Orban crede ca restrictionarea votului pentru flotanti e o masura corecta: Putem discuta asupra perioadei

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 17:22
4986 citiri
Orban crede ca restrictionarea votului pentru flotanti e o masura corecta: Putem discuta asupra perioadei
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, ca masura de a restrictiona dreptul la vot al cetatenilor care au viza de flotant de mai putin de 90 de zile opreste migratia votantilor in interesele primarilor in functie.

Premierul a precizat ca poate negocia cu USR-PLUS pentru scurtarea perioadei de 90 de zile.

"Cu siguranta ca am discutat. Am ajuns la concluzia ca propunerea noastra este foarte corecta. Nu poti sa permiti migratia votantilor in functie de interesele unor primari in functie, care vin si isi aduc votanti pentru o zi, care nu au nicio legatura cu localitatea respectiva.

Am sa va dau pe cifre. Am facut o analiza pe 200 de localitati unde a fost o migratie suspecta in alegerile din 2016, numarul de vize de flotant au fost 20.000 in 2016, evident aproape toate luate in preajma alegerilor, in timp ce in anii normali, numarul maxim de vize de flotant care au fost date in aceste 200 de localitati a fost de 2.000, adica de 10 ori mai putin.

Daca cineva imi spune mie ca in 2016 cei 20.000 de oameni s-au hotarat sa-si faca vizele de flotant pentru ca s-au mutat, n-o sa-l cred", a explicat premierul Ludovic Orban, miercuri, la Palatul Victoria.

Orban a mai afirmat ca poate discuta cu USR-PLUS in privinta scurtarii perioadei necesare pentru a vota de la acordarea vizei de flotant pana la ziua votului.

"Sigur, putem discuta asupra perioadei, ca nu-s 90 de zile, ca sunt 60 de zile, ca sunt 45 de zile, dar ceea ce-si doresc colegii nostri afecteaza procesul electoral, pentru ca permite exercitarea dreptului de vot al unor oameni care nu au legatura si care determina alegerea unui primar fara sa le pese de cine aleg, ci doar pentru a-i face un serviciu acelui primar", a acuzat premierul.

Alianta USR-PLUS a transmis, miercuri, ca nu e de acord cu Guvernul privind restrictionarea dreptului de vot pentru cetatenii care dobandesc viza de flotant cu mai putin de 90 de zile fata de data alegerilor. USR va introduce un amendament in acest sens si solicita PNL sa renunte la articol.

In documentul pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului privind asumarea raspunderii pe modificarea legii electorale este precizat ca cetatenii care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala cu mai putin de 90 de zile inaintea datei scrutinului isi vor putea exercita dreptul de vot doar in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a localitatii in care au avut resedinta sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. In acest caz, cetatenii vor vota pe lista suplimentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#flotanti vot locale 2020 Orban , #alegeri locale 2020