Alegeri parlamentare Primii romani la urne

Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 20:20
2124 citiri
Alegeri parlamentare Primii romani la urne

Sectia de vot 158 din Wellington s-a deschis sambata seara la ora 20.00, ora Romaniei (7.00, ora locala), astfel ca romanii care au resedinta sau domiciliul in Noua Zeelanda sunt primii care au putut merge la urne pentru a-si alege deputatii si senatorii care ii vor reprezenta in Parlament.

Decalajul de fus orar dintre Noua Zeelanda si Romania este de 11 ore, astfel ca sambata, cand la Bucuresti a fost ora 20.00, la Wellingont era deja duminica, ora 7.00, cand, potrivit legii, incepe procesul de votare pentru alegerile parlamentare.

Sectia din Wellington, capitala cea mai sudica din lume si cea mai indepartata sectie de vot de Romania, se va inchide duminica la ora 10.00, ora Romaniei.

La alegerile europarlamentare din 2007 au votat la Wellington 85 de romani.

Urmatoarele sectii de vot care se vor deschide vor fi cele din Australia (Canberra, Sydney, Melbourne), la ora 22.00, ora Romaniei. Sectia de vot din Brisbane, Australia, se va deschide la ora 23.00, ora Romaniei. In total, pentru Wellington, Canberra si Melbourne au fost trimise 3.600 de buletine de vot.

Votul in strainatate se va desfasura, in total, pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din Romania, procesul electoral din strainatate se va incheia luni, 1 decembrie, pe coasta de vest a SUA, sectiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Portland fiind ultimele care se vor inchide - la ora 7.00, ora Romaniei.

Pentru Colegiul uninominal 3, unde este arondat si Wellington, candideaza pentru Camera Deputatilor Anamaria Dancs pentru UDMR, din partea aliantei PSD+PC Ana Birchall, pentru PRM Mariana Badan, pentru PD-L Mircea Lubanovici si pentru PNL Stefan Movila.

Pentru Senat candidatii sunt: Bela Karolyi (UDMR), Duca Viorel (PSD+PC), Luca Raymond (PNL), Eugen Chivu (PD-L), Toma Petru-Radu (PRM).

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost organizate in strainatate 221 de sectii de vot si au fost trimise in 620.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si acelasi numar de buletine pentru Senat, in total 1.240.000 de buletine de vot peste hotare. Pentru actualele alegeri parlamentare s-au organizat in strainatate cu 79 mai multe sectii de vot decat in 2004.

In anii trecuti emigrantii romani s-au plans ca erau nevoiti sa parcurga distante imense pentru a putea vota. Astfel, la alegerile din 2004 fusesera organizate numai 142 de sectii de votare in strainatate, la referendumul de la 19 mai 2007 au fost 176, iar la europarlamentare s-au deschis 181 de sectii de vot.

Statisticile de la ultimele scrutine arata o prezenta destul de scazuta la vot a romanilor din strainatate al caror numar este estimat, potrivit anumitor surse, la circa trei milioane de persoane. La alegerile generale din 2004 s-au prezentat la urne aproape 39.000 de romani de pe tot globul, in 142 de sectii de vot.

Pentru referendumul vizand demiterea presedintelui, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din strainatate, iar pentru europarlamentare au votat numai 21.000 de romani.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegeri parlamentare 2008, #diaspora, #Wellington , #alegeri parlamentare 2008