Ziare.com

Alegeri parlamentare Geoana si Blaga castigatori, Tariceanu asteapta redistribuirea

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 22:29

   

Alegeri parlamentare Geoana si Blaga castigatori, Tariceanu asteapta redistribuirea
Geoana si Blaga sunt castigatori in colegii in care au participat, in timp ce in Cluj niciun candidat nu a obtinut majoritatea voturilor.

Geoana a luat 71,3% din voturi in colegiul sau, Blaga - 50,1%, Tariceanu 45,4%, in timp ce in Cluj Napoca niciun candidat din Cluj-Napoca nu a obtinut majoritatea voturilor, potrivit exit-poll-ului, potrivit sondajului INSOMAR.

Presedintele PSD si candidatul la functia de prim ministru din partea aliantei PSD-PC, Mircea Geoana, a luat 71,3% din voturi in colegiul 5 Senat Dolj, adjudecandu-si fotoliul de senator, in timp ce presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, va trebui sa astepte redistribuirea, potrivit Insomar.

Astfel, potrivit exit-poll-ului realizat de Insomar, la comanda Realitatea TV, actualul premier a obtinut doar 45,4% din voturile exprimate in colegiul 4 Camera Deputatilor Ilfov si nu si-a adjudecat direct mandatul de deputat, fiind nevoit sa astepte redistribuirea.

Insomar il plaseaza, in schimb, pe secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, pe primul loc in colegiul 5 Senat Bucuresti, cu 50,1% din voturi, nivel care, daca se confirma, asigura automat prezenta liderului democrat-liberal in Parlament.

Estimarea a fost facuta la nivel national pentru voturile exprimate pana la ora 18:30.

La Senat, alianta PSD-PC a ocupat prima pozitie la alegeri, cu 35,9% din voturi, urmata de PD-L, cu 31,1%, PNL, cu 19,9%, si UDMR, cu 6,7%, arata sondajul Insomar.

Pentru Camera Deputatilor, prima pozitie este ocupata tot de alianta PSD-PC, cu 36,2% din voturi, urmata de PD-L, cu 30,3%, PNL, cu 20,4%, si UDMR, cu 6,7%.

Pentru prima data de la infiintarea sa, in 1991, PRM nu trece pragul electoral nici la Camera Deputatilor, unde a obtinut 3,3% din voturi, si nici la Senat, unde a atras 3,4% din sufragii, potrivit Insomar.

PNG-CD, partidul condus de Gigi Becali, a primit 2,1% din voturi atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, potrivit aceluiasi sondaj.
Alte partide au obtinut 1% din voturile exprimate pentru Camera Deputatilor si 0,9% la Senat.

Pragul de intrare in Parlament este de 5% din voturile valabil exprimate, insa partidele pot avea prezenta parlamentara chiar daca nu ating acest prag, daca obtin mandate in sase colegii pentru Camera Deputatilor si trei pentru Senat la nivelul tarii, potrivit Legii electorale.

Niciun candidat nu a obtinut majoritatea voturilor in Cluj - Napoca

In acelasi timp, in Cluj-Napoca niciun candidat nu a obtinut majoritatea voturilor, potrivit aceluiasi exit-poll.

Sondajul realizat la iesirea de la urne de Metrou Media Transilvania, la comanda Realitatea TV Cluj, arata ca niciunul dintre candidatii din Cluj-Napoca pentru Camera Deputatilor sau Senat nu au obtinut peste 50% plus unu din voturile exprimate, potrivit estimarilor de la ora 19.00.

La Camera Deputatilor, in colegiul numarul I, cele mai multe voturi le-a obtinut candidatul PD-L, deputatul Mircea Giurgiu - 43,2% , urmat de Teodor Pop Puscas (PSD) - 19,3%, Matis Jeno (UDMR) - 18,5% si Sebastian Moga (PNL) - 11,7%.

In colegiul numarul II pentru Camera Deputatilor pe primul loc este democrat-liberalul Daniel Buda - cu 47,6% din voturi, urmat de Laura Pop (PSD) - 18,1%, Szenczi Bianka (UDMR) - 17,9% si Horea Dan (PNL) - 10,2%.

In colegiul numarul III pentru Camera Deputatilor cele mai multe voturi le-a obtinut deputatul Petru Calian (PD-L) - 40,5%, urmat de Mircea Jorj (PSD) - 19,7%, Csoma Botond (UDMR) - 19,6% si Ioan Petran (PNL) - 14%.

In colegiul numarul IV pentru Camera Deputatilor pe primul lor in referintele electoratului se afla Adrian Gurzau (PD-L) - 45,6%, urmat de Boros Janos (UDMR) - 23,8%, Virgil Pop (PSD) - 14,8% si Mircea Capusan (PNL) - 9,6%.

Candidatii la Senat, din colegiul numarul I, au obtinut urmatoarele rezultate: Mihail Hardau (PD-L) - 45,3%, Molnos Lajos (UDMR) - 18,7%, Ioan Bolovan (PSD) - 18 % si Aurel Netin (PNL) - 12,5%.

In colegiul numarul II, cele mai multe voturi le-a obtinut Serban Radulescu (PD-L) - 42,8%, urmat de senatorul Eckstein Kovacs Peter (UDMR) - 22,1%, Vasile Cozma (PSD) - 17,6% si secretarul de stat Lucia Morariu (PNL)cu 12,3%.

Cele mai multe voturi la nivelul municipiului le-a obtinut PD-L, cu 44,2% la Camera Deputatilor si 44% la Senat, urmat de UDMR cu 20%, respectiv 20,4%, PSD+PC cu 18%, respectiv 17,8%, iar PNL a reusit sa obtina 11,4% din voturi la Camera Deputatilor si 12,4% la Senat.
PRM a obtinut la nivelul municipiului 4,4% la Camera Deputatilor si 4,3% la Senat, fara a avea candidati marcanti.

Exit-poll-ul a fost realizat de Metrou Media Transilvania, la comanda Realitatea TV Cluj. A fost chestionat fiecare al saptelea alegator, in 100 din cele 156 de sectii de votare din municipiul Cluj-Napoca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Metrou Media Transilvania ?

mai, si ce cod de securitate mi-ati dat: FZN !

 

L-au votat taranii pe Geoana !?

Nu mai cumpar pepeni de Dabuleni !
Boycot !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor