"Capcanele uninominalului", in dezbaterea politicienilor si analistilor

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 20:33
1815 citiri
"Capcanele uninominalului", in dezbaterea politicienilor si analistilor

Dezbaterea "Capcanele uninominalului" desfasurata duminica la Teatrul National din Bucuresti, cu participarea unor lideri politici dar si de opinie, a scos in evidenta cateva dintre avantajele si dezavantajele acestui tip de vot introdus pentru prima oara la alegerile parlamentare.

Astfel, analistul politic Cristian Parvulescu a explicat ca actualul sistem este de fapt unul mixt, care vizeaza nu atat sistemul, cat modul de selectare pe colegii uninominale, informeaza Agerpres.

El crede ca o varianta de vot proportional este mai democratica pentru ca asigura o mai buna reprezentare a electoratului. In acelasi timp, el crede ca electoratul "asteapta" foarte multe de la votul uninominal, care este insa inca departe, in opinia sa, de a creste spectaculos calitatea vietii politice.

In acelasi timp, insa, Cristian Parvulescu este de parere ca uninominalul reprezinta o oportunitate pentru ca electoratul sa-si asume raspunderea cetateneasca pentru votul lor.

Jurnalistul Luca Niculescu a identificat, la randul sau, avantajele, dar mai ales dezavantajele votului uninominal.

Potrivit acestuia, printre avantaje se numara sansa candidatilor de a se intalni mai des cu alegatorii, iar acestia, la randul lor, afla care sunt cei pe care ii voteaza. Printre dezavantaje acesta a identificat faptul ca temele de campanie se apropie mai mult de problematica administrativa si mai putin de temele generale politice.

Ce cred politicienii?

Prezent la discutiile de la Teatrul National, liderul grupului parlamentar PD-L din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a recunoscut ca delimitarea colegiilor "nu este cea mai corecta".

La randul sau, liderul liberal Bogdan Olteanu a sustinut ca votul uninominal modifica notiunea de reprezentare, in conditiile in care "reprezentarea este una din functiile esentiale ale democratiei". Olteanu a confirmat ca actualul sistem apropie pe parlamentar de electoratul colegiului care l-a votat, parlamentarul ales intr-un colegiu fiind vazut ca un reprezentant al cetatenilor din respectivul colegiu in raport cu puterea executiva.

Liderul PSD Cristian Diaconescu a afirmat in cadrul aceleiasi dezbateri ca 'votul uninominal creste responsabilitatea alesului fata de cel care il alege'. Diaconescu spune ca temele de interes general ale alegatorilor romani sunt pensiile, nivelul de trai in general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Ați primit o ofertă de muncă după interviuri reușite pentru a vă asigura următoarea slujbă, dar nu sunteți 100% mulțumit de salariul pe care îl oferă. Deci, ar trebui să negociați?...
#Cristian Parvulescu, #Bogdan Olteanu, #Cristian Diaconescu, #capcane, #uninominal , #alegeri parlamentare 2008