Mercurialul promisiunilor electorale - Cum sunt ademeniti alegatorii

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 13:16
4184 citiri
Mercurialul promisiunilor electorale - Cum sunt ademeniti alegatorii

Politicienii, indiferent de partidul pe care il reprezinta, arunca pe hartie promisiuni populiste, in incercarea de a castiga voturile alegatorilor pe 9 decembrie.

Pe langa marirea pensiilor si a salariilor, taxe mai mici si un trai mai bun - promisiunile consacrate inaintea fiecarui scrutin - candiatii pentru un loc in Parlament vin cu angajamente fanteziste: zeci de mii de euro pentru fiecare roman, decolmatarea unui lac, medicamente gratuite sau masini care nu mai ajung in service.

Promisiuni senzationale de la PP-DD

Partidul Poporului, creatia patronului OTV Dan Diaconescu, este cea mai ... exotica formatiune politica care s-a inscris in cursa pentru alegerile de pe 9 decembrie.

Pana in ziua in care romanii isi vor alege senatorii si deputatii care sa ii reprezinte in Parlament, PP-DD incearca sa castige simpatia votantilor printr-un program care tine, mai mult, de domeniul fantasticului.

Domnul Dan promite marirea tuturor salariilor si pensiilor, oferirea a cate 20.000 de euro pentru fiecare roman care deschide o afacere sau construirea a 200.000 de locuinte care vor fi inchiriate romanilor saraci.

Mega-oferta PP-DD este completata de anuntul ca "nevoiasii" nu vor mai plati rate la banci timp de 12 luni de zile, iar restantierii la banci vor fi gratiati.

ARD, salvatorii economiei

ARD isi ia angajamentul ca va salva economia. Liderii aliantei sustin ca programul lor economic va duce la patru ani de crestere economica, iar in 2016 vom avea aproximativ 400 de mii de locuri de munca in plus.

De asemenea, ARD tinteste introducerea "suprafetei de aur" in marile magazine, dedicata produselor romanesti si promite ca va oferi consiliere juridica gratuita celor care au probleme de natura bancara, care au ajuns la etapa executarilor silite.

In vreme ce ARD anunta cota unica la 12% incepand de la 1 ianuarie 2013, USL vrea introducerea unui impozit progresiv pe venit cu trei trepte (8%, 12% si 16%) din 2014. Daca stanga vorbeste de scaderea treptata a TVA incepand din 2014, pana la 19% in 2016, dreapta vrea sa lase neatinsa taxa pe valoarea adaugata.

Pe de alta parte, ar urma sa scada CAS cu cinci puncte procentuale incepand din ianuarie 2015. Stanga, reprezentantata de USL, vrea si ea sa reduca CAS tot cu cinci puncte procentuale, insa treptat, pana in anul 2016.

Cat despre salariul minim, promisiunile dreptei si ale stangii sunt similare: ARD isi propune sa il majoreze la 850 de lei din ianuarie 2013 si la 1.000 de lei din ianuarie 2015, iar USL vrea sa ajunga la 1.200 de lei in 2016.

22 de autostrazi de la USL

In cee ce priveste programul pentru infrastructura, USL promite 22 de autostrazi construite pana in 2030, finalizarea Autostrazii Transilvania, a Autostrazii Bucuresti-Arad si a centurii Bucuresti.

La capitolul "Marile proiecte de investitii 2013-2016", USL se angajeaza sa finalizeze autostrada Bucuresti-Arad, "pentru a lega Romania de Europa", Autostrada Transilvania si tronsonul Brasov-Predeal-Comarnic.

Mai mult, liderii Uniunii propun sa demareze proiectul Autostrazii de Sud Bucuresti- Alexandria-Craiova-Drobeta-Turnu Severin-Timisoara, a Autostrazii Vest-Est Targu Mures-Iasi (Ungheni) si sa finalizeze centura Bucurestiului, la profil de autostrada.

Tot in programul de guvernare, USL promite "realizarea coridorului IX paneuropean Bucuresti-Focsani".

Per total, USL le promite romanilor de 22 de autostrazi, 38 de drumuri expres in lungime totala de peste cateva mii de kilometri, poduri noi peste Dunare, 18 linii de cale ferata conventionale, cu viteza de pana la 160 de kilometri pe ora, pe trasee existente reabilitate, plus linii noi de cale ferata cu viteza de peste 250 de kilometri pe ora.

La ora actuala, tara noastra are 500 de kilometri de autostrada si in jur de 300 se afla in constructie.

Candidatii fac promisiuni trasnite

Nici candidatii nu se lasa mai prejos decat liderii de partid si isi iau angajamanete inedite pentru a castiga voturi pe 9 decembrie.

Candidatul ARD pentru un loc de deputat in Botosani, Gabriel Alecsandru, promite ca din functia de deputat va decolmata un iaz din satul Urlati, pentru ca alegatorii sa aiba unde pescui. Odata de decomaltarea lacului, spune el, va reporni inima Romaniei.

Viorel Grigoras, care a intrat in cursa pentru un fotoliu de deputat sub sigla USL, le promite botosanenilor ca nu vor mai intra niciodata cu masinile in service. Asta pentru ca, asa cum am aratat mai sus, USL se va ocupa de refacerea cailor rutiere.

Candidatii PP-DD, pe de alta promit, promit medicamente gratuite si abrogarea legii care confera imunitate presedintelui.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#promisiuni electorale campanie, #USL ARd promisiuni electorale, #PPDD bani romani campanie , #alegeri parlamentare 2012