Ziare.com

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

de Camelia Badea
Duminica, 13 Martie 2016, ora 11:37

   

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta
In premiera, anul acesta alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta peste hotare pot vota prin corespondenta la alegerile parlamentare. Pentru ca votul fiecaruia sa ajunga la destinatie in timp util, trebuie parcursi mai multi pasi.

Ziare.com a solicitat Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sa prezinte in detaliu acesti pasi, pentru ca orice alegator sa fie sigur ca intentia sa de vot se va materializa.

Iata raspunsul integral primit din partea Directiei comunicare si relatii externe a AEP:

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va inscrieti in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta. Va puteti inscrie incepand cu data de 1 aprilie 2016 si pana cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare.

Modelul cererii pentru inscrierea in Registrul se gaseste pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, la sectiunea "Votul in strainatate", de unde poate fi descarcat accesand urmatorul LINK.

Cererea trebuie completata, datata si semnata si apoi depusa personal sau transmisa prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular.

Cererea dumneavoastra trebuie insotita de o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, in cazul in care aveti domiciliul legal stabilit peste hotare, respectiv o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile respective.

Cererea trebuie sa contina urmatoarele elemente obligatorii: numele si prenumele, precum si numele anterior casatoriei; codul numeric personal; toate elementele de identificare a adresei de domiciliu sau resedinta, dupa caz; codul postal al adresei de domiciliu sau resedinta, dupa caz; adresa de e-mail; data; semnatura olografa (de mana) a solicitantului.

Dupa cinci zile de la expirarea termenului de inscriere in Registrul electoral, puteti verifica online daca ati fost inregistrat. Pentru aceasta, accesati REGISTRUL ELECTORAL, introduceti datele personale si veti afla daca ati fost inscris cu optiunea pentru votul prin corespondenta.

Posta Romana va va trimite, pana cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor, la adresa de domiciliu sau de resedinta indicate in cerere, urmatoarele documente:

 • un plic exterior autoadresat, prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, pe care sunt imprimate numele si prenumele dumneavoastra, adresa de corespondenta, adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta si un cod de bare care asigura identificarea unica a dumneavoastra. In acest plic vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator;
 • un plic interior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care veti introduce optiunea sau optiunile dumneavoastra de vot, dupa caz. Plicul interior va contine un autocolant cu mentiunea "VOTAT", prevazut cu elemente de siguranta;
 • certificatul de alegator;
 • buletinul de vot prin corespondenta;
 • instructiuni privind exercitarea dreptului de vot, in care se indica si termenul in care alegatorul trebuie sa depuna in cutia postala sau la oficiul postal documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta;
 • toate documentele mentionate sunt incluse intr-un al treilea plic, al carui expeditor este Autoritatea Electorala Permanenta.


Toate aceste scrisori sunt trimise cu confirmare de primire. Daca ati confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, nu veti mai putea vota in cadrul unei sectii de votare.

Votarea efectiva decurge astfel:

 • Pe buletinul de vot lipiti autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul sau partidul pentru care optati;
 • Introduceti apoi buletinul de vot astfel marcat in plicul care nu are niciun semn distinctiv pe el (in plicul interior), apoi sigilati plicul;
 • Completati certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf;
 • Introduceti plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, pe care il sigilati;
 • Depuneti plicul exterior (care are deja prevazute pe el datele de identificare ale Biroului electoral pentru votul prin corespondenta) la orice oficiu postal sau in orice cutie postala.

Pentru a va familiariza cu procedura completa privind exercitarea votului prin corespondenta, va recomandam videoclipul realizat de Autoritatea Electorala Permanenta, care poate fi vizionat accesand urmatorul LINK.De asemenea, informatii complete pe aceasta tema gasiti in "Ghidul alegatorului roman din strainatate", care poate fi consultat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, sectiunea "Votul in strainatate", accesand acest LINK.

Vreau sa votez!


