Alegeri parlamentare Doi europarlamentari straini, ingrijorati de absenteism

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 10:22
1043 citiri
Alegeri parlamentare Doi europarlamentari straini, ingrijorati de absenteism

Socialistul Wiersma si liberalul Watson sunt ingrijorati de absenteismul alegerilor din Romania.

Politicienii trebuie sa gaseasca solutii pentru a face din nou politica interesanta pentru romani, au apreciat liderii grupurilor socialist si liberal din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma si respectiv Graham Watson, ingrijorati de absenteismul alegerilor de duminica, informeaza NewsIn.

Liderul grupului socialist din PE considera "dezamagitor" ca prezenta la vot a fost atat de slaba. "Este, cred, un semnal ca partidele din Romania ar trebui sa faca din nou politica interesanta, astfel incat oamenii sa aiba cu adevarat sentimentul ca au de facut o alegere", a spus Wiersma, amintind ca in tara sa, Olanda, rata de participare este intre 70 si 80% la alegerile nationale.

"Cred ca e pacat ca s-a intamplat asa", a comentat absenta romanilor de la vot si liberalul Graham Watson. "Avem nevoie de democratii sanatoase, in care oamenii sa simta ca e important sa iasa la vot (...) Noi cu totii speram ca oamenii sa vada in democratii posibilitatea unei alegeri reale si sa ajunga la concluzia ca intr-adevar votul lor conteaza", a spus liderul ALDE.

Pe de alta parte, fiecare dintre cei doi lideri europeni si-a felicitat si sustinut politicienii romani afiliati familiei lor politice. Astfel, liderul socialist, Jan Marinus Wiersma, considera ca PSD ar trebui sa aiba prima sansa la formarea noului guvern, remarcand ca se poate spune ca social-democratii "au colaborat destul de bine pana acum cu partidul domnului Tariceanu" si ca "pe baza acestei experiente se poate lucra".

La randul sau, liderul ALDE Graham Watson considera ca Tariceanu a fost un foarte bun premier, caruia i se datoreaza cresterea sprijinului electoral pentru liberali. Watson a remarcat si rezultatul bun al social-democratilor, care "par sa isi revina", creandu-se premisele unei guvernari stabile in urmatorii patru ani.

Wiersma se declara totusi usor surprins de rezultatul alegerilor: "E un rezultat surprinzator, pentru ca sondajele de opinie aratau ca social-democratii erau apropiati de partidul presedintelui Basescu. Este insa o victorie clara pentru social-democrati si inca la o distanta de sase procente fata de urmatorul partid, democratii", a declarat Wiersma. De altfel, liderului socialist i se pare ca rezultatele alegerilor din Romania nu pun dificultati pentru formarea unei coalitii care sa detina o majoritate clara in Parlament.

La randul sau, comentand rezultatul alegerilor din Romania, Watson a spus ca ele arata ca "presedintele Basescu nu a fost intotdeauna un personaj cu care sa se poata lucra usor", iar partidul lui a fost, de altfel, "usor pedepsit de catre alegatori".

Intrebat daca este posibil ca PSD sa ramana din nou in afara guvernarii, ca in urma cu patru ani, socialistul Wiersma a apreciat ca "ar fi greu sa se intample asa ceva.

In orice democratie normala, partidul care castiga alegerile, care se claseaza pe primul loc, are dreptul sa ia initiativa si sa incerca formarea unui guvern", a adaugat liderul socialist. "In tara mea ar fi logic pur si simplu ca liderul partidului castigator sa ia initiativa formarii noului guvern", a completat politicianul olandez.

El a avertizat insa ca din cauza crizei financiare "niciun partid nu isi poate permite sa negocieze luni de zile". La randul sau, liberalul Watson, spune ca este o perioada dificila pentru orice guvern din lume si de aceea "cu cat poate fi format mai repede un guvern, care sa treaca la treaba cat mai rapid, cu atat mai bine pentru tara".

Watson a precizat insa ca, in opinia sa, "economia Romaniei este intr-o forma mult mai buna decat cea a multor state europene si aceasta datorita tocmai reformelor pe care Guvernul Tariceanu le-a introdus si mai ales reformelor din domeniul taxelor".

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#alegeri parlamentare 2008, #prezenta scazuta vot, #PSD alegeri 2008, #liberalul Watson, #Wiersma socialist , #alegeri parlamentare 2008