Aleg sa imi amintesc de tinerii de la Revolutie si sa ies la vot! Aleg sa ma implic si sa cred in generatia mea!

Autor: Adelina Tintariu - expert stiinte politice
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 16:00
7883 citiri

Pe 11 decembrie, Romania da inca o data testul maturitatii ei. Intr-un alt decembrie, cel al lui 1989, Romania se elibera de comunism. In acel decembrie geros, tinerii ei luptau cu mainile goale impotriva unui regim criminal.

Pe strazile inundate de tancuri si gloante, ei au avut curajul sa strige zile la rand "Libertate!". Nu multi au reusit sa si simta libertatea mult dorita, cazand victime sub focurile de arma ale celor fara de mila. Acel decembrie a lasat rani adanci si nedreptate in sufletele noastre, dar, in acelasi timp, noua, generatiei post-decembriste, ne-a lasat o responsabilitate mare. Sa nu uitam!

In 2014, la Universitate, pe o banca, o mama s-a asezat langa locul in care fiul ei cazuse secerat de gloante in acel decembrie sangeros. Baiatul ei avea doar 20 de ani si voia sa fie istoric. Asculta pe ascuns Radio Europa Libera si voia sa simta gustul libertatii.

Bunicul lui fusese taranist convins si ii povestise la lumina lumanarii despre Maniu, Mihalache si politica lor de dinainte de razboi. Bunicul infundase puscariile comuniste si isi dorea sa apuce ziua libertatii. Baiatul voia sa stie cum arata democratia despre care citise doar in putinele carti luate pe sub mana de la profesori de bine.

Asa ca, atunci cand Revolutia a inceput, a iesit pe strazile Bucurestiului manat de convingerea eliberarii de comunism. El, ca si multi alti tineri ai generatiei lui, nu s-a mai intors acasa. Povestea sacrificiului sau a ramas scrisa pe foile care alcatuiesc Dosarul Revolutiei. Mama lui asteapta raspunsuri si condamnari de 27 de ani. Nu a renuntat sa spere si sa creada in democratie niciun moment. Pentru ea fiul ei nu s-a mai intors acasa.

In fiecare an, mama tanarului vine in locul in care si-a pierdut fiul, sta cu fotografia lui in mana si isi aduce aminte de momentele in care il astepta sa se intoarca. A plecat din casa spunand ca e momentul generatiei lui. Si a fost cel mai important moment al generatiei lui, generatia care a adus libertatea pentru noi toti.

Decembrie a venit din nou

In acest decembrie a venit momentul generatiei noastre. Dupa ani de asteptare, generatia post-decembrista are sansa sa arate ca a inteles ca poate sa scoata Romania din bezna. Generatia mea stie ca trecutul este o lectie si ca viitorul se cladeste prin truda prezentului. Generatia mea a vazut cum nepasarea si coruptia fac victime. Generatia mea nu iarta tupeul si minciuna. Generatiei mele ii place respectul. Generatia mea stie ca schimbarea vine prin vot!

Asa cum cei din decembrie lui '89 ne-au deschis drumul, astazi suntem noi cei care avem responsabilitatea sa il deschidem pentru cei mai tineri ca noi.

Noi suntem copiii tranzitiei, ne-am bucurat de primele "minuni" ale pietei libere, am vazut cum bunicii nostri se lasa pacaliti de neo-comunisti sau cum parintii nostri se zbat sa iasa din mostenirea comunismului votand Conventia Democrata Romana. Noi suntem cei care am invatat sa ne informam bajbaind pe Internet, sa gandim liber si sa vorbim atunci cand toti ceilalti tac. Astazi, ajunsi la maturitate, invatam sa construim o tara din ruine.

Ani de zile am vazut pe chipurile parintilor si bunicilor nostri dezamagirea. Comunismul le-a furat tineretea si libertatea, iar anii tranzitiei le-au adus confuzia si neincrederea. In cei 27 de ani scursi de la Revolutie au incercat sa isi creioneze viitorul, insa curand au aflat ca viitorul lor era decis de corupti si farisei. Au incetat sa mai spere in schimbare.

A venit momentul ca noi sa le insuflam speranta parintilor si bunicilor nostri in democratie si in oameni. Noi suntem cei care putem inclina balanta in favoarea binelui.

In acest decembrie, aleg sa imi amintesc de tinerii de la Revolutie si sa ies la vot! Aleg sa ma implic si sa cred in generatia mea!

Adelina Tintariu este licentiata in Stiinte Politice la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Si-a continuat studiile prin programul de master in Comparative Politics din cadrul aceleiasi facultati. A contribuit la documentarea cazurilor de infractiuni contra umanitatii deschise impotriva fostilor comandanti de penitenciare din perioada comunista Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, ambii condamnati. Un alt proiect important pe care l-a coordonat in perioada 2011-2014 a fost cel de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat. De asemenea, Adelina Tintariu este membra a Fundatiei Fundatiei CAESAR incepand cu luna mai a anului 2015.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#alegeri parlamentare 2016, #alegeri 11 decembrie , #alegeri parlamentare 2016