Alegeri parlamentare 2012: 350 de posibile infractiuni electorale

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 15:42
2672 citiri
Alegeri parlamentare 2012: 350 de posibile infractiuni electorale

Aproape 350 de situatii reprezentand posibile incalcari ale legii electorale au fost sesizate la nivel national, unele dintre ele fiind deja sanctionate, restul aflandu-se in faza de investigare, au declarat, duminica, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

"In primele doua saptamani ale campaniei electorale, in mediul rural au fost semnalate 190 de evenimente, iar in mediul urban 158. Dintre situatiile confirmate, 136 reprezinta contraventii, pentru care au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 43.300 lei. Totodata, se efectueaza verificari in 127 de cazuri sesizate ca fiind infractiuni, dintre care 20 sub aspectul savarsirii infractiunii de mita electorala", au mentionat reprezentantii MAI.

Potrivit sursei citate, numarul de infractiuni si contraventii inregistrat in prima jumatate a campaniei electorale este mult mai redus, comparativ cu alegerile locale din acest an, cand in aceeasi perioada - primele doua saptamani de campanie, erau deja inregistrate 1.055 de sesizari, dintre care 453 de contraventii si 377 de infractiuni.

"Trebuie mentionat ca modificarea adusa legislatiei electorale a definit clar produsele care reprezinta mita electorala, acest lucru fiind benefic atat pentru institutiile de aplicare a legii, cat si pentru competitorii politici. In ceea ce priveste frecventa faptelor contraventionale si penale, pana acum, cele mai intalnite situatii au fost cele care privesc afisajul electoral - incluzand aici nerespectarea locurilor de afisaj electoral, distrugerea sau deteriorarea materialelor de campanie. Este vorba de aproape jumatate din totalul situatiilor semnalate, mai precis 45 %", au spus reprezentantii MAI.

La nivelul Bucurestiului au fost inregistrate 34 de situatii, dat fiind si numarul mare de locuitori si, implicit, numarul mare de colegii electorale.

"Distinct de Bucuresti, cele mai multe sesizari privind posibile incalcari ale legii au fost inregistrate in judetele Prahova si Gorj, cu cate 30, respectiv 23 de situatii, in timp ce in alte 15 judete, printre care: Bihor, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Ilfov, Olt si Teleorman au fost inregistrate mai putin de cinci sesizari", informeaza reprezentantii institutiei.

Conform sursei citate, peste 50.000 de angajati ai M.A.I. sunt mobilizati in vederea desfasurarii scrutinului electoral in conditii de deplina legalitate, participand la misiuni de paza a sectiilor de votare, a buletinelor de vot si a celorlalte materiale necesare votarii pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii.

De asemenea, angajatii MAI vor asigura protectia documentelor intocmite pe tot traseul de la sectiile de votare catre birourile de circumscriptie, respectiv la Biroul Electoral Central.

"In paralel cu activitatile operative, Ministerul Administratiei si Internelor continua Campania preventiva derulata la nivel national - Tu decizi! Voteaza legal! - actiuni in cadrul campaniei fiind desfasurate zilnic de lucratorii M.A.I. din intreaga tara. Pana in prezent au fost distribuiti peste 150.000 de fluturasi, au fost postate 23.000 de afise, iar spotul campaniei este deja difuzat pe televiziunile centrale si locale", au precizat reprezentantii MAI.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#infractiuni electorale alegeri parlamentare 2012, #alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012