Votam primarii in doua tururi? Seful comisiei pentru revizuirea Constitutiei: In niciun caz!

Duminica, 20 Martie 2016, ora 09:02
5348 citiri
Votam primarii in doua tururi? Seful comisiei pentru revizuirea Constitutiei: In niciun caz!
Foto: Ziare.com

Legea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin are sanse aproape nule de a intra in vigoare pentru alegerile locale din luna iunie, urmand a ajunge din nou in plenul Senatului cu circa o luna si jumatate inainte de scrutin.

Presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, a explicat, pentru Ziare.com, de ce considera ca nu mai este timp pentru ca legea sa fie aplicata la alegerile locale din 5 iunie.

"Are termen de raport al comisiilor 18 sau 19 aprilie - trei comisii vor face raportul: juridica, de administratie si de constitutionalitate. Vor trimite si va intra in plen, procedura obisnuita.

(...) Ea merge mai departe, va intra in plen imediat, va fi votata sau respinsa, si se duce imediat la Camera Deputatilor. Cat de rapida va fi procedura la Camera, poate sa iasa in trei zile, nu e problema", a declarat Chelaru, membru al comisiei juridice.

De ce a fost retrimisa legea la comisii

Acesta a explicat si care este motivul pentru care Legea alegerii primarilor din doua tururi de scrutin a fost retrimisa la comisii.

"Noi avem acolo o problema de constitutionalitate, din ce tin eu minte.

(...) Motivul pentru care am trimis-o a fost urmatorul: rapoartele care au fost facute initial de catre Comisia juridica au fost facute de catre o comisie necompetenta, in sensul in care Comisia juridica a fost sesizata in momentul in care exista o comisie mixta de cod electoral.

Toate proiectele trebuiau sa mearga la comisia respectiva. Dintr-o neglijenta, proiectele n-au fost trimise acolo, nimeni din Comisia juridica nu a sesizat chestiunea asta si, cand am ajuns in Biroul Permanent, abia atunci am sesizat ca in septembrie functiona comisia mixta de cod electoral, si atunci in Biroul Permanent au fost declarate rapoartele lovite de nulitate si s-a refacut procedura.

(...) Comisia de cod electoral a functionat pana la 1 ianuarie, insa depunerea proiectului este din septembrie. Comisia functiona. Orice raport as fi facut eu, cat de judicios sau cat de bun, era lovit de nulitate absoluta, era dat de o comisie care nu era competenta in acel moment, asta era toata problema", a spus senatorul PSD.

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur - Legea a fost retrimisa la comisii (Video)

Intrebat in cat timp ar putea intra la vot legea, dupa data de 19 aprilie, acesta a precizat: "Depinde de cat de incarcat e plenul. Dupa parerea mea, mai mult de cateva zile nu dureaza. A reintrat in procedura obisnuita".

In schimb, Ioan Chelaru a subliniat ca nu mai este timp pentru ca legea sa intre in vigoare pentru alegerile din luna iunie si sustine ca adversarii politici nu asta au urmarit, amintind ca acestia au fost de acord cand s-a votat ca alegerea primarilor sa aiba loc intr-un singur tur.

PNL, plangere la Guvern pentru alegeri locale in doua tururi

"In niciun caz. Dar eu nici nu cred ca asta s-a urmarit. A fost jocul politic. Au votat actuala lege toate partidele, a fost unanimitate, eu am condus sedinta Senatului cand toti colegii liberali au votat actuala formula. Toata povestea tine de generarea unor evenimente care sa dea bine. E lupta politica, ati inteles foarte bine.

Explicatia reala, nu aceea pe care o fac ei publica, este ca nu au evenimente de care sa se agate ca sa existe in prim-planul vietii politice, 'ne agatam de... ce avem? Hai sa vedem ce avem. Am facut o lege care priveste asistenta sanitara, incalzim ciorba cu doua tururi'... Genul asta de evenimente.

Si, atunci, pe colegii nostri nu pot sa-i condamn ca politic fac acest joc. Fiecare partid isi face politica dupa cum crede ca e mai bine pentru electoratul sau, mai ales ca suntem in preajma alegerilor. Ei au stiut de la inceput ca asa stau lucrurile. Am discutat foarte clar in comisie, mai ales ca sunt si prevederi neconstitutionale acolo.

Doreau sa voteze in plen un raport dat de un organism care era necompetent, deci un raport nul. Nu conta, trebuia sa se voteze. Nu asa. Mai sunt unii in plenul asta care mai stiu si un pic de carte sau mai multa. Unii chiar predau dreptul parlamentar la studenti. Eu le-am explicat cum stau lucrurile, de asta n-au mai avut argumente", a explicat senatorul PSD.

Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida

La inceputul lunii februarie, proiectul legii alegerii primarilor in doua tururi de scrutin a fost trimis din nou la comisii, lucru care a fost taxat atunci de liberali.

Cateva zile mai tarziu, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat faptul ca formatiunea sa a depus o plangere prealabila la Secretariatul General al Guvernului.

Solutia lui Dacian Ciolos

Pe 1 februarie, prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie in aceasta privinta, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar partidele trebuie sa isi asume hotararile pe care le iau in acest sens, nu Guvernul.

Premierul a aratat ca in Parlament exista deja doua proiecte de lege care pot fi supuse votului, insa a subliniat ca majoritatea partidelor nu isi doresc ca regulile sa fie schimbate cu atat de putin timp inaintea alegerilor locale de anul acesta, programate pentru data de 5 iunie.

Asadar, premierul a exclus variantele ca Guvernul sa adopte o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea, insa a asigurat ca va ajuta Parlamentul cu un aviz favorabil, in cazul in care pe agenda este pus unul dintre cele doua proiecte de lege deja existente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Ioan Chelaru vot primari doua tururi, #alegeri primari doua tururi, #alegeri locale 2016 un singur tur, #lege vot primari doua tururi , #alegeri locale 2016
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Votam primarii in doua tururi?" NUUUUUU ! Ceee, vreti sa