Cristi Preda explica de ce nu putem avea alegeri parlamentare in noiembrie

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 12:12
3487 citiri
Cristi Preda explica de ce nu putem avea alegeri parlamentare in noiembrie
Foto: Arhiva

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a aratat ca alegerile parlamentare nu pot fi organizate mai devreme de 2 decembrie, asa cum doreste Guvernul Victor Ponta.

Parlamentarele nu pot fi organizate mai devreme de 2 decembrie sau mai tarziu de 17 martie, acest fapt fiind indicat de Constitutie, noteaza Cristian Preda pe blog.

Democrat-liberalul aduce acest aspect in discutie dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca data de 2 decembrie este proasta, insa este vina celor din PDL care nu au fost de acord cu organizarea alegerilor in luna noiembrie.

"Conform Constitutiei, Guvernul poate stabili data urmatoarelor alegeri legislative in perioada 2 decembrie 2012-17 martie 2013.

Intervalul e impus de articolele constitutionale care prevad ca

(a) de la data alegerilor nu pot trece mai mult de 20 de zile pana se reuneste noul Parlament si ca

(b) alegerile trebuie tinute in maximum 3 luni de la expirarea mandatului in curs.

Luand in seama cele doua prevederi, ca si faptul ca mandatele actualilor senatori si deputati au inceput pe 19 decembrie 2012, rezulta ca scrutinul nu poate fi organizat inainte de 2 decembrie si nici mai tarziu de 17 martie (ultima duminica dinainte de scurgerea celor 3 luni deja mentionate)", a scris Preda.

"E foarte probabil ca Victor Ponta sa se grabeasca, crezand ca USL are mai multe sanse de a castiga daca face alegeri cat mai devreme. Asa ca, daca data nu va fi 2 decembrie, in mini-vacanta de Sfantul Andrei si Ziua Nationala, e foarte posibil sa fie 9", a adaugat Preda.

Guvernul s-a reunit in sedinta, sambata dimineata, pentru a decide data exacta cand vom merge la vot pentru a ne alege deputatii si parlamentari. Ministrii au stabilit ca, "in principiu", alegerile parlamentare vor fi organizate pe 2 decembrie, desi premierul Ponta sustine ca "este o data proasta".

Alegerile parlamentare, pe 2 decembrie - Ponta ar fi preferat alta data .

Victor Ponta le-a transmis colegilor sai din Guvern ca "2 decembrie este o data proasta, este liber de Sfantul Andrei, apoi urmeaza festivitatile de 1 decembrie, oamenii nu vor veni la vot".

"Eu sunt foarte nemultumit pentru ca, din pacate, avand o opozitie politica oarba, am ajuns in situatia in care cea mai proasta lege electorala posibila ramane in vigoare. Asa au vrut cei de la PDL. Tot cei de la PDL nu au fost de acord sa avem alegerile in luna noiembrie. Suntem obligati sa adoptam data de 2 decembrie. E o data rea. Ar fi fost mult mai bine sa fie pe 25 noiembrie", a spus liderul PSD, la inceputul sedintei de guvern.

S.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Cristian Preda alegeri parlamentare USL, #parlamentare organizare data, #parlamentare decembrie Ponta , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Mai bine ar fi pe 17 Martie, daca nu convine nimanui 2 Decembrie!