"Vreti sa va vand si eu iluzii? Bucurestiul nu trebuie salvat. Bani sunt, ne trebuie minte" Interviu cu Ciprian Ciucu, candidat la Primaria Capitalei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 07:43
7602 citiri
"Vreti sa va vand si eu iluzii? Bucurestiul nu trebuie salvat. Bani sunt, ne trebuie minte" Interviu cu Ciprian Ciucu, candidat la Primaria Capitalei
Foto: Facebook/ Ciprian Ciucu

O sa va redau placerea sa traiti in acest oras, voi aseza Bucurestiul pe baze solide si voi elimina coruptia. Eu nu o sa ma bat in campania asta cu oameni, o sa ma bat cu banii pe care ceilalti ii au in spate, sustine Ciprian Ciucu, candidat independent sprijinit de M10 in cursa pentru Primaria Capitalei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ciprian Ciucu si-a prezentat viziunea pentru Capitala si a avansat cateva solutii pentru cele mai mari probleme ale Bucurestiului.

"Eu nu am nevoie de timp, ma asez la masa, prioritizam, alocam bugetul, contactam BERD, BEI, Guvernul si dam drumul la proiecte. Sigur, nu se vor termina in mandatul meu, dar asez Bucurestiul pe o directie".

Ciprian Ciucu este director de programe si membru al consiliului director la Centrul Roman de Politici Europene. In februarie 2015, a fost ales sef al Consiliului National de Integritate, institutia in subordinea careia se afla Agentia Nationala de Integritate, dupa ce a fost sustinut de mai multe organizatii ale societatii civile pentru a fi membru in CNI, functie din care a demisionat imediat dupa anuntarea candidaturii.

De ce v-as vota, dle Ciucu?

Este momentul sa pun la bataie toata experienta pe care o am si viziunea mea se bazeaza pe trei puncte. In primul rand, trebuie sa redam bucurestenilor placerea de a trai in orasul lor. Ma refer la petrecerea timpului profesional si a timpului liber in oras.

Am facut recent trei focus-grupuri referitoare la dezvoltarea tehnica a zonei Dristor. Si am fost uimit ca o mare parte isi petrece timpul liber in hypermarket, in mall. Acesta nu e timp liber de calitate. Acesta inseamna sa interactionez cu orasul, sa am acces la evenimente culturale inclusiv majore, sa am parcuri aproape de casa. Bucurestiul nu trebuie salvat, ci dezvoltat pentru oameni.

Al doilea punct al viziunii mele este sa punem Bucurestiul pe baze solide.

Concret sau metaforic?

Concret. Reteaua tehnica edilitara sta sa se darame, a fost facuta in anii '60 de catre comunisti si de atunci doar s-a peticit. E vorba de proiecte majore, e nevoie de bani europeni si guvernamentali, dar nu putem merge mai departe cu acest oras daca nu ne uitam la baza pe care e cladit.

Apoi, vorbim despre multe cladiri care stau sa cada sau de pe care cade tencuiala. Orasul acesta ar trebui sa musteasca de viata, nu doar Centrul Vechi. Nu se intampla asta, pentru ca nimeni nu s-a ocupat de reabilitarea si consolidarea acelor cladiri.

Costa, dar avem instrumentele legale sa cointeresam proprietarii sa consolideze acele cladiri, care vor avea valoare economica pentru ei dupa aceea. Nu e corect ca primaria sa consolideze cladirea si apoi proprietarul sa o vanda pe bani mult mai multi.

Sunt oameni care nu accepta consolidarea pentru ca nu au unde sa se mute.

Exista solutie. Omul vrea in primul rand sa stie ca in 4-5 luni i-ai terminat lucrarea si pana atunci ii asiguri locuinta. Administratia Fondului Imobiliar ascunde faptul ca are 12 mii de locuinte publice si sociale, care sunt ocupate pe bani foarte putini de oameni care nu sunt cazuri sociale. Stiu exact situatia pentru ca am avut un proiect pe locuinte sociale.

Iar al treilea punct privitor la asezarea Bucurestiului pe baze solide se refera la structura administrativa a orasului. Sase orase intr-unul singur reprezinta o solutie care nu merge si ne costa foarte mult.

Si cum vreti sa rezolvati situatia? Sa desfiintati primariile de sector?

Poate fi si acesta un raspuns. Dar acestea sunt chestiuni prea importante pentru a veni cu o solutie despre care sa pretinzi ca e perfecta. Cine spune asta minte. Trebuie sa ne uitam la capitalele functionale din Europa si sa vedem ce modele administrative au dezvoltat si s-ar preta pe geografia Bucurestiului.

Nu vreau sa va vand un punct de vedere, ci sa pun in discutie subiectul, sa propun dezbaterii un model bine documentat. Trebuie sa avem niste baze administrative solide pe care sa le identificam impreuna cu ajutorul expertilor, al modelelor comparative.

In momentul de fata, bazele administrative si legale ale Capitalei nu pot produce performanta. Ele, la fel ca felul in care se face bugetarea orasului, au ramas la nivel de sfarsit de secol 19 inceput de secol 20.

Si al treilea pilon al viziunii dvs?

Scoaterea coruptiei din Bucuresti si eficientizarea cheltuielilor. Cum facem asta? In primul rand, prin transparenta totala. Orice contract semnat cu primaria trebuie sa se vada. V-am dat exemplul AFI mai devreme. Acum in primarie e o cutie neagra. Mi-au refuzat informatiile pe Legea 544 si ii dau in judecata.

Al doilea punct e bugetarea participativa. Expertul imi da solutiile si pe baza votului decidem ce vrem sa facem cu banii. Nu mai sifonam bani prin firma nu stiu carui consilier.

Al treilea punct - standardele de cost. Crizantema nu ma mai costa 310 lei, ci vreo 5 lei sa zicem.

Ati facut un exercitiu de viziune, eu fac un exercitiu de bucurestean exasperat. Pierd zilnic ore intregi in trafic. Cum imi veti reda acest timp?

Transportul in comun trebuie sa fie prioritizat. Omul face acum, sa zicem, o ora de acasa pana in centru. Eu ii garantez ca va face 30 de minute, daca va folosi transportul in comun si va lasa masina acasa. Eu ma asigur ca el va avea la dispozitie transport in comun, voi extinde reteaua de transport in comun si voi masura timpul, ca in alte capitale unde treci cartela prin aparat si la urcare si la coborare, pentru a adapta resursele.

Este o actiune colectiva: daca omul lasa masina acasa, eu ma tin de cuvant. Solutiile exista deja, nu mai trebuie sa le inventam, doar sa le aplicam.

Veti incerca prelurea metroului?

Daca Bucurestiul isi permite bugetar, trebuie sa o faca, pentru ca solutiile de transport in comun trebuie sa fie integrate. Metroul ar trebui sa fie intr-o autoritate comuna cu RATB. Numai asa le poti sistematiza.

Si cand isi va permite Bucurestiul?

Bucurestiul isi poate dubla bugetul prin bani europeni, daca mai scazi si coruptia...Bucurestiul este un oras bogat, bani sunt, ne trebuie minte si eliminarea coruptiei. Cu golanii si derbedeii pe care i-am ales, inclusiv eu, prin vot, primari si consilieri, nu o sa facem asta niciodata.

Cand vreau sa ma duc undeva primul lucuru la care ma gandesc este unde voi parca. Tot la asta ma voi gandi in mandatul dvs?

Nu cred ca trebuie sa le spunem oamenilor ce vor sa auda, ci sa ne asumam o viziune. Masina personala, de la un anumit punct incolo, nu e o necesitate, ci un confort care produce costuri de toate felurile, unele externalizate prin poluare, de exemplu, catre ceilalti.

Daca vrei sa mergi doar cu masina, asta te va costa, in conditiile, in care eu imi fac datoria si iti pun la dispozitie transport in comun cu timpi garantati de deplasare.

Faci locuri de parcare pentru un anumit numar de masini, dar nu foarte multe pentru a nu incuraja traficul in Bucuresti. O treime din traficul Bucurestiului e periurban. Il scoti, construind mari parcari la gurile de metrou de la intrarea in oras, unde cei care vin din afara sa-si poata lasa masina.

Noi nu avem centura Bucurestiului si nimic nu impiedica primarul sa sune zilnic la ministrul Transporturilor pentru ea.

Imi spuneti sa las masina acasa. Unde sa o las, pentru ca si parcarile de resedinta sunt o mare problema?

Singura solutie sunt parcarile supraetajate, construite, cel mai probabil, in parteneriat public-privat, cu un cost poate mai mare decat cel pe care il impune ADP pe an, pentru ca investitia trebuie amortizata.

Ce solutie aveti pentru un bucurestean care se incalzeste si are apa calda dupa cum vrea RADET?

Solutiile colective sunt mai ieftine, desi poate sa sune comunist. Eu sunt adeptul incalzirii colective impreuna cu masuri de anvelopare pentru a reduce pierderile. Ele trebuie sa continue.

E absurd ca aproape tot bugetul Bucurestiului sa fie datoria RADET, unde jumatate de problema e reala, jumatate artificiala, pentru ca reprezinta penalitati. Cu garantii guvernamentale, demaram un proiect pe multi ani de zile si in etape inlocuim toata tevaria.

Sunt mii de km.

Stiu, Guvern, fonduri europene, plus BERD sau BEI. Nu ne mai indatoram pentru panselute, ci pentru a pune orasul pe baze solide pentru viitor. Eu stiu sa folosesc instrumentele finantarii europene, le-am folosit ca sa cresc doua organizatii, am fost consultant fix pe chestia asta, am facut programare de programe care finanteaza proiecte.

Avand aceste competente, stiu ce sa le cer oamenilor. Ma indoiesc ca Busoi are aceasta experienta sau doamna Firea, care a fost prezentatoare la televizunea lui Voiculescu. Nicusor Dan poate ca are aceasta expertiza, dar la un nivel mult mai mic decat a mea.

Eu nu am nevoie de timp, ma asez la masa, prioritizam, alocam bugetul, contactam BERD, BEI, Guvernul si dam drumul la proiecte. Sigur, nu se vor termina in mandatul meu, dar asez Bucurestiul pe o directie.

Ce ramane dupa circul lui Oprescu care suspenda autostrazi? Nici carnatul nu mai e. Busoi face cel mai mare spital. Aud de tot felul de mari proiecte facute de consultanti care vand iluzii oamenilor. Vreti sa va vand si eu asa ceva? Astea sunt chestii de mesaj politic, care ne fac sa visam frumos.

Dvs ce vindeti?

Eu o sa va redau placerea sa traiti in acest oras, care sa nu va mai agreseze, voi aseza Bucurestiul pe baze solide si voi elimina coruptia.

Cum va veti finanta campania?

Eu nu o sa ma bat in campania asta cu oameni. Fac fata oricarei discutii. O sa ma bat cu banii pe care ceilalti ii au in spate. Eu nu-i am. Ma bazez pe voluntari care vin deja spre mine, o sa ma bazez pe aliante.

Cu cine?

Cu toate fortele politice integre si competente.

Va rog sa-mi enumerati si mie fortele politice integre si competente.

Am inceput cu M10. Pot sa-i conving pe cei de la F9 si cred ca il pot convinge si pe Nicusor Dan sa ma sustina. Nu azi, dar poate peste o luna. Exista in Bucuresti peste 200 de initiative cetatenensti locale, oameni care se implica. Ei sunt prima mea tinta.

Noul partid al dlui Burduja, PACT?

E partid cu bani. Nu sunt din acelasi film cu domnul Burduja. Eu am luat-o de jos si am muncit 10 ani pana sa dau drumul la ceva.

E usor sa fii "ong-ist", consultant. Am fost "ong-ist" din 2003 si consultant cam tot de atunci: culeg datele, pun concluziile, fac recomandarile, e usor, daca esti profesionist. Dar sa faci pasul, sa iti asumi responsabilitatile pornind de la faptul ca nu vei fura e greu.

Eu deja mi-am depus declaratia de avere la CNI. Daca Ciucu va fi primar, se stie deja ca are un apartament de 65 de mii de euro, luat pe credit, in Drumul Taberei, si o garsoniera pe care o inchiriaza. Se vor sti veniturile mele si nu va putea spune nimeni ca am furat. Nu am bani ca Firea si Busoi, pot fi monitorizat cu mult mai bine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cirpian Ciucu candidat primarie, #Ciucu M10 primarie , #alegeri locale 2016
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Uite domnule,un om cinstit ! Asa e,Bucurestiul,nu trebuie salvat,el
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5