Presa de azi: Razboi mediatic inainte de negocierile pentru guvern

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 07:27
2987 citiri
Presa de azi: Razboi mediatic inainte de negocierile pentru guvern

PSD trage spre PD-L, titreaza Jurnalul National in editia de joi. Ziua de miercuri a inceput la PSD cu o schimbare totala de macaz. Daca in urma cu o zi in cartile social-democratilor existau atat varianta de guvernare cu PNL, cat si cea cu PD-L, miercuri s-a auzit din toate partile Guvern cu PD-L.

Chiar si Viorel Hrebenciuc, adept, alaturi de Ion Iliescu si Adrian Nastase, al unei apropieri de liberali, a batut in retragere. "Simt o alianta fezabila PSD-PD-L. E mai sigura, ca sunt 70% din voturi", spunea miercuri-dimineata negociatorul din umbra al pesedistilor.

Imediat dupa el, mai multi lideri ai partidului au strigat in cor acelasi lucru. A facut-o vicepresedintele Liviu Dragnea, in opinia caruia "o discutie asezata cu PNL, cu fiecare ora care trece, are din ce in ce mai putine sanse". Apoi, vicepresedintele Ilie Sarbu.

"Se contureaza tot mai mult ideea unei coalitii cu PD-L, pe care o consideram cea mai potrivita. Majoritatea liderilor PSD din teritoriu considera ca, in conditiile actuale de criza, e nevoie cat mai rapid de un Guvern si un Parlament cu o majoritate puternica pentru a putea lucra", a spus Sarbu.

El a avansat chiar teoria ca, in cazul in care se ajunge la concluzia ca PSD trebuie sa renunte la pretentia ca Mircea Geoana sa fie numit premier, si PD-L trebuie sa renunte la numirea lui Theodor Stolojan.

Totul pentru Front este titlul din Ziua. "Bai Viorele ne-ai facut praf cu negocierile tale. Ai facut o lege proasta de vot uninominal de am pierdut alegerile. Acum stam la mana altora pentru guvernare", au sarit miercuri baronii PSD la gatul lui Viorel Hrebenciuc, la o zi dupa ce ii promisesera lui Geoana ca-l baga in groapa daca nu duce PSD-ul la guvernare.

"Am pierdut alegerile, nu trebuie sa mai avem pretentia sa numim premierul", a plusat Ion Iliescu in cadrul reuniunii conducerii PSD de la Senat in care se decidea linia pe care se va inscrie politica de negociere a partidului. Dihonia a cuprins iar taberele din PSD care s-au incaierat din cauza guvernarii.

"Uitati de PNL. Cele mai bune discutii sunt cu PD-L", a murmurat Mitrea in timp ce mergea spre sala de sedinta. Hrebenciuc si Ilie Sarbu au avut grija, de la primele ore ale diminetii, sa transmita acelasi tip de mesaj lasand sa se inteleaga ca visele de premier ale lui Mircea Geoana s-au naruit. Ilie Sarbu a aratat ca "se contureaza tot mai mult ideea unei coalitii cu PD-L, pe care o consideram cea mai potrivita.

Majoritatea liderilor PSD din teritoriu considera ca, in conditiile actuale de criza, e nevoie cat mai rapid de un Guvern si un Parlament cu o majoritate puternica pentru a putea lucra". Pe de alta parte si Viorel Hrebenciuc a spus ca varianta de guvernare cu PD-L e "mai sigura" si ca nu stie daca PSD va mai negocia cu PNL.

Gandul scrie insa ca Iliescu nu-i inchina partidul lui Basescu. Pesedistii s-au framantat, miercuri, toata ziua ce sa faca daca-i loveste norocul si Traian Basescu ii suna sa-i cheme la guvernare.

Au fost nenumarate intalniri si negocieri, intre diversele grupari din partid, purtate in mai multe birouri din Senat si finalizate, spre seara, cu o declaratie a lui Mircea Geoana, tinuta in fata biroului lui Ilie Sarbu: "Avem un mandat ferm. Vom purta discutii exploratorii cu toata lumea".

Pe cat de diafana a fost fermitatea liderului PSD, pe atat de incrancenate au fost discutiile dintre lideri. "Tara are nevoie de un guvern puternic, iar cei mai puternici si mai profesionisti oameni care pot face acest guvern sunt cei de la PSD si PD-L. In majoritatea lor, sefii organizatiilor PSD, cu una-doua exceptii, sunt pentru alianta cu PD-L", a explicat, pentru Gandul, Marian Oprisan, seful PSD Vrancea, sintetizand mandatul pe care i l-au incredintat lui Mircea Geoana baronii locali.

