Cati ministri tehnocrati ar putea candida pentru parlamentare

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 08:35
6085 citiri

Cheia de interpretare a acestui material are in vedere faptul ca sunt mai putin de 100 de zile pana la alegerile parlamentare (octombrie - decembrie).

In paralel, partidele politice si, in acelasi timp, acei candidati care pleaca din pole position pentru votul pe liste (conform mediei aritmetice a tuturor sondajelor de opinie date publicitatii, din ultimele 5 luni de zile) se vor angrena in prima campanie electorala pentru Senat si Camera Deputatilor sub noua lege 208 reactualizata, care ingradeste destul de mult, din punct de vedere al ponderii cheltuielilor si veniturilor, desfasurarea liniara clasica de cursa electorala (asa cum a fost ea pana acum, exceptand votul de la locale, din vara).

Cu alte cuvinte, cuvintele de ordine vor fi: creativitate extrema cu costuri mici, retete clasice deja testate si apel constant catre electoratul dur.

In plus, nuantele de care trebuie sa mai tinem cont sunt: crizele de imagine (mai mult sau mai putin maligne) ale liderilor partidelor parlamentare si lipsa evidenta a unui plan B, de criza, adaptabil, care sa poata ajuta formatiunile sa iasa la liman cu acest tip de probleme si capitalul de imagine pe care actualul guvern in frunte cu locomotivele premier/vicepremier il are in ochii populatiei (in jur de 22% incredere in institutia guvernamentala ca intreg, in jur de 30% incredere in institutia premierului si a vicepremierului), facand din acestea tinte dezirabile de pozitionare in campania electorala.

Exista, in acest moment, 3 voci guvernamentale care se pozitioneaza pentru campania din toamna: in mod evident, premierul si vicepremierul sunt doua dintre ele, insa a 3-a - echipa de ministri - este cea mai interesanta.

Pentru a vedea exact cine cocheteaza concret cu alegerile din toamna, este necesara o analiza de discurs.

Cercetarea a fost facuta pe perioada 1 august - 3 octombrie, dupa cuvintele cheie: numele intreg al fiecarui ministru si atributele: candidat, candidatura, parlamentare, cursa electorala. Rezultatele au in vedere eventuale pozitionari directe sau indirecte, declaratii specifice etc.

Concret

Costin Borc - viceprim-ministru si minstrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri: este asociat "echipei" premierului.

Cu alte cuvinte, desi Dacian Ciolos nu si-a anuntat nicio candidatura si, in mod special, a evitat mingea aruncata la fileu de catre presedintele Romaniei, unul dintre scenariile ramanerii in politica a acestuia, din postura de tehnocrat si neimplicat politic, dar sustinut indirect de un partid, va fi ca echipa acestuia sa prinda loc pe liste.

Liberalii au fost primii care au propus acest scenariu, insa nu intalnim o declaratie oficiala a ministrului, in acest sens.

Lazar Comanescu - ministrul Afacerilor Externe: este unul dintre ministrii cu referinte aproape inexistente pentru scenariul post-decembrie; oarecum normal, daca tinem cont de portofoliul dumnealui.

Pozitionarile sunt in cheia limbajului diplomatic: angajament pro-european, ambitie economica, dezvoltare pe termen lung si mesaje directe catre sefii de misiuni pentru a se implica si pregati alegerile parlamentare.

Ioan Dragos Tudorache - ministrul Afacerilor Interne: acelasi scenariu de mai sus, cu mentiunea aparitiei atributelor: mana dreapta a premierului, seful Cancelariei Primului Ministru.

Fiind considerat, de facto, organizatorul alegerilor, este normal ca orice pozitionare pentru toamna sa fie inexistenta, in afara limitei limbajului institutional. Cu toate acestea, putem specula ca, alaturi de domnul Borc, si domnul Tudorache sa fie inclus in echipa lui Dacian Ciolos.

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: desi a fost curtat de mai multe partide (putem specula ca PNL a fost unul dintre ele, din moment ce eliminam USR din ecuatie, desi partidul lui Nicusor Dan a afirmat pe surse ca si-ar fi dorit candidatura domnului ministru, dar conform declaratiilor ministrului acesta a exclus aceast scenariu), domnul Irimescu refuza transant implicarea in politica si inscrierea intr-o formatiune.

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apararii Nationale: pozitionare in limita portofoliului pe care il conduce (asemenea Afacerilor Externe), fara discurs sau mesaj politic.

Corina Suteu - ministrul Culturii: nu exista referinte directe sau pozitionari legate de scenariul din toamna, cu toate acestea, exista o asociere de imagine intre doamna ministru si Dacian Ciolos prin intermediul campaniei "Cumintenia Pamantului".

Mircea Dumitru - ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice: a anuntat in mod direct ca nu isi mai doreste implicare guvernamentala, indiferent daca Dacian Ciolos va ramane premier sau nu, dupa alegeri. Pentru a intari aceste afirmatii, domnul ministru a accentuat faptul ca nu a primit nicio propunere, in acest sens.

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei: este cel caruia ANI i-a verificat declaratiile de avere, fiind vizate anumite tranzactii nedeclarate cu un off-shore. Este putin probabil ca, in lumina ultimelor probleme de imagine ale partidelor politice, sa existe o curtare a domnului ministru pentru scenariul post-toamna.

