Proiect MAI: Normele de reprezentare pentru senatori si deputati raman ca in prezent

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 11:12
1322 citiri
Proiect MAI: Normele de reprezentare pentru senatori si deputati raman ca in prezent

Legislatia electorala propusa de MAI pentru anul 2012 precizeaza ca norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru Senat de un senator la 160.000 de locuitori, aceleasi ca si cele actuale.

MAI pune spre dezbatere publica Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012, precum si pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001.

Textul prevede ca, in anul 2012, alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale si alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat au loc la aceeasi data. Alegerile se desfasoara intr-o singura zi care poate fi numai duminica. Data alegerilor din 2012 se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si Autoritatii Electorale Permanente.

Deputatii si senatorii se aleg in colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. La fel ca si in legislatia in baza careia au avut loc alegerile din 2008, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, in timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori.

Numarul locuitorilor care se ia in calcul este cel comunicat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localitati, corespunzator structurii administrativ-teritoriale in vigoare, potrivit anexei la lege, anexa in care se consemneaza un numar de locuitori de 22.305.133.

Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in functia de deputat, primar, consilier local, consilier judetean si presedinte al consiliului judetean si varsta de cel putin 33 de ani pentru functia de senator.

La fel ca si in legislatia actuala, numarul colegiilor uninominale pentru Camera Deputatilor, respectiv pentru Senat se determina prin raportarea numarului de locuitori al fiecarei circumscriptii electorale la normele de reprezentare, la care se adauga un colegiu de deputat, respectiv de senator pentru ceea ce depaseste jumatatea normei de reprezentare, fara ca numarul colegiilor de deputat dintr-o circumscriptie electorala sa fie mai mic de 4, iar cel de senator, mai mic de 2.

In circumscriptia electorala pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii se vor forma 4 colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si doua colegii uninominale pentru alegerea Senatului. Arondarea geografica a celor 4 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si a celor doua colegii uninominale pentru Senat va fi stabilita prin hotarare a Guvernului.

Pentru alegerile din anul 2012, delimitarea colegiilor uninominale din tara se face prin hotarare a Guvernului in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, pe baza numarului locuitorilor furnizat de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date la data de 31 octombrie 2011.

Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin, in cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale.

La alegerile din anul 2012 se constituie circumscriptii electorale judetene, circumscriptia electorala a municipiului Bucuresti, circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, circumscriptii electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, circumscriptii electorale municipale, circumscriptii electorale orasenesti, circumscriptii electorale comunale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proiect lege MAI alegeri, #deputati senatori proiect alegeri , #alegeri parlamentare 2012