Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Jocurile nu sunt inca facute (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 11:51
8520 citiri
Jocurile nu sunt inca facute (Opinii)

Ma indoiesc ca reactia furibunda a PSD impotriva Curtii Constitutionale a fost provocata exclusiv de decizia judecatorilor in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul European.

Respingerea legii votului uninominal intr-un tur de scrutin este o lovitura cu mult mai grea. Si, spre nenorocirea actualei puteri, legea aceasta a fost declarata neconstitutionala in ansamblul ei de toti judecatorii CCR.

Lovitura este grea si practic, si in planul imaginii. Sa ne amintim ca legea a fost initiata de insisi Victor Ponta si Crin Antonescu, care s-au dus personal sa o sustina in momentul votului din parlament.

A fost, in acelasi timp, una dintre putinele legi emise de actuala majoritate dupa constituirea ei. Sa ne amintim cat caz facea USL de actele declarate neconstitutionale de CCR ale fostei puteri si cu cata ironie le asocia cu calitatea de profesor de drept a lui Emil Boc.

Ei bine, iata-i fix in aceeasi situatie, sanctionati inclusiv de judecatorii numiti de ei la CCR, deci fara putinta de a mai invoca politizarea. Cauza neconstitutionalitatii ramane asadar doar incompetenta sau nesocotirea cu buna stiinta a Constitutiei Romaniei. Nu este ceea ce astepta electoratul de la noua putere venita, dupa cum spunea Victor Ponta, ca sa nu faca ce au facut "ei".

Practic este chiar mai rau. Dupa succesul de la locale, calculele hartiei aratau ca votul uninominal intr-un sigur tur de scrutin ar fi adus USL o majoritate strivitoare, in jur de 75 %, dupa alegerile din toamna.

De aici, o guvernare discretionara, fara Opozitie, fara dispute privind desemnarea premierului si alte apasari ale ultimilor ani. O asemenea majoritate joaca singura pe tot terenul, poate suspenda presedintele intr-o zi, poate modifica Constitutia in doua zile, poate face practic orice. Si acesta era visul de aur ce visa USL.

Si visul s-a spulberat, iar realitatea nu este neaparat roz. USL o tine din abuz in abuz, si-a antagonizat deja o parte din societatea civila si din electoratul pana acum amortit, asa ca este posibil sa starneasca la randul sau un vot negativ puternic.

Scadalul Ponta si confirmarea plagiatului sau ar putea avea efecte seismice in randul electoratului urban. Promisiunile facute inainte de preluarea puterii raman tot pe hartie, in timp ce USL pare mai degraba preocupata de satisfacerea clientelei si de acapararea puterii absolute.

In aceste conditii, este foarte probabil ca USL sa nu obtina mai mult de 50%, adica un procent care sa puna din nou cartile in mana lui Traian Basescu in momentul desemnarii premierului. Un moment care ar putea pune la mare incercare soliditatea USL care scartaie deja prin teritoriu. Chiar Sorin Frunzaverde a facut o declaratie aspra la adresa aliatilor in USL pe care ii acuza ca nu respecta protocolul.

In plus, un PDL condus de Vasile Blaga ar putea sa nu fie atat de indezirabil pentru cea mai mare parte a PNL, usor enervata deja de social democrati. Sigur ca PDL nu se va reforma sub un presedinte atat de antireformist ca Vasile Blaga, dar are toate sansele sa se adune, sa redevina coerent si, in fata chipului monstruos pe care incepe sa-l arate USL, nici nu trebuie decat sa para raul cel mai mic. Pentru electoratul doritor de reforma si principii, a aparut Noua Republica al carei potential de a capta voturi amortite de dezamgire nu l-as subestima, mai ales dupa experienta Nicusor Dan de la Bucuresti.

In acest moment, reintra in vigoare vechea lege electorala. Aberanta, un fel de sistem proportional mutant, legea aceasta transforma alegerile in loterie, dupa cum am vazut in 2008, cand PSD s-a parlit rau luand cele mai multe voturi la nivel national, dar mai putine madate decat PDL. Nu stiu daca USL doreste sa intre in alegeri cu acest sistem.

Teoretic, poate convoca o sesiune extraordinara pentru a da o noua lege electorala, eventual un sistem majoritar in doua tururi de scrutin. Practic, insa, nu stiu daca puterea va mai putea face cvorum fara Opozitie dupa plecarea celor 18 parlamentari deveniti primari si presedinti de consilii judetene. Acesta este si impedimentul in calea unei noi incercari de suspendare a lui Traian Basescu.

Problema USL nu a fost ca a vrut doar sa castige. Problema a fost ca a vrut puterea absoluta. A vrut un sistem prin care nu doar sa invinga, ci sa anuleze adversarul. Si sistemul acesta i-a explodat in fata pentru ca uneori democratia reuseste sa se apere, indiferent cat este de asediata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#votul uninominal Curtea Constitutionala, #respingere vot uninominal Curtea Constitutionala, #vot uniniminal un tur scrutin , #alegeri parlamentare 2012