Seful de la Timis, Ilie Sarbu, a spus ca opozitia le-ar fi fatala: "Nu stiu daca partidul mai suporta patru ani de opozitie". Seful de la Bacau, Viorel Hrebenciuc, a abandonat pista cu liberalii, declarand ca "simte" o alianta PSD - PD-L. Si Miron Mitrea a subliniat ca "solutia cu PD-L e mai probabila decat cea cu PNL".

Nota discordanta a facut Ion Iliescu. Acesta a incercat sa impiedice cu orice pret deviatia spre partidul prezidential: "Mai bine opozitia decat sa ne subordonam vointei lui Traian Basescu!"

Guvernul imposibil. Imposibil? este titlul din Romania libera. Cum liberalii insista pe ideea desemnarii lui Calin Popescu Tariceanu pentru postul de premier - in ciuda rezultatului pe muchie de cutit obtinut de acesta in colegiul in care a candidat -, liderii PSD, pe de o parte, si cei ai PD-L, pe de alta, si-au schimbat ieri discursurile usor si "au batut saua" pe ideea ca PNL ar putea fi lasat in opozitie.

Din partea democrat-liberalilor, atat Radu Berceanu, cat si Vasile Blaga au aratat ca pentru PD-L liberalii raman prima optiune pentru guvernare, dar ca pretentiile "exagerate" ale acestora ii fac sa nu mai vada in colaborarea cu PSD "o contradictie".

"Insusi termenul de 'negocieri' inseamna sa gasesti o solutie de mijloc. Nu cred ca negocierile politice inseamna chestiuni de genul 'Noi vrem premier si program liberal', ca si cum ar fi la 51%, dar noi nu am aflat", i-a "taxat" ieri pe liberali presedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu.

Pe aceeasi idee le-a replicat liberalilor si pesedistul Liviu Dragnea. Recent alesul senator Radu Berceanu a mai spus ca PD-L "vrea sa fie numarul 1 la guvernare, principala forta politica a Executivului, si sa aiba premier", scop in care cauta un partener "rezonabil in impartirea responsabilitatilor si, eventual, de cuvant".

La randul sau, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a aratat ca formatiunea sa nu si-a stabilit deocamdata echipa de negociatori, ca PNL ar reprezenta prima optiune, dar ca nu ar fi singura.

Din Cotidianul aflam ca Basescu il elimina pe Hrebenciuc de la masa negocierilor. Democrat-liberalii asteapta unda verde de la Basescu sa inceapa negocierile pentru formarea majoritatii parlamentare.

Liderii PD-L nu vor mai avea aparitii la emisiunile tv si nu se vor mai angaja in nici o discutie pentru formarea viitorului guvern pana cand rezultatele alegerilor nu vor fi oficiale si presedintele Traian Basescu nu va nominaliza candidatul pentru functia de premier.

Anuntul a fost facut de liderul PD-L, Emil Boc, care sustine ca partidul pe care il conduce va incepe sa se implice in negocieri pentru formarea majoritatii numai dupa consultarile dintre partide si seful statului si numai in cazul in care premierul desemnat de acesta va fi de la PD-L.

"PD-L nu va intra in nici un fel de negociere cu alte partide pana cand presedintele nu va desemna un candidat. PNL si PSD isi doresc functia de prim-ministru in conditiile in care nici unul dintre aceste partide nu a obtinut macar majoritatea relativa in Parlament. (...) Decizia este in mana presedintelui. Noi avem un drept moral la functia de premier, dar nu avem un drept constitutional", crede Boc.

Razboi mediatic inainte de negocierile pentru guvern titreaza Evenimentul Zilei. Pana cand vor afla de la Cotroceni numele premierului, partidele isi fac avansuri prin intermediul presei. Democrat-liberalilor li s-a transmis sa intre in "silentio stampa".

Combinatiile cand cu PNL, cand cu PSD lansate de la televizor de democrat-liberali au fost stopate miercuri brusc de Emil Boc, pana la un semn de la presedintele Traian Basescu.

Euforici dupa avansul de trei parlamentari rezultat din alegeri, PDL-istii au primit interdictie la orice emisiune la televiziune, la orice declaratie in presa pana la consultarile de la Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Traian Basescu Guvern, #PSD PDL PNL, #negocieri guvern , #alegeri parlamentare 2008