Marko Bela crede ca UDMR si-a pierdut timpul in Parlament

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 15:52
1702 citiri
Marko Bela crede ca UDMR si-a pierdut timpul in Parlament

Marko Bela, liderul UDMR, a afirmat, joi, la lansarea campaniei sale in Sangeroiu de Mures, ca partidul sau vrea sa obtina dreptul de a studia in maghiara istoria si geografia.

"Predarea in limba maghiara a istoriei si geografiei trebuie introdusa intr-un timp foarte scurt. Cu toate ca Guvernul a solutionat aceasta problema, dreptul de a invata in limba maghiara istoria si geografia nu a trecut insa in Parlament si am ajuns sa dezbatem niste proiecte aiurea, in loc sa ne ocupam de dobandirea acestor drepturi", a declarat Marko Bela.

Liderul maghiar a adaugat ca va pune acest plan in aplicare in cazul in care va fi ales la alegerile parlamentare. Desi a contestat in repetate randuri votul uninominal, politicianul a declarat ca exista anumite avantaje in aceasta privinta, relateaza Realitatea TV.

"Partea pozitiva a votului uninominal este ca vom avea o responsabilitate mai mare. Noi am facut multe pentru utilizarea limbii maghiare", a afirmat liderul maghiar.

In discursul pe care l-a tinut, Bela a atins unul dintre punctele preferate, obligativitatea invatarii limbii maghiare si de catre cetatenii romani.

"Ceea ce am propus nu demult a dus la un mare scandal in politica si anume ca acolo unde traiesc romani si maghiari sa se invete reciproc maghiara si romana. Foarte multi s-au impotrivit acestei propuneri, insa trebuie sa ajungem la reciprocitate pentru a ne cunoaste reciproc istoria, cultura si limba", a adaugat Marko Bela.

Politicianul maghiar a spus ca daca nu exista o lege care sa introduca predarea limbilor straine, precum germana si engleza, nu vede obstacolul care ar impiedica limba maghiara sa fie introdusa in scoli.

Bela considera ca alegerea lui Obama, ca presedinte al SUA, constituie un pas inainte pentru minoritatile de pretutindeni.

"Acum patru ani, ca si candidat la Presedintia Romaniei, am fost aici intre dumneavoastra, iar acum opt ani a fost domnul Frunda, care la un moment dat a si zis ca atunci va avea Romania un presedinte maghiar cand in SUA va fi un presedinte de culoare", a subliniat Bela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marko Bela, #Parlament, #drepturi, #limba, #maghiar , #alegeri parlamentare 2008