Tradare sa fie! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 12:26
11130 citiri
Tradare sa fie! (Opinii)
Foto: theemotionmachine.com

Greu de imaginat mostre mai edificatoare pentru imoralitatea clasei politice romanesti decat doua dezvaluiri post electorale, una din Opozitie, una de la Putere.

Avem pe de-o parte, acordul secret UDMR-USL, prin care Uniunea le promitea maghiarilor sa guverneze impreuna dupa 9 decembrie. Asadar, Victor Ponta nu a vorbit de capul lui in seara alegerilor cand a anuntat inceperea negocierilor cu UDMR. Mai tarziu, insa, maghiarii au fost aruncati fara scrupule din barca de liberali si de o parte dintre baronii PSD. Nu mai era nevoie de ei pentru majoritatea de aur, de doua treimi, si atunci de ce sa le mai dea o felie, cat de mica de cascaval?

Crin Antonescu si Victor Ponta nu au reusit sa explice de ce nu a fost respectat acordul. El a fost semnat dupa referendum, deci non combatul de atunci al maghiarilor nu mai putea constitui o incalcare. Maghiarii nu au deranjat cu nimic Guvernul Ponta.

Liderul liberal le reproseaza ca au cerut ministere. Si ce ar fi trebuit sa ceara, ce a cerut fiecare partid din actuala Putere? Chiftele, posturi de femei de serviciu? Practic, USL si-a batut joc ce maghiari. S-a asigurat de sprijinul lor pe vremea cand nu era sigur de victorie si i-a evacuat atunci cand s-a convins ca nu mai are nevoie de ei.

Principalul argument invocat de reprezentantii USL pentru respingerea maghiarilor a fost unul moral nevoie mare: nu ne putem alia cu cei care au guvernat alaturi de Traian Basescu (de parca UNPR n-ar fi facut parte din guvernele PDL) si cu cei care au sabotat referendumul. Dar, in toamna, cand liderii USL au semnat acordul cu UDMR si le-au promis sa guverneze impreuna, nu era vorba despre maghiarii lui Basescu, sabotorii de referendum?

Si, apoi, de ce era nevoie ca acest acord din toamna sa fi fost secret, nu numai fata de presa, ci si fata de poporul USL, ca sa zic asa? Adica una vorbim in campanie si alta fumam in intalniri informale si secrete. Una erau discursul nationalist al lui Crin Antonescu si promisiunile lui Victor Ponta ca picior de UDMR nu va calca in Palatul Victoria, si alta era semnatura de pe acordul de guvernare cu UDMR.

Poporul poate fi mintit fara scrupule, numai votul sa iasa! Iar dupa aceea nu ne tinem de cuvant nu de rusine, caci nu cunoastem notiunea, ci pentru ca aglomeratia la masa bogatilor sa nu fie prea mare. Mari boieri, mari caractere!

Dar nici cu Vasile Blaga nu mi-e rusine. Cristian Preda a dezvaluit ca i-a propus presedintelui PDL trei variante pentru batalii crancene in colegiile principalilor lideri USL. Trei europalamentari cu imagine buna erau dispusi sa renunte la mandatele lor banoase de la Bruxelles pentru a se arunca in batalia politica interna si de a transforma campania aceasta intr-una autentica.

Cristian Preda s-a oferit sa candideze impotriva lui Crin Antonescu, Teodor Stolojan impotriva lui Calin Popescu Tariceanu, iar Monica Macovei impotriva lui Dan Voiculescu. Nu stiu daca ar fi castigat. Dar aveau o sansa reala si ar fi provocat rani grele in tabara adversa.

Vasile Blaga a refuzat. De ce? Pentru ca liderii USL sa galopeze nestingheriti spre o victorie linistita la scoruri strivitoare? Si faptul ca redistribuirea l-a adus in mod miraculos in Parlamant impotriva tuturor calculelor a fost cumva rasplata pentru non-combatul PDL in aceasta campanie? Mi-e foarte greu sa gasesc un contraargument la aceasta ipoteza.

Tradare pe linie a fost in aceasta iarna, doar ca noi n-am aflat-o decat dupa ce am aruncat votul in urna. Si daca am fi stiut-o inainte, am fi avut resorturile morale pentru a o sanctiona? Ma tem de raspunsul la aceasta intrebare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#aliante alegeri parlamentare 2012, #acord USL UDMR, #candidati PDL alegeri 2012 , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5