1,5 milioane de romani voteaza pentru prima oara pe 30 noiembrie

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 13:03
891 citiri
1,5 milioane de romani voteaza pentru prima oara pe 30 noiembrie

Aproximativ 1.400.000 de persoane vor vota pentru prima data in cadrul alegerilor din 30 noiembrie, potrivit secretarului de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Victor Paul Dobre.

Dobre a declarat ca evidentele Centrului National de Administrare a Bazelor de Date arata ca 18.313.440 de persoane au drept de vot la scrutinul din 30 noiembrie.

Dintre acestea 1.400.000 au implinit varsta de 18 ani in perioada scursa de la alegerile locale si pana in prezent, astfel ca vor vota pentru prima data.

La randul sau, secretarul de stat in MIRA Anghel Andreescu a declarat ca 52.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri si 3000 de politisti comunitari vor asigura masurile de siguranta pe timpul alegerilor.

Andreescu a precizat ca acestor forte li se vor alatura, in ultima saptamana de dinainte de alegeri, si 1100 de studenti de la Academia de Politie si elevi ai scolilor de subofiteri ale MIRA.

Mai mult, secretarul de stat a precizat ca pana acum au fost inregistrate 219 de evenimente care aduc atingere Legii electorale, 37 dintre acestea fiind cercetate penal.

"Majoritatea dintre evenimentele inregistrate sunt in legatura cu afisajul electoral, fie lipiri de afise in locuri interzise, fie distrugeri", a declarat Andreescu.

Tot el a spus si ca numarul evenimentelor de acest gen nu este mai mare decat cel inregistrat la alegerile locale si ca in perioada urmatoare este posibil sa creasca.

200.000 de romani domiciliati in alte state vor putea sa voteze

La scrutinul din 30 noiembrie, vor putea vota aproximativ 200.000 de romanii domiciliati pe teritoriul a 144 de state, printre care Ruwanda, Madagascar, Trinidad Tobago si Burkina Faso, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe.

Procesul de votare se va desfasura in exteriorul Romaniei in 221 de sectii organizate pe toate continentele. Acestor aproximativ 200.000 de romani cu drept de vot domiciliati in in strainatate li se alatura alti romani care au doar resedinta.

In total, in strainatate vor fi trimise 620.000 de buletine de vot, dar potrivit statisticilor, la niciun scrutin de pana in prezent nu au votat mai mult de 70.000 de romani din afara granitelor.

Cetatenii romani din strainatate care vor dori sa voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor putea sa o faca numai daca au domiciliul sau resedinta in tara in care se afla.

Astfel, potrivit noii legi electorale, cetatenii romani care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate. Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

Ministerul de Externe a editat si "Ghidul alegatorului roman din strainatate", care va di distribuit gratuit cetatenilor romani prin intermediul consulatelor.

Circumscriptia pentru romanii din strainatate contine patru colegii la Camera Deputatilor, din care doua pentru spatiul UE si doua pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord. Romanii din strainatate vor avea alte doua colegii la Senat - unul pentru spatiul UE, unul pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord. Toate cele sase colegii uninominale apartin de Circumscriptia 43, al carei Birou Electoral functioneaza deja la sediul MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#voteaza, #30 noiembrie, #prima oara , #alegeri parlamentare 2008
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Teoretic asa este ! Cred ca multi din ei sant plecati din tara, iar altii sant studenti si cu viza de flotant nu pot vota !
Poza opus9
opus9
rank 5
Teoretic asa este ! Cred ca multi din ei sant plecati din tara, iar altii sant studenti si cu viza de flotant nu pot vota !