Dinozaurii politici, ajutati de uninominal sa redevina parlamentari?

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 09:40
2546 citiri
Dinozaurii politici, ajutati de uninominal sa redevina parlamentari?

Votul uninominal pare sa aiba efecte contrare celor scontate, readucand in viata politica nume iesite deja de pe scena, in loc sa contribuie la primenirea clasei politice.

Astfel, la alegerile din 30 noiembrie, 113 fosti parlamentari, multi dintre ei iesiti de ani buni din circuitul politic, vor incerca sa revina in Casa Poporului in stil uninominal, scrie Cotidianul.

Foarte multi dintre acesti veterani candideaza acum pentru alte partide decat cele in care s-au lansat.

Victor Surdu, Culita Tarata si Bebe Ivanovici

Victor Surdu, fost ministru in guvernul Roman, lider al PDAR, deputat intre 1990 si 1992, a iesit de aproape 10 ani de pe scena politica. Acum candideaza din partea PSD pentru Camera Deputatilor intr-un colegiu din Neamt.

Desemnarea lui Surdu - cu cateva zile inainte de inchiderea candidaturilor - i-a surprins pe mai toti social-democratii din zona. "La noi in partid, dl Surdu nu a fost in prima linie, a facut parte din rezerva de cadre", a explicat senatorul PSD de Neamt, Ion Chelaru, motivele reactivarii lui Surdu.

Tot in Neamt, PSD se mai prezinta cu doua foste "glorii": este vorba de fostii deputati Iulian Tocu si Culita Tarata. Cei doi nu au mai candidat in 2004 si in presa au aparut informatii despre problemele pe care ambii le aveau cu justitia.

La vecinii din Iasi, intr-un colegiu senatorial ii pregateste intoarcerea si Marian Enache, dupa un stagiu de reciclare marca PC. Fost deputat PSD intre 1990 si 1992 si 1996-2000 (intre cele doua mandate a fost ambasador la Chisinau) si dupa un esec de proportii cu ApR, el a intrat in anonimat dupa 2000.

PC mai are un "fost" in echipa sa de candidati, pe ex PD-istul, trecut si prin PSD, Viorel Pana, iesit si el din circuitul politic acum patru ani. PC l-a avut drept candidat la CJ Constanta in primavara si acum l-a detasat intr-un colegiu din Botosani.

Bebe Ivanovici, un alt baron local marca PSD a facut legea in Ilfov intre anii 1990 si 2004. A fost in doua randuri, pana in 2000 si parlamentar. A condus si o federatie de revolutionari. Scos la "pensie" de PSD (in Ilfov a venit la putere noua generatie de baroni social democrati), Ivanovici s-a aciuat la PRM, dar anul trecut a fost exclus. Il intalnim acum candidat in Dambovita in modestul Partid al Pensionarilor, condus de bunul sau prieten, Dan Claudiu Tanasescu.

Tot in zona Moldovei mai intalnim trei piese de muzeu: Gheorghe Acatrinei - 80 de ani - a iesit din politica in 2004 si acum se intoarce cu forte proaspete in postura de candidat din partea PRM.

Tot la PRM, il regasim si pe Ilie Lascu, fost prefect pedeserist si deputat din partea aceluiasi partid, care incearca sa revina pe prima scena politica dupa 12 ani de absenta; o fosta glorie a CPUN, si deputat PSD pana in 1996, uitat pana in 2006 ambasator in Burkina Faso si Senegal, Galin Corini Vlad Vladimir a fost recuperat si el tot de partidul lui Corneliu Vadim Tudor, intr-un colegiu din Galati.

Dar "adevarata lovitura" PRM a dat-o in Ialomita. Este vorba de celebrul Gheorghe Savu. "Daca ei nu m-au vrut, eu va vreau" este sloganul de campanie al lui Savu, cu aluzie la liderii din PSD care l-au scos de pe liste pe 18 octombrie.

Tot PRM se mai prezinta in fata alegatorilor cu un traseist de marca: fost PD-ist, PSD-ist, PC-ist si PNG-ist, "Dilly" Serbanoiu, senator PSD in perioada 2000-2004, care a vorbit mai mult la OTV decat de la tribuna Parlamentului.

PD-L cu Dudu Ionescu, PNL cu Petre Roman

Nici PD-L nu sta prea bine cu reformarea clasei politice. Democrat-liberalii au aruncat in batalia electorala foarte multi politicieni expirati. Dintre acestia se detaseaza o celebritate: Octavian Bot, candidat in Colegiul 9 Camera Bihor. Bot a iesit din circuitul politic acum opt ani. Are la activ patru partide, fiind acum la a cincea inregimentare.

PD-L se mai prezinta in Bucuresti cu fostul ministru taranist Constantin Dudu Ionescu, venit dupa o halta la PC, in Ardeal cu fostii PUNR-isti Vasile Miclaus si Nicolae Bud, si ei iesiti din politica in 2000, iar in vechiul regat democrat-liberalii ataca uninominal cu ex-pesedistii Mihai Iusut si Valentin Calcan, care nu au mai fost in Parlament din 1996. O achizitie de ultima ora a PD-L o reprezinta veteranul pesedist din Suceava Mihai Vatcu, despre care de 10 ani nu s-a mai auzit nimic.

Nici liberalii nu au refuzat "marfa perimata" de import. Ei l-au reactivat pe Vasile Nitu, fost parlamentar intre 1990 si 1993 si primul prefect pesedist din Arges, intre 1993 si 1995. Tot din prima parte a anilor '90 vine si fostul ministru pesedist Ion Pargaru, acum candidat PNL cu acte in regula in Gorj.

Un fost deputat taranist, Vasile Berci in Maramures, si un fost liberal plecat de multi ani din tara, Raymond Luca (colegiu SUA), sunt celelalte recuperari grele ale PNL. Si Petre Roman, de asemenea candidat pentru diaspora, se afla tot in categoria "recuperatilor".

Cristian Pirvulescu: Au contat notorietatea si banii

"In primul rand se poate spune ca la toate partidele exista o reala lipsa de cadre. Apelarea la foste vedete politice are doua explicatii. Prima, acesti oameni au notorietate si au si bani multi. Si asta aduce voturi.

Mai mult cu acesti oameni partidul nu risca nimic, pentru ca ei nu vor emite pretentii la functii si, totodata, partidele nu vor fi nevoite sa se implice prea mult in campania lor. In plus, candidati cum sunt Surdu, Tocu, Tarata mai pot atrage si voturi de la alegatori neinregimentati.

Al doilea motiv pentru care s-a apelat la politicieni, care in ultimul timp nu au activat, il reprezinta si teama actualilor lideri - ma refer la cei teritoriali - de a nu promova oameni noi si de valoare pe scena politica, pentru ca ar exista riscul ca acestia sa atenteze la posturile de conducere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Victor Surdu, #Culita Tarata, #Bebe Ivanovici, #Marian Enache, #fosile, #dinozauri, #vot uninominal , #alegeri parlamentare 2008
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
NOTORIETATE DE PIAŢĂ ,nenorocirea este că DINOZAURII POLITICI sînt votaţi de DINOZAURII ELECTORI supravieţiutori minoritari dar ACTIVI ei VOTEAZĂ ceilalţi 60-70% sînt NEHOTĂRÎŢI!