Anca Dragu - ministrul Finantelor Publice: este portofoliul care a trecut prin foarte multe furci caudine (de la raportul din Parlament, la criza de imagine ce a urmat demisiei lui Gabriel Biris, la schimbarea conducerii CEC si lista poate continua).

Cu toate acestea, desi USR a declarat ca ministrul Finantelor este dorit pe listele partidului (fara sa avem o declaratie oficiala din partea doamnei Dragu, in acest sens), exista scenariul ca, dupa alegeri, doamna Dragu sa fie numita viceguvernator BNR - intalnim o referinta directa care este intarita si de doamna ministru ce s-ar declara onorata de aceasta oportunitate.

Cristian Ghinea - ministrul Fondurilor Europene: de departe, cea mai activa figura din Cabinetul de ministri, cand vine vorba de candidaturile din toamna. USR este partidul vizat si care, cel mai probabil, l-a curtat mult mai concret (conform declaratiilor ministrului).

Clotilde Armand declara ca cel mai probabil Cristian Ghinea va intra in USR, insa domnul Ghinea nu a facut o declaratie oficiala in acest sens.

Raluca Alexandra Pruna - ministrul Justitiei: doamna ministru exclude in mod direct o candidatura la alegerile parlamentare, precizand ca este o chestiune de onestitate sa isi poata duce treaba pana la finalul portofoliului acestui Guvern.

Cu toate acestea, sustine candidatura unor colegi (fara sa specifice in mod concret), deoarece acestia ar aduce un plus, un aer proaspat in niste partide care nu s-au reformat in mod semnificativ.

Cristiana Pasca Palmer - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: nu exista referinte ale doamnei ministru care sa demonstreze o pozitionare pentru scenariul post-toamna.

Un detaliu care merita mentionat este faptul ca a facut parte din delegatia premierului din cea mai recenta vizita din Statele Unite - de aici am putea specula o eventuala includere in echipa lui Dacian Ciolos (amintita anterior).

Dragos Nicolae Pislaru - ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice: desi domnul Pislaru a declarat ca nu exista o decizie finala referitoare la implicarea sa in viata politica si ca nu au existat oferte concrete, USR il mentine pe lista scurta a numelor curtate pentru candidatura.

Delia Popescu - ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala: este unul dintre portofoliile cel mai putin mentionate din punct de vedere al diversitatii declaratiilor.

In afara de backgroundul doamnei ministru si de cateva referinte vis-a-vis de acest aspect, nu exista detalii referitoare la o eventuala candidatura sau implicare in viata politica.

Vlad Voiculescu - ministrul Sanatatii: este unul dintre personajele curtate de catre partide in vederea inscrierii pe listele electorale. USR a fost cel mai vocal, in acest sens.

O declaratie oficiala de pozitionare a ministrului nu exista, pana in momentul analizei, cu toate acestea, domnul Voiculescu se va implica in viata politica, daca subliniem declaratia dansului: "Pentru noi, ca cetateni ai acestei tari, cred ca ar fi bine ca tineri care nu au fost pana acum implicati in politica sa intre in politica. (...)

Cred ca orice tanar caruia i se face o astfel de oferta trebuie sa se simta mai intai onorat si apoi trebuie sa isi cantareasca bine alternativele. Eu ma simt onorat, in aceasta faza sunt. Dincolo de asta, o sa ma mai gandesc".

Elisabeta Lipa - ministrul Tineretului si Sportului: nu exista referinte legate de o eventuala participare sau implicare in scenariul alegerilor parlamentare.

Petru Sorin Buse - ministrul Transporturilor: acelasi scenariu ca mai sus, cu mentiunea ca domnul Buse a preluat portofoliul in luna iulie, venind din functia de director al Renault Technologie Roumanie. Putem specula faptul ca domnia sa se va reintoarce in companie, dupa terminarea mandatului.

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic: nu exista referinte directe legate de o eventuala candidatura, insa Nicusor Dan cataloga interesanta activitatea ministeriala din partea doamnei Alexandru si afirma ca i-ar da credit.

Ciprian Bucur - ministrul delegat, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul: este unul dintre cei care au declarat, sub o forma sau alta, ca si-ar dori un loc eligibil pe listele din toamna. Cu toate acestea, nu avem o declaratie oficiala despre preferinta unei formatiuni politice in detrimentul alteia.

Maria Ligor - ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni: desi anuntata pe lista scurta a celor de la USR, doamna ministru a declarat ca nu se va inscrie in cursa electorala din toamna.

Paul Gheorghiu - Seful Cancelariei prim-ministrului: nu exista referinte legate de o eventuala candidatura pentru toamna.

Concluzie

Daca ar fi sa sumarizam, din rezultatul analizei pana la data de 3 octombrie, avem: 5 ministri care si-au anuntat posibila implicare in viata politica, 5 ministri care au declarat ferm ca nu se vor inscrie in cursa electorala, restul fiind intr-un stand by declarativ, din acest punct de vedere.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#alegeri parlamentare 2016, #ministri alegeri parlamentare, #tehnocrati partid alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016