USL-ARD, razboiul celor doua poze (Opinii)

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 19:30
7219 citiri
USL-ARD, razboiul celor doua poze (Opinii)
Foto: sursazilei.ro

La ce se intampla de ani buni (de fapt rai) in societatea romanesca a carei carma politica o izbeste din mal in dig, poate ca n-ar dauna o imagine in oglinda anilor '30.

Pe atunci, comparativ cu ce se intampla astazi, lupta era un duel in toata puterea cuvantului. Urmand reguli clare, pe care spadasinii ideilor politice nu-si permiteau a le incalca. Din motive de onoare, bune maniere, eleganta de gentilom.

Ma refer la intelectualii veritabili. Asa cum se doresc unii dintre contemporanii nostri. Vin cu un exemplu aleator: sociologul Dimitrie Gusti. El nu era supusul neconditionat si patimas al unei ideologii inflexibile, dar reusea, gratie puterii de organizare, sa adune in jurul sau o multime eterogena.

Compusa mai ales din tineri sositi de prin toate punctele cardinale. De la legionari pana la comunisti. Acea oaste pestrita beneficia de cateva "link-uri" printre care setea de stiinta si actiunea sociala. Atribute din care rezultau firesc implicarea efectiva in viata comunitatilor si cautarea asidua a unor nazuinte catre mai bine.

Sa fi fost oare pe atunci lumea mai boema? Poate. Insa taisul spadelor era aidoma celui de azi. Doar manuirea armelor era alta. Generatia de la 1930 constituia rezultanta unui proces de asezare suficient definitivat (la nivelul elitelor) in concertul civilizatiei de tip occidental, asa cum remarca scriitorul Lucian Boia.

Exponentii acelei perioade nu mai erau in postura de "invatacei", ci egali cu oricine. Cosmopoliti, de la Petru Comarnescu la Mircea Eliade. Numitorul comun se releva in atasamentul fata de ideea romaneasca. Ei nu mai imitau, ci interpretau creatii proprii.

Accesul in corul universal a fost posibil prin aportul incontestabil al unor nume cu "n" majuscul. Cei trei autori romani cunoscuti in lumea larga - incomparabil mai cunoscuti decat Eminescu si Caragiale - erau Ionescu (Ionesco), Eliade si Cioran, toti "muschetari" ai generatiei cu pricina. Langa ei figura, normal, un alt reper al culturii romanesti, Noica.

Inchizand acolada unui sistem apus, revin la zilele in care se (z)bate, actualmente, politica damboviteana. Pozitia dominanta se cauta si se obtine azi cu ajutorul buzduganului tintuit. Floretele contilor de altadata au fost rupte indata dupa navalirea comunismului. Cateva dintre ele se mai gasesc in panopliile unor idealisti colectionari ramasi fideli artei conversatiei.

Acum e in voga verbul vitriolant, fraza sfartecatoare, zicerea infipta brutal in timpanul adversarului. Le completeaza aluziile la afectiuni patologice, trimiteri josnice la nume si betesuguri de tot soiul. Autorii unor astfel de tiruri cu napalm verbal sunt deopotriva Traian Basescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, principalii "strategi" ai neaosei trante cu origine sateasca.

In amestecul de smoala oparita deversata pe crestetul inamicului ireductibil mai pot fi aflate apelative din clasa mamiferelor, definitii ale imbecilitatii si ricoseuri la vietati parazite.

Este usor de imaginat ce secretii verbale difuzeaza pedestrimea celor trei crai de la Rasaritul Europei.

Discursurile oarecum filtrate vin de la suporterii politici externi. Unele sfatoase, altele cu iz de avertisment. Registrul ofensiv sau ofensator ramane acelasi. Doar ca proiectilele sunt lansate de catre fratii mai mari din familiile adapostite sub pretioasa cupola a Parlamanetului European ori din Farwest.

Astfel, liderul grupului socialistilor (S&D), eurodeputatul austriac, Hannes Swoboda, a tinut sa precizeze ca Traian Basescu este cel care decide (ingrata situatie) daca va mai fi suspendat inca o data sau nu. L-a atentionat insa pe Ponta sa nu declanseze procedura daca nu e convins ca o va duce pana la capat.

In acelasi timp, subliminal, i-a transmis presedintelui vizat de o retrimitere in tusa ca se va confrunta cu o reactie extrem de vehementa din partea socialistilor europeni in cazul refuzului numirii premierului propus de catre majoritatea intrevazut castigatoare a alegerilor legislative.

"Presedintele nu este un rege. Chiar si monarhiile constitutionale, regii si imparatii tebuie sa respecte deciziile parlamentelor lor. Cred ca este absolut inacceptabil, in ceea ce priveste democratia, sa ignore persoana care castiga alegerile", a subliniat politicianul.

Dincolo, peste zidul imaginar, presedintele PPE, Wilfried Martens, sustine ca ARD si UDMR sunt singurele "lozuri electorale" ce ii pot garanta Romaniei un rol central in proiectul european. "O noua guvernare Ponta va agrava marginalizarea Romaniei", este de parere demnitarul mentionat.

Asadar, in curand, "vocea patriotului nationale" se va face auzita. Prin "Operatiunea doua lozuri". Bilete norocoase ori ba pentru protagonistii razboiului cu tot atatea roze. Sau, mai bine spus, a unor poze reprezentand chipurile neretusate din tabloul politic. Ce s-au dovedit acre, ineficiente si de multe ori vindicative.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#candidati alegeri parlamentare 2012, #reactii internationale alegeri Romania , #alegeri parlamentare 2012