Gheorghe Flutur si Sulfina Barbu sustin comasarea alegerilor din 2012

Miercuri, 24 August 2011, ora 16:41
1614 citiri
Gheorghe Flutur si Sulfina Barbu sustin comasarea alegerilor din 2012
Foto: Arhiva

Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat miercuri, ca exista o mare posibilitate ca anul viitor alegerile locale sa fie comasate cu cele generale, sustinand ca varianta este fezabila. Si vicepresedintele PDL Sulfina Barbu este de aceeasi parere, adaugand ca alegerile cuplate ar putea avea loc in noiembrie 2012.

"Cheltuim mai putini bani si, prin comasare, nu mai suntem tot timpul in campanie electorala, ne concentram, si la nivel local si la nivel central, pe activitatea obisnuita a autoritatilor executive", spus Flutur.

Acesta a precizat ca, desi subiectul nu a fost discutat recent in interiorul PDL sau al coalitiei, este o posibilitatea mare ca aceasta comasare sa fie facuta inca de la anul. "Proiectul este fezabil, daca gasim o majoritate care sa-l sustina", a conchis Flutur.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a completat, spunand ca varianta comasarii alegerilor ar avantaja atat partidele - in special USL - cat si electoratul si a adaugat ca, din analiza sa, alegerile cuplate ar putea avea loc in noiembrie 2012.

Presedinta organizatiei de femei a PDL a precizat ca, la nivel de principiu, partenerii de coalitie ai PDL sustin comasarea alegerilor, subliniind ca aceasta varianta ar fi benefica nu doar pentru partide, ci si pentru tara.

"Se stie ca, la anul, va trebui sa ne incadram intr-un deficit bugetar de 3%. Or, in prag de alegeri, toti politicienii sunt tentati sa vina cu alocari bugetare in scop electoral. Daca sunt comasate, vom avea o singura campanie, ceea ce ar insemna economii bugetare atat la nivel local, cat si national. Din punctul de vedere al partidelor, toate au de castigat intrucat se mobilizeaza atat candidatii la locale, cat si la parlamentare, iar campania este una mai coerenta. Cred ca USL este avantajat, pentru ca au mai multi alesi locali decat PDL", a subliniat democrat-liberala.

Deputatul PDL a adaugat ca, prin cuplarea localelor - unde participarea este traditional mai mare - cu parlamentarele, rezultatul ar fi o prezenta sporita la urne. "Interesul nostru este ca prezenta sa fie cat mai mare pentru legitimitatea acestor alegeri, dar si pentru evitarea fraudelor", a mentionat Barbu.

Ea a precizat ca ar trebui modificate doua legi - legea 215 a administratiei publice locale, precum si legea alegerilor locale, ambele organice. "Personal, cred ca alegerile comasate ar putea avea loc in noiembrie 2012", a spus democrat-liberala.

In privinta votului uninominal, Sulfina Barbu a precizat ca PDL isi doreste un sistem de vot intr-un singur tur, dar ca la nivelul coalitiei s-a format o comisie care sa analizeze in detaliu cea mai potrivita formula, si ca aceasta ar trebui discutata si cu opozitia.

Premierul Emil Boc a afirmat marti, in Dambovita, ca, teoretic, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012 este posibila, urmand sa se faca o analiza asupra oportunitatii acestei variante.

"Nu e o discutie noua aceasta, ea a avut loc si cu mai mult timp in urma. Teoretic este posibila, vom analiza oportunitatea ei si vom lua o decizie in acest sens", a spus Emil Boc, intrebat fiind, in cadrul unei vizite de lucru in Dambovita, despre posibilitatea cuplarii celor doua tipuri de alegeri.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Flutur comasare alegeri, #comasare alegeri 2012 , #alegeri parlamentare 2012