Nu dati vina doar pe clasa politica! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 13:25
6700 citiri
Nu dati vina doar pe clasa politica! (Opinii)

Dupa cum se profileaza listele electorale, ne putem astepta la un viitor parlamant mai jalnic decat cel de acum, in care coruptia si traseismul vor atinge noi culmi de nerusinare, dar si de... profesionalism.

Listele USL sunt un borhot dubios. Mai toti tradatorii fostei Puteri si-au gasit locuri in colegii eligibile. Unele cazuri sunt de-a dreptul remarcabile, ca al lui Horia Mihalcescu, fostul consilier al Elenei Udrea, ca doar fostii tradatori din UNPR, falanga d-nei Udrea, sunt si ei la adapostul aliantei cu stomac de fier.

Probabil ca, daca voia si negocia bine, d-na Udrea insasi isi gasea un loc caldut in tabara USL. Asa cum si-a gasit, spre infinita glorie a liberalilor, Gigi Becali, o achizitie care da masura principiilor lui Crin Antonescu.

Dar nu numai traseismul ia amploare. Le fel si cu "famigliile" politice. Beizadelele greilor din partide, ale baronilor au dat navala in Parlament. De la EBA incoace fenomenul a devenit mai complex. Vom avea colegii unde baronul si fiul sau candideaza in tandem, unul pentru Senat, altul pentru Camera. Un exemplu este familia Mocanu din Buzau.

Dar ca sa facem loc noilor veniti trebuie sa dam la o parte unele cadre vechi cazute in dizgratia sefilor. In politica nu se pierde insa nimic. Totul se transforma. Iar smecheria a dezvaluit-o, culmea, insusi Varujan Vosganian: "Dar cei mai periculosi transfugi nu sunt cei care pleaca suparati din USL, ci aceia care pleaca cu voie de la primarie. Fatalmente, USL nu are, intr-un colegiu, decat un candidat.

Partidele din USL sunt, ca in orice alianta, mai multe. In multe situatii, atat penelistul, cat si pesedistul au nazuit la candidatura. Basca unele locuri unde penelistul sau pesedistul traseist a refacut traseul in sens invers si filialele s-au trezit cu parlamentarul pe cap, in postura de proaspat candidat, iar cei care au ramas pe loc, rezistand cu osardie guvernarii pedeliste, se vad acum trimisi la vestiar.

Si atunci pretendentul pagubit (sau pagubos) candideaza, totusi, dar pe listele PP-DD, cu intelegerea discreta ca, dupa alegeri, se va reintoarce".

Pe migratori pot sa-i inteleg pana la un punct: sunt atat de disperati sa obtina un nou mandat, incat nu mai conteaza sub ce steag il obtin. Dar USL atinge o culme a perversitatii, incercand sa profite cumva din vampirizarea la care o supune Dan Diaconescu.

Dar DD este o buna palarie si pentru fostii democrat-liberali ramasi orfani, precum Monica Iacob Ridzi, sau pentru fostii progresisti nervosi, precum Tudor Ciuhodaru.

Ce sanse are acest mutant politic numit PP-DD? Nu stiu cate dintre aceste stranii personaje vor castiga un colegiu. Dar sistemul nostru inept de vot contine si redistribuirea in functie de votul politic, iar aceasta redistribuire, care si in urma cu 4 ani a trimis in Parlament invinsi de pe locurile 2 si chiar 3, va actiona la fel, cu d-na Ridzi sau cu oricare alt traseist penal sau nu.

Cu astfel de alesi, nu e greu de anticipat ce viermuiala traseista va incepe in Parlament, cat de stabil va fi rezultatul votului in perspectiva legislaturii de 4 ani si cat de solide vor fi majoritatile care se vor baza pe asemenea personaje.

Actuala Opozitie incearca un exercitiu reformist, cu criterii etice si de integritate. Deocamdata exista si vesti bune, adica respingerea unor candidaturi scandaloase precum aceea a lui Danut Liga si Stefan Pirpiliu, doua persoane absolut indezirabile care nu pot reforma decat notiunea de penal.

Elena Udrea ramane insa cu o candidatura in Neamt si nu cred ca Monica Macovei va reusi sa o impiedice. Pleaca Sever Voinescu, dupa un mandat mai degraba dezamagitor, dar ramane nenorocirea numita Roberta Anastase. Colac peste pupaza Vasile Blaga nu exclude o eventuala alianta post-electorala cu Dan Diaconescu. Luminos!

Observam ca putini dintre liderii partidelor isi pastreaza colegiile. De la Crin Antonescu, la Vasile Blaga si Elena Udrea, mai toti si-au abandonat colegiile din 2008, pe care, se presupune, nu-i asa, ca le cunosc si le-au reprezentat cu succes vreme de 4 ani, pentru alte locuri caldute, eligibile, cum se numesc ele in termeni tehnici.

Adica dupa ce le-au reprezentat 4 ani colegiile lor au devenit neeligibile?

Veti spune ca privim in ochi falimentul clasei politice romanesti. Asa e. Dar nu numai al ei. Este o mare ipocrizie sa dai vina doar pe clasa politica, de parca ea ar fi alcatuita din martieni care au invadat mica noastra societate curata si uscata, morala si harnica, victima a acestei ocupatii sufocante.

Clasa politica nu este si nici nu poate fi mai buna decat societatea din care face parte. Parlamentul nu poate fi mai bun decat electoratul care il valideaza prin vot. Ne place sau nu, aceasta clasa politica ne reprezinta, iar parlamentul viitor va fi asa cum il vom vota.

Cat timp vom vota doar fanatic negativ sau vrajiti de promisiuni fantasmagorice de viata buna cu munca putina si bani multi pe nimic, cat timp vor vota pomeni de toate soiurile de la ligheanul de plastic, la miile de euro promise de mai stiu eu ce escroc, Parlamentul nu are cum sa arate si sa se comporte mai bine.

Clasa politica are nevoie de o reforma si din patru in patru ani constatam ca oferta e mai proasta si rezultatul votului mai dezamagitor. Dar reforma politica nu coboara nici ea din ceruri. Niciun organism, fie el economic sau politic, nu se reformeaza singur.

Asteptam cumva ca puscariabilii din partide sa fac un pas inapoi, eventual de rusine, spunandu-si ca si-au facut plinul? Asteptam sa vedem cainii plecand incolonati de la macelarie?

Reforma se face intotdeauna sub presiune, iar reforma politica nu se poate face decat sub presiunea electoratului, daca el nu se simte reprezentat de borfasi, ticalosi, imorali sau escroci. Nu intr-o zi. Nu intr-un ciclu electoral. Greu. Cu riscul unor alegeri la fel de proaste ca acelea evitate.

Dar pana la urma presiunea publica, votul de blam sustinut al electoratului pune presiune pe partide si provoaca reforma.

Dar cat timp vom vota pe ligheane, umori si minciuni gogonate sa nu asteptam niciun parlament mai bun si nicio viata mai prospera.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#candidati parlamentare 2012, #reforma clasa politica Romania, #traseisti candidati parlamentare , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Cogito ergo sum. Tot asa, "votez deci exist". Ce mai este cand nu
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5