Alegeri parlamentare Votul romanilor de peste granita

Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 17:46
1187 citiri
Alegeri parlamentare Votul romanilor de peste granita

In premiera, a aparut si o circumscriptie separata pentru diaspora. Dupa alegeri, un deputat va ajunge sa reprezinte 70.000 de romani iar un senator - 160.000. Romanii din strainatate isi vor alege favoritii la scrutinul din 30 noiembrie in 221 sectii de votare.

Scrutinul din strainatate va fi organizat in patru colegii pentru alegerea Camerei Deputatilor si doua pentru Senat. Pentru voturile diasporei se vor lupta 34 de candidati.

In spatiul UE romanii vor putea vota cu buletinul de identitate sau pasaportul, precum si cu un document care face dovada domiciliului din tara respectiva. In restul statelor, cetatenii vor vota doar cu pasaportul.

Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza ca, potrivit noii legislatii, au dreptul sa participe la scrutinul din afara tarii doar romanii care poseda documente de identitate valabile si cu domiciliul sau resedinta in statul respectiv.

Alegerile din strainatate vor incepe la ora 7,00, ora locala a fiecarei tari, sectiile de votare urmand sa-si inchida portile la ora 21,00. Din aceasta cauza vor fi mari decalaje intre orele de deschidere a sectiilor de votare.

Potrivit fusului orar, romanii din Noua Zeelanda vor fi primii care vor putea vota, cu zece ore inainte de deschiderea sectiilor de votare din tara. Ultimele birouri de vot vor fi deschise in Statele Unite, la Los Angeles si San Francisco.

Romanii stabiliti in aceste orase vor putea merge la vot abia duminica la ora 17,00, ora Romaniei. Cele mai multe sectii de votare vor functiona in Statele Unite, Spania, Italia.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alegeri parlamentare 2008, #diaspora, #romani, #sectii de vot , #alegeri parlamentare 2008