Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In sfarsit, avem programe politice (Opinii)

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 20:47
2677 citiri
In sfarsit, avem programe politice (Opinii)
Foto: puterea.ro

Dar ce facem cu ele? Inceputul campaniei electorale demonstreaza ca necazurile politice ne vin din nestiinta, nepasare si dezorganizare. Nu doar din partea staff-urilor de campanie, ci si din partea mass-mediei, a spatiului public, in genere.

De ani si ani ne plangem ca formatiunile noastre politice nu manifesta aderenta si preocupare pentru ideologii, or iata, acum avem programe. Ele sunt latura practic-aplicativa a abordarilor ideologice, in cazul nostru, axate doar pe liberalism si social-democratie. Nu era cazul ca televiziunile, presa sa-si focalizeze atentia si critica asupra lor? Sa caute forme atractiv-participative ca astfel de discutii sa nu fie sterile, anoste ca acum?

Intre doua optiuni

Pentru afirmatia ca avem doar social-democratie si liberalism, nu ma astept la protestul popularilor, nici al neoconservatorilor deoarece enunturile programatice aparute pana acum se circumscriu celor doua elemente ideologice, unul de dreapta, celalalt de stanga. Ambele de centru.

Deocamdata avem un singur program ca atare aparut in preziua declansarii campaniei electorale, cel al USL. Impactul lansarii sale justifica asertiunea noastra: reactiile si contrareactiile dovedesc ca activistii partidelor s-au trezit, incepand sa constientizeze ca viitorul politicii romanesti are nevoie ca de aer de o neta despartire a apelor: cine vrea sa-si rateze sansele n-are decat sa continue politicianismul gaunos, populismul desantat si demagogia electoralista, atacurile la persoana si desconsiderarea altor optiuni decat cea proprie. Care ne fac sa batem pasul pe loc de 23 ani.

Km de... promisiuni

Trezirea insa este nu doar tardiva, ci si firava. In majoritate, elementele programatice ale campaniei electorale graviteaza in jurul masurilor populiste cu aceleasi gogosi rasuflate de doua decenii: vom creste salariile si pensiile, vom face atatia km de autostrazi, vom eradica hotia si coruptia... Fireste, sunt vectori importanti si coincid cu doleantele populare.

Numai ca de atata amar de ani, rezultatele palpabile se lasa asteptate. Nici acum nu va fi altfel, caci premisele sunt aceleasi: simpla enuntare a unor dorinte nu inseamna si realizarea lor. Pentru ca orice crestere a nivelului de trai vine din dezvoltarea economiei si stimularea consumului. Or acestea au nevoie de masuri precise, de simulari si abordari stiintifice, ceea ce nu prea exista.

N-avem profesionisti?

Ar fi trebuit scosi in fata specialistii de care, slava Domnului!, nu ducem lipsa, era nevoie de aportul catedrelor de specialitate din universitati, din mediile academice, din institutiile de cercetare, cate mai sunt, care sa vina la ore de varf sa le explice, sa le sustina.

Abia dupa ce discutiile publice degajau anumite optiuni (mainstream), ar fi trebuit sa intervina politicienii care sa incerce construirea unor mecanisme de pus in practica. Or lucrurile nu au stat deloc asa: intre programe si aderenta populara este aceeasi prapastie greu de trecut.

Elementele ideologic-programatice inca nu constituie o miza electorala puternica, poate si din pricina ca forma de prezentare nu coincide cu particularitatile mediului public. Limba pasareasca, cifrele seci, incalceala si lungimea frazelor, a discursului politic... nu pot genera vectori de baza ai succesului la urne.

Caci necunoasterea, neintelegerea, neinformarea la timp a electorilor si adesea chiar dezinformarea acestora nu determina alegerea celor mai bune solutii.

Despartirea de trecut

E imbucurator si datator de sperante ca discutiile despre programe ocupa ceva mai mult timp si spatiu, dar, deocamdata, sunt firave, lipsite de consecinte majore pentru poporeni. Inca domina batalia incrancenata, nu neaparat politica, intre candidati, pusi sa se sfasie intre ei in direct pentru cresterea ratingului diferitelor emisiuni TV. Acesta este motivul pentru care politicul nu e in stare sa ne scoata din starea de inapoiere.

Era de asteptat ca energiile colosale consumate pentru desfigurarea adversarului sa se foloseasca pentru impunerea programelor electorale, iar dupa castigarea scrutinului, pentru transformarea acestora in plan de guvernare aprobat de Parlament la investitura noului guvern. Altfel toata dezbaterea pe programe nu are nicio urmare.

Caci, la o repede privire inapoi, observam ca programe electorale am mai avut, dar, dupa castigarea Puterii politice, nimeni nu s-a mai gandit la ele. Este si motivul pentru care ne-am afundat in criza, iar longevitatea la guvernare nu depaseste 4 ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ideologie programe dezbateri publice electorale, #campanie candidati mesaj alegatori , #alegeri parlamentare 2012