Ce votam pe 9 decembrie? (Opinii)

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 16:28
4213 citiri
Ce votam pe 9 decembrie? (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Pentru ca, in inima si mintea multor diriguitori romani, patriotismul si natiunea si-au dat duhul demult, ar trebui sa deschidem bine ochii si sa nu-i mai votam. Ajunge cati insi si-au batut joc de poporeni si de Romania, cati incompetenti si profitori isi vad doar de propriile interese, fara a-i durea capul de durerile semenilor. Ar fi un prim semn ca am invatat lectia civica a democratiei, aceea care a asigurat bunastarea de azi a Occidentului.

Pentru ca acolo exista o solidaritate fantastica intre toti englezii, germanii, francezii, olandezii... cand este vorba de viitorul patriei lor si al cetatenilor. De la primii oameni in stat pana la multimile de microbisti care se duc sa-si sustina echipele favorite. Acolo batalia politica se da in propria tara, in campanii electorale, iar intre campanii se duc la indeplinire programele facute impreuna cu cetatenii.

Democratie pentru cei tari

Cand e vorba de concurenta cu alte tari insa, la ei primeaza interesele strategice, politic-economice. De aceea, in Europa, solidaritatea cu tarile ramase in urma mai cu seama sub comunism a pierit dupa anul revolutionar 1989. Desi se afla inscrisa in carta UE.

In numele unor idealuri marete, multe de drepturi si libertati nationale au fost "resetate", colonizarea s-a intors cu pasi timizi, iar dumnezeii UE au vazut ca e buna. Si atunci au zis ca Romania, Bulgaria... si urmatorii pe lista au potential antidemocratic, anti-stat de drept. In consecinta, au nevoie de supraveghere atenta (MCV), eventual de dictat in momente "grele".

In aceste conditii, te-ai fi asteptat ca solidarizarea reprezentantilor nostri in organismele UE sa functioneze ca si la colegii lor apuseni, sa se manifeste macar acolo, in afara granitelor, or, ca si altadata in istoria recenta, alesii nostri au trecut de partea invingatorului, uitand de interesele Romaniei, ale tuturor cetatenilor ei. Semne erau de mai mult timp, insa vara aceasta s-a ajuns la o limita peste care nu se mai poate trece.

Mai exista demnitate politica?

Iata ca ultimele decizii ale CCR confirma ca referendumul, schimbarea lui Vasile Blaga de la sefia Senatului si a avocatului poporului n-au fost nici puci instrumentat de dusmanii democratiei, nici lovitura de stat data de majoritatea parlamentara. De aceea, cei ce s-au remarcat prin raspandirea stirilor false despre Romania, inclusiv unele institutii ale statului, trebuie sa-si asume greseala si sa raspunda macar politic.

Cu atat mai mult cu cat in Europa nu exista astfel de precedente. Victoria obtinuta de Traian Basescu prin asemenea mijloace este una a la Pyrrhus, deja lipsa legitimitatii si a credibilitatii pune in incurcatura Romania si echilibrul puterilor in statul democratic.

La fel, sa nu-si inchipuie cineva ca implicarea partizana a unor personaje din organismele europene va scapa neanalizata pe toate fetele si nepenalizata in viitoarele confruntari electorale ale UE, doar ne indreptam spre o evolutie democratica, nu spre totalitarism universal.

Se vrea solidaritate numai cu seful?

Ca nu ne respectam demnitatea nationala vine sa confirme intamplarea, si ea fara precedent, de zilele trecute. Inainte de votul in plen pentru postul cuvenit tarii noastre in Curtea Europeana de Audit, Leonard Orban avea nevoie de votul in comisie, in care colegii, parlamentari ai PDL, Monica Macovei, Elena Basescu, Sebastian Bodu si Traian Ungureanu nu i-au dat girul, fiind posibil ca din aceasta pricina Romania sa piarda un inalt functionar foarte important.

Mai adaugati si informatiile recente despre unii inalti reprezentanti ai Justitiei care s-au dus sa-si parasca superiorii si colegii romani, cu siguranta, la indicatia unor anume sefi politici. Semn ca autoritatea statului nostru a fost inlocuita cu aceea a unui anume lider, ca relatiile interinstitutionale si interumane au fost maladiv afectate de factorul politic.

Incotro, boieri dumneavoastra?

Mai mult decat atat, sunt batjocorite in gazete si studiouri TV de partid personalitati lucide care au intervenit la CE si PE in favoarea respectarii drepturilor poporului roman, ca Emil Costantinescu, sau o serie lunga de universitari si academicieni, semnatari ai unor scrisori de protest catre Barroso si Schultz. Pana unde poate cadea demnitatea omului politic roman?

E clar ca s-a ajuns prea departe. Vom descoperi intr-un tarziu ca inaltii comisari si reprezentanti ai CE si PE isi dadeau seama cu cine au a face, iar favorurile acordate partinitor vor crea un precedent infinit mai costisitor intr-un viitor nu prea indepartat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri 9 decembrie, #scrutin 9 decembrie 2012, #alegeri 2012 , #alegeri parlamentare 2012