Dan Helciug da in judecata ARD pentru furtul unei piese: Nu am cedat niciun fel de drepturi

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 12:32
5166 citiri
Dan Helciug da in judecata ARD pentru furtul unei piese: Nu am cedat niciun fel de drepturi
Foto: danhelciug.ro

Dupa ce ARD a folosit o piesa a lui Dan Helciug pentru imnul campaniei electorale, artistul s-a hotarat sa dea in judecata atat alianta politica, cat si agentia de publicitate care s-a ocupat de intermediere, pentru incalcarea legii drepturilor de autor.

Dan Helciug a fost contactat de agentia de publicitate La-Luna pentru a oferi melodia "Campionii" pentru imnul unui partid. In ziua respectiva, el a facut cateva modificari pe piesa si a trimis-o drept demo agentiei. A doua zi, la lansarea candidatilor ARD in sectorul 3 din Bucuresti, melodia era prezentata drept imnul oficial, fara ca artisul sa isi fi dat acordul.

"A fost o propunere pentru un partid politic, habar n-am avut care, ca s-a intamplat de pe o zi pe alta. Urma sa fiu contactat din nou, ca sa stam la masa la negocieri, ca sa stabilim termenii contractului. Era o propunere de colaborare. Este un pic modificat textul. Era un demo. O propunere", a declarat Helciug pentru Ziare.com, adaugand ca nu se astepta la asa ceva, mai ales ca intermediarul de la agentia de publicitate era un cunoscut al sau.

Contactat de jurnalistii de la Libertatea, Adriean Videanu, seful de campanie al ARD, a spus printr-un SMS ca "Nu-l cunosc. Nu am vorbit in viata mea cu el", desi in urma cu cateva saptamani declara, pentru Mediafax: "Va rog sa observati prospetimea acestui imn, care este imnul ARD 'Castigam cu inima', este si un mesaj emotional sentimental pe care-l transmitem tuturor celor care ne sustin", a spus el precizand ca piesa este cantata si compusa de Dan Helciug.

Din aceasta cauza, artistul se arata nemultumit tocmai de faptul ca Videanu a declarat ca nu il cunoaste.

"Pai cum nu ma cunoaste daca da datele astea? Cum nu ma cunoasteti, domnule Videanu? (...) Toate lucrurile au pornit de la faptul ca dansul nu a vrut sa stea de vorba cu mine si sa aflam si el, si eu de unde a pornit problema. Era mult mai simplu asa. Cum sa spui ca nu ma cunosti? Imi pronunti numele si sunt si persoana publica de 14 ani in tara asta", a spus artistul amuzat.

In plus, el a adaugat ca piesa muzicala nu este compusa pentru ARD, ci este una din 2009 de pe albumul satiric FPS SPITALUL DE URGENTA si ca melodiile sunt postate pe www.danhelciug.ro.

Cantaretul sustine ca nu este un scandalagiu si nu vrea sa isi faca publicitate in acest fel, ci pur si simplu nu doreste sa ii fie incalcate anumite drepturi.

"Atata timp cat piesa mea este inregistrata, teapa este a celui care o foloseste in mod ilegal. Cand folosesti o piesa care nu este a ta se numeste furt intelectual.

Cand cineva iti foloseste opera fara acordul tau, trebuie sa tragi un semnal de alarma public si sa actionezi in justitie. (...) Piesa trebuia ascultata, sa se ia o decizie in spatiul privat, dar a ajuns in spatiul public. Puteam sa fiu sau sa nu fiu de acord, in urma discutiilor care ar fi trebuit sa fie. Am libertatea de a alege, e produsul meu. Practic las pe mana avocatului aceasta problema", a adaugat acesta, nemultumit de faptul ca de nenumarate ori multi romani, din cauza faptului ca fac compromisuri, care duc la frustrari si frica, nu isi mai apara drepturile.

In plus, el a observat ca au inceput sa fie scoase de pe Internet multe dintre clipurile electorale ce contin piesa sa.

El a adaugat ca totul ar fi putut sa se termine intr-un mod amiabil si foarte simplu, doar prin recunoasterea faptului ca s-a facut o greseala.

"Asta se numeste sfidare. Puteau sa zica: 'Domne a fost o greseala'. Imi plateau ca au folosit-o o zi si se termina totul imediat. (...) Scuzele sunt tardive. Lucrurile trebuiau scrise pe hartie, se numeste cedarea drepturilor de folosinta. Asa se face un contract. Nu iei o propunere de piesa si faci ce vrei cu ea si apoi contactezi omul", a adaugat artistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dan Helciug judecata ARD, #Dan Helciug piesa furata, #Dan Helciug piesa furata ARD , #alegeri parlamentare 2012