A inceput campania electorala: Reguli stricte, corturile si bannerele pe stalpi sunt interzise

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 06:42
12661 citiri
A inceput campania electorala: Reguli stricte, corturile si bannerele pe stalpi sunt interzise
Foto: Ziare.com

Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a inceput vineri, cu aceleasi reguli stricte ca si la alegerile locale privind afisajul electoral si interzicerea folosirii de bannere mari pe stalpi sau corturi.

Potrivit calendarului electoral stabilit de Guvern, campania electoral incepe in data de 11 noiembrie si se finalizeaza pe 10 decembrie.

Suma totala alocata de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei.

Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscriptii electorale in cele 41 de judete, o circumscriptie in municipiul Bucuresti si o circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

Reguli de desfasurare a campaniei electorale

In campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.

In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli in perioada de desfasurare a cursurilor.

In campania electorala se mai interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ura si intoleranta. De asemenea, in campania electorala sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa ori etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.

Primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca prin dispozitie locuri speciale pentru afisaj electoral si sa asigure amplasarea de panouri electorale.

Aceste locuri trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.

Un afis electoral amplasat nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura. Sunt interzise de asemenea afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.

Reguli privind finantarea campaniei electorale. Ce materiale promotionale pot folosi candidatii la alegerile parlamentare

In campania electorala, candidatii pot achizitiona si utiliza numai urmatoarele tipuri de materiale de propaganda electorala:

  • afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura; afise electorale prin care se convoaca o reuniune electorala care vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj;
  • materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala; publicitate in presa scrisa;
  • materiale de propaganda electorala online;
  • brosuri, pliante si alte materiale tiparite din aceeasi categorie.

Pe toate materialele de propaganda electorala trebuie sa fie afisate cel putin urmatoarele date:

  • denumirea partidului politic, a aliantei politice sau a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau numele candidatului independent care le-a comandat, dupa caz;
  • denumirea operatorului economic care le-a realizat;
  • codul unic de identificare primit de la Autoritatea Electorala Permanenta
  • tirajul materialelor

Sumele necesare pentru rambursarea cheltuielilor electorale se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente, conform legii.

Contributiile candidatilor pentru campania electorala pot proveni exclusiv din urmatoarele surse:

  • venituri proprii;
  • donatii primite de la persoane fizice;
  • imprumuturi de la persoane fizice
  • contractate cu institutii de credit

Limitele maxime ale contributiilor pentru campania electorala care pot fi depuse ori virate de catre candidati sau de catre mandatarul financiar sunt de 60 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de deputat sau de senator.

Limitele maxime ale fondurilor care pot fi transferate de catre partidul politic in contul bancar sunt de 10 salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de deputat sau de senator.

Cum se va desfasura campania electorala la radio si tv

CNA a stabilit regulile de desfasurare a campaniei electorale in audio-vizual. Astfel, reflectarea campaniei electorale in audiovizual incepe vineri, 11 noiembrie 2016, si se incheie in ziua de vineri, 9 decembrie 2016, ora 7.00.

Posturile de radio si de televiziune private au obligatia sa comunice Consiliului National al Audiovizualului implicarea lor in campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum si intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, pana cel mai tarziu in ziua de 10 noiembrie 2016.

Emisiunile si dezbaterile electorale trebuie sa asigure tuturor candidatilor conditii egale in ceea ce priveste libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor si echidistanta.

Incepand cu 48 de ore inainte de inceperea votarii si pana la incheierea votarii sunt interzise in audio-vizual prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

In ziua votarii sunt interzise prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii, comentarii referitoare la competitorii electorali, inainte de incheierea votarii sau indemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016