Maghiarii din Transilvania au 40 de candidati la Senat si 39 la Camera Deputatilor

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 08:07
1775 citiri
Maghiarii din Transilvania au 40 de candidati la Senat si 39 la Camera Deputatilor

Partidul Popular Maghiar din Transilvania si-a prezentat, sambata, la Cluj, candidatii la alegerile parlamentare, iar in cadrul evenimentului candidatii au depus un juramant prin care s-au angajat sa sprijine cauza autonomiei, la lansare participand si secretarul de stat in MAE ungar Nemeth Zsolt.

Lansarea candidatilor s-a facut in prezenta europarlamentarului Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a lui Toro T. Tibor, presedintele PPMT, a lui Nemeth Zsolt, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, ambasadorul Ungariei in Romania, Fuzes Oskar si consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, relateaza citynews.ro.

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat ca formatiunea are 40 de candidati la Senat si 39 pentru Camera Deputatilor la nivel national, in 16 judete din Transilvania, Bucuresti si Bacau.

"PPMT a prezentat candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar luni vom depune candidaturi in 16 judete din Trasilvania, Bucuresti si Bacau, plus colegiul din strainatate. Avem 40 de candidati la Senat si 39 pentru Camera Deputatilor. Ne-am focusat pe judete din secuime si judetele unde maghiarii sunt majoritari.

Candidatii nostri au depus juramantul ca sa serveasca cauza autonomiei in activitatea lor politica si publica. Ne-am bazat pe juramantul similar rostit acum 20 de ani, cand comunitatea maghiara a lansat, in 1992, Declaratia de la Cluj, document de referinta al scopurilor noastre, si anume crearea cadrului legislativ si constitutional pentru un sistem de autonomii comunitare si autoguvernare interna", a precizat Toro.

Acesta a mai spus ca spera ca PPMT sa intre in Parlament folosind "pragul alternativ", o prevedere din Legea Electorala din 2008 potrivit careia daca in sase colegii pentru Camera Deputatilor si in trei de Senat castiga candidatii unui partid acel partid intra in Parlament chiar daca nu are 5 la suta din voturi.

"PPMT crede ca acum exista posibilitatea ca, pe langa UDMR, sa intram si noi in Parlament si sa ne folosim de pragul alternativ. Credem in sansa noastra, credem ca vom sparge monopolul UDMR", a afirmat liderul PPMT.

La randul sau, vicepresedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a spus ca regreta ca liderul UDMR a respins invitatia la dialog a PPMT. "Regretam ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins invitatia la dialog lansata de Toro T. Tibor. Refuzul dialogului este de neinteles, pentru ca partidele maghiare pot avea strategii comune, care nu se exclud reciproc.

Noi vom avea o campanie de mobilizare, sa intram si noi si UDMR in Parlament. Credem ca maghiarii si Romania ar castiga daca si PPMT ar intra in Parlament, pentru ca doi fac mai mult decat unul", a sustinut Szilagyi. El a mai afirmat ca programul electoral al formatiunii se bazeaza pe trei piloni, respectiv "autonomia, transilvanismul si regionalismul, avand ca model federalismul german".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#alegeri parlamentare Partidul Maghiar, #maghiari Transilvania alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2012