ATENTIE! Data alegerilor parlamentare din acest an nu a fost inca stabilita, insa ele vor fi organizate fie la sfarsitul lui noiembrie, fie la inceputul lunii decembrie, pentru ca alegerile legislative precedente au avut loc in data de 9 decembrie 2012. Deoarece perioada electorala incepe cu 90 de zile inainte de ziua votarii, Ziare.com iti atrage atentia asupra faptului ca termenul de inscriere in Registrul electoral expira, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie.

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Informatiile oferite astazi au fost obtinute la solicitarea domnului Nick Staicu, care locuieste in Toronto, Canada.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6663 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Orice organ de putere NUMIT de partidele politice,de parlament...

....de sindicatul din institutia respectiva, nu este reprezentativ, fiind un abuz.
Toti sefi de putere trebuie alesi prin vot la nivel local si national.

Trebuie o noua Constitutie.

 

Alegerile trebuie sa cuprinda toate persoanele cu drept de putere...

.....incepan cu alegerea primarului, sefului de post, judecatorului, procurorului, la alegerile locale, si parlamentare.
Nu recunosc persoanele structurilor de putere NUMITE !

 

Personal, nu cred ca voi vota pentru alegerile parlamentare.

Din citeva motive simple:
1. Nu am nici o reprezentare cunoscuta a Diasporei printre candudati.
2. Numarul de locuri in parlament, atribuit Diasporei (un sfert din populatia Romaniei) nu este proportional cu importanata sa si cu numarul de alegatori.
3. Parlamanentul actual sau viitor nu ma poate deci reprezenta si nu are in ochii me nici o legalitate sau autoritate.
4. Parlamentul este puterea legislativa in Romania, nu in tara in care traiesc! Legile lor nu ma intereseaza si nu ma afecteaza cu nimic. Cred sincer ca este afacerea romanilor cu domiciliu in tara sa is aleaga ceea ce cred ei ca este mai bun pentru ei! Doresc ca romanii din tara sa faca Diasporei (si lor insisi) dovada ca sunt responsabili si stiu cu cine au de a face pentru 4 ani!

Ma voi implica insa in tot ce tine de alegerea presedintelui tarii sau de intarirea Justitiei.

Pana acum, parlamentul nu merita consideratia si atentia mea. Ii recomand insa consideratiei si atentiei DNA si a a organelor de anchetare penala ale tarii.

 

Toate bune si frumoase, dar ma mira plicul exterior:

"un plic exterior autoadresat, prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, pe care sunt imprimate numele si prenumele dumneavoastra, adresa de corespondenta, adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta si un cod de bare care asigura identificarea unica a dumneavoastra. In acest plic vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator;"
De ce nu doua? Unul prin care primesc hartoagele la adresa mea si altul prin care le trimit completate inapoi?
In ce tara mai poti trimite un plic primit si stampilata de posta tarii unde locuiesti cu adresa expeditorului si a destinatarului inapoi?
Ciudat...

o modalitate evoluata,delicata de vot pentru civilizatiile

avansate de electorat dar nu pentru masa majoritara care nu are internet(prin posta este la fel de unpraktisch)nu are...rabdare sau ...chef sa acceseze un lik,sau sa complezeze un formular!

....caci comoditatea romanului este proverbiala!

Aproape sunt convins ca in atari conditii la urmatoarele alegeri se va inregistra un record de ...neparticipare!
Pana acum desi au fost vociferari,un drum pana la ambasada sau consulat era o relaxare,iar acolo romanul se mai intalnea sau intretinea cu alti concetateni aflati in deplasare,plus ca votul in sine era o formalitate,votantul neavand altceva de facut decat sa semneze si sa bifeze!
Sa traiti bine!

Este foarte complicat si sunt foarte multi...

cetateni romani care traiesc, muncesc si s-au stabilit in strainatate, raspanditi in foarte multe locuri, pe toate continentele.
O intrebare interesanta ar fi cat ar costa toata aceasta organizare si corespondenta, daca marea majoritatate a oamenilor care traiesc in strainatate (dintre cei 3 milioane sau 3 milioane si jumatate) ar dori sa voteze prin corespondenta.
Eu cred ca lipseste o prevedere din aceasta lege si anume ca pot beneficia de votul prin corespondenta cu plata din partea statului roman a acestei complicate proceduri numai cetatenii care sunt pe rolurile de impozitare din Romania si au achitat taxe si impozite statului roman in ultimii 2 sau 3 ani.

In Elvetia aceasta este modalitatea de vot prin

corespondenta: Un plic mai mare, extern, care se poate deschide si re-inchide (autocolant), in care primiti materialul de vot si in care bagati foaia de autentificare (in care raspundeti la niste intrebari de verificare) si plicul inchis (deci separat de identitatea votantului) care contine votul insusi.

Se separa astfel votul de identitatea votantului. Daca identitate este autentificata dupa foaia de transmisie, atunci plicul care contine votul este introdus in urna si numarat la deschiderea urnei.

Post Scriptum. Impartasesc parerea ca Diaspora nu ar trebui sa participe, pentru a "obliga" romanii din tara sa devina responsabili de viata lor. Mai tarziu, cand comunitatile de romani din Diaspora vor fi formate, va fi altceva. Dar este inca o lunga cale pana atunci.

Ocupandu-vă de intărirerea Justiției, sunteți de acord cu res

pectarea caracterelor eligibil și temporar al oricărei puteri in stat, respectiv cu dreptul judecătorului (declarat putere in stat) de a fi ales și aceasta pe o perioadă, iar nu numit și aceasta pe viață?

Foarte simplu...sa emigrezi,

De exemplu eu am fost in vizita in Bozgoria(asha se numesc Cheile Turzii mai nou).
A sarit un pittbul cu tricou monster la mine ca e proprietate privata.
Whatt? Cine ptizda mamii lui a vandut Cheile Turzii???

trantorii din parlament si guvern

Trantorii din parlament si guvern sunt postacii de aici care sustin ca diaspora nu ar trebui sa voteze , le este teama de diaspora , asta este.

De ce sa introdus pentru diaspora votul prin corespondenta si nu cel electronic/e.mail?
Tot de teama diasporei ,asa sperati ca mult mai putini romani sa voteze.

daca introduceati votul prin e.mail,peste 95% din diaspora ar fi votat,asa nici 10% nu vor vota,e mai rau ca inainte.

Care e problema!

Nu ai de ce sa votezi daca TU nu esti guvernat de cel ales de tine. Este ca si cum eu votez primarul din Cluj (unde m-am nascut si am locuit o vreme) desi eu acum traiesc in Bucuresti.
Pe tine nu te afecteaza deciziile luate de guvernanti, nu din taxele platite de tine se finanteaza bugetul. Apropo: despre obligatia constitutionala de a plati taxe de ce nu vorbeste nimeni???? Vorbiti numai despre drepturi!
Diaspora nu are de ce sa voteze decat pentru parlamentarii "de diaspora". Daca vor sa se implice in viata politica din Romania pot alege sa vina sa voteze acasa dand astfel dovada nu numai de civism dar si de oarecare interes special.

tov marean, toti romanii au drept de vot potrivit

Constitutiei.
Ca dupa mintea voastra psd-antenista doar cei care voteaza psd ar trebui sa aiba drept de vot, este strict problema voastra.
Nu va place Constitutia Romaniei? Mutati-va intr-o tara dupa chipul si gandirea voastra, antidemocratica.

Marean1967. Faceti multe confuzii si cred ca nu

ati inteles inca ce inseamna ca Romania sa fie un stat civilizat, european si mai ales democratic. Ar trebui sa ii rugati pe mentorii dumneavoastra (banuiesc Antena3) sa va explice ce este Constitutia, la ce serveste ea si de ce se numeste Legea Suprema a oricarei tari.

Cit despre contributia Diasporei la bugetul romana, va reamintesc miliardele de euro care intra anual in tara, pentru a ajuta romani sa traiasca, in lipsa locurilor de munca promise de unele guverne ineptocrate.

Diaspora romaneasca este contributorul numarul Unu al Roamaniei. Merita putin respect, cred eu.

Foarte simpu...sa emigrezi!

De exemplu eu am fost in vizita in Bozgoria(asha se numesc Cheile Turzii mai nou).
A sarit un pittbul cu tricou monster la mine ca e proprietate privata.
Whatt? Cine ptizda mamii lui a vandut Cheile Turzii???

in primul rand sa ceri...

Aplicarea Referendumului din 2009,unde poporul a hotarat 3oo de parlamentari....

 

se trece foarte usor peste un aspect....

...deci la razbunare pe parlamentul de atunci s-a facut fortat acel referendum .......deci practic,Basescu,basisti au propus ,facut acest referenduum...ce s-a intimplat in continuare?!..in 2012 basisti si-au facut calculele si au constat ca daca fac alegeri 'cu 300' practic sint maturati din parlament.....nuuuu prind nici macar un loc....si atunci fuguta-repejor ,Boc a dat ordonanta 'de 600' desi exista acest rezultat al referendumului .....ti se face greata...

1.-Cum se-mpacă votul "direct" din art.59 și 81 ale Constituției cu

votul "prin corespondență"?
2.-Cum se-mpacă votul "egal" din aceleași articole cu imposibilitatea băștinașului de a vota și el prin corespondență?
3.-Dacă se poate vota prin corespondență, de ce nu se renunță la urna mobilă?
4.-Dacă CCR se ocupă de constituționalitatea legilor (contrar atribuțiilor sale inițiale), cine se mai ocupă de constituționalitatea proiectelor de lege?
5.-

 

Eu am spus de la bun inceput ca nu poate exista vot prin

corespondenta decat atunci cand e posibil pentru orice cetatean roman, din tara si diaspora.
Probabil ca psd, stiind ca nu e votata de diaspora, va ataca dupa alegeri legea si rezultatele la CC.

Corect. Votul prin corespondenta trebuie sa fie

generalizat. Cine vrea sa isi puna plicul cu buletinul de vot secret in urna poate continua sa o faca! Va fi verificata calaitatea sa de elector direct in localul de vot, prin informatica necesara (aceeasi care verifica identitatea transmisa prin Posta).

Simplu, clar si public. Dar trebuie sa aveti si controlori de vot care sa fie instruiti in a detecta fraudele ... sau in a impiedica fraudele, care vor continua, fara nici o indoilala.

Aha, Constitutia va place numai din cand in cand!

De ce nu avem voie TOTI sa votam prin corespondenta? Acum nu mai suntem egali? "Cetătenii sunt egali in fata legii si a autoritătilor publice, fără privilegii si fără discriminări." Nu poti sa dai o lege numai pentru unii!!!
Banii trimisi de diaspora sunt trimisi la familie nu la bugetul de stat. Eu daca le trimit bani parintilor nu inseamna ca mi-am platit impozitele! ARTICOLUL 56 din draga ta Constitutie: Cetătenii au obligatia să contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice.
Cred ca va "scufundaseu" Constitutia. Pune mana si citeste si ce nu iti recita Basu din Constitutie @Militian4you si
@Constant

E nevoie de inca o sectie de vot la Londra

"Numărul romanilor care dorm pe străzi la Londra a crescut cu 90% in 2015 fată de 2014, astfel că romanii reprezintă o cincime din totalul celor fără adăpost din capitala britanică, arată un raport al Guvernului britanic"
Precis astia pentru un covrig o sa tipe in fata ambasadei ca "e discriminati".
Cum se asigura posibilitatea de vot prin corespondenta cand importanta parte a diasporei e compusa din traitori prin parcuri multi probabil