Moraru (IPP): Candidatii noi sunt hazlii. Parlamentul - o masina de vot predata Guvernului

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 07:52
5078 citiri
Moraru (IPP): Candidatii noi sunt hazlii. Parlamentul - o masina de vot predata Guvernului

Oferta electorala a partidelor cuprinde multi candidati noi, "mai hazlii" decat cei de pana acum, dar si foarte multi candidati cu vechime care ar fi facut mai bine "sa isi vada de alte treburi", a declarat pentru Ziare.com directorul adjunct al IPP Adrian Moraru.

"Este un regres fata de alti ani. Candidatii noi care apar pe liste sunt mai hazlii decat cei pe care i-am avut pana acum. Hazlii, cred ca asta e cel mai bun cuvant, mai potrivit decat 'corupti', coruptii nu vin din mediul privat.

Iar cei care sunt mai vechi, de la toate partidele, ma asteptam sa se duca, sa isi vada de alte treburi, sa se apuce de alte lucruri. Ma asteptam sa avem mult mai multi oameni care sa se retraga sau, daca nu inteleg sa se retraga (ca, in general, romanul nu are acest bun simt sa isi dea seama cand fie nu este potrivit la locul respectiv, fie nu mai e dorit), macar sa fie schimbati", a comentat Adrian Moraru.

Sigur, multi dintre noii candidati la alegerile parlamentare sunt "de-a dreptul simpatici", a mai spus acesta ironic. "La inceput ne vor starni zambete, intristarea va veni si fata de ei. Deocamdata ne amuza. Cred ca vor si castiga multi dintre ei, pentru ca, fiind foarte multi, nu avem incotro. Daca am ajuns sa punem candidati la Parlament cantareti de la Hi-Q ...", a continuat in aceeasi nota directorul adjunct al Institutului de Politici Publice.

Suntem niste prosti pentru ca ii toleram

Intrebat daca motivul real pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este faptul ca, la randul lor, liderii de partide sunt slabi, asa ca au nevoie de parlamentari mai slabi decat ei, ca sa ii poata tine in frau, Adrian Moraru a oferit o cu totul alta explicatie.

"Nu. S-a ajuns din vina noastra, a alegatorilor. Noi suntem niste prosti. Si daca noi le toleram toate lucrurile astea, ele se intampla. Daca liderii stiau clar ca punandu-si astfel oameni pe liste nu vor fi votati, nu ii puneau. Sau, daca in momentul in care la ARD comisia Macovei a fost sarita si deciziile s-au luat peste capul comisiei, ar fi existat proteste puternice din partea electoratului dreptei, o luau in serios. Asa, daca au vazut ca nu reactioneaza nimeni, au zis 'hai sa ii punem tot pe aceeasi, pentru ca oricum nu intereseaza pe nimeni, nu se creeaza, asa, o valva in tara'.

Repet, numai noi suntem vinovati. Ei fac lucrurile astea pentru ca noi le permitem", a afirmat el.

Cu cine revizuim Constitutia?

Anul 2013 va fi un an politic foarte greu, marcat de criza economica, dar si de proiecte ambitioase gen revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativa sau reforma in sanatate. Ce facem cu acesti "parlamentari hazlii"?

"Nu facem nimic. Chiar nu cred ca o sa avem cu cine sa facem ceva", a raspuns Adrian Moraru.

"E adevarat si ca Parlamentul e deja predat Guvernului, in sensul ca toate proiectele vin de la Guvern. Va amintiti de uselistii si 'gadistii' si 'ciuvicii' care spuneau ca Parlamentul e confiscat de Guvernul Boc? Si ei au facut la fel, nu tine de un guvern sau de altul. Predarea Parlamentului in fata Guvernului s-a facut sub toate guvernarile si din ce in ce mai desantat", a adaugat acesta.

Adrian Moraru crede ca Parlamentul va ajunge la fel ca si consiliile locale, adica o simpla masina de vot.

"La consiliile locale, fara exceptie sau poate cu exceptia a catorva cazuri prin tara, toate proiectele de hotarari de consiliu le face primarul. Si la Bucuresti le face Sorin Oprescu si consilierii doar le voteaza. Eventual certurile apar doar cand e vorba de bani si atunci incearca sa ii blocheze niste proiecte pana cand primarul le promite ca da si pentru firmele lor niste bucati din contractele alea, nu ca ar avea ei alte idei..

Cred ca ne indreptam cu pasi repezi spre un astfel de parlament, un parlament care o sa spuna 'De ce sa ne mai omoram noi cu facutul legilor? Ne trimiteti voi, noi doar le votam, si cand mai vedem ca undeva e de impartit banul, o sa spunem vrem si noi, pentru colegiile noastre. Asa vad eu Parlamentul, chiar din viitorul mandat: pur si simplu golit de orice functie. O masina de vot care mimeaza o democratie", a argumentat directorul adjunct al IPP.

Fuga de Bucuresti

Pe de alta parte, rugat sa comenteze fuga liderilor de partide in colegii din provincie, niciunul dintre ei candidand in Capitala, Adrian Moraru a explicat: "In provincie e mai simplu sa convingi oamenii cu galeata decat cu argumente, cu promisiuni sau spunand ce ai facut pana acum".

Si totusi Marian Vanghelie castiga detasat de ani de zile in Capitala, fara emotii, dar cu diverse oferte gen telefoane mobile sau mici gratis.

"Da, dar Marian Vanghelie ar fi trebuit sa fie prieten cu un anumit lider politic cu care, ca sa zic asa, nu este...Ca doar nu l-ar fi sustinut pe Vasile Blaga sau pe Crin Antonescu", a replicat Adrian Moraru, referindu-se la binecunoscutele tensiuni intre primarul sectorului 5 si presedintele partidului sau, Victor Ponta, candidat de Gorj.

Situatia este aproape la fel si la PNL. In schimb, "PDL neavand filiala locala in Bucuresti liderii nu au avut cu cine sa discute", a adaugat Moraru, ironizand degringolada de la PDL Bucuresti.

"Dar de aia fug liderii din Bucuresti. Aici era provocare. Sunt lideri, au cuvintele la ei, cuvinte articulate, si aici oamenii au, cat de cat, niste pretentii mai ridicate decat cei din provincie, iar acesti lideri nu au ce sa le spuna", a subliniat acesta inca o data.

Cateva batalii reale, in rest blat generalizat

In ceea ce priveste confruntarile directe, vor fi mai multe cupluri de urmarit.

"Dan Diaconescu cu Victor Ponta e o batalie de urmarit. Cum se va purta? De la Bucuresti, prin televiziune? Victor Ponta oricum va trebui sa mearga si el destul de mult prin tara, nu este doar un candidat oarecare, este si liderul partidului si oricum el incearca si sa isi consolideze pozitia in fata liberalilor.

Mai sunt tot felul de batalii destul de multe, si prin tara si la Bucuresti. Este cea a lui Dan Voiculescu cu Iulian Craciun... Insa eu cred ca dincolo de asta, va fi un blat generalizat", a sustinut Adrian Moraru.

El a argumentat si de ce este perfect explicabil acest blat.

"Pentru ca nimeni nu indrazneste sa isi faca campanie impotriva USL. Nu are sens, la un scor de 15-20 %, cat au atat PDL cat si PP-DD(...) Putine sunt colegiile eligibile pentru ei si toti ceilalti candidati stiu ca nu au nicio sansa si isi fac calculul ca si daca trag sa obtina un scor mai bun, il ajuta de fapt pe cel din colegiul mai mare, ca asa prevede legea la redistribuire.

Din 2008 pana acum algoritmul a ajuns sa fie inteles si de activistii de jos. Toata lumea constientizeaza ca e o munca in zadar. Adica, si daca trag tare si daca nu trag tare, tot cel care candideaza in colegiul cel mai mare are de castigat dupa numararea voturilor.

Din perspectiva asta nu ma astept sa vad o foarte mare combativitate...Multi vin cu bani de la tot felul de prieteni, sponsori si am auzit astfel de discutii: 'De ce sa cheltuiesc eu bani ca sa intre in Parlament celalalt?'", a explicat Adrian Moraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#candidati alegeri 2012, #Dan Diaconescu Ponta candidati, #liste candidati USL, #liste candidati ARD , #alegeri parlamentare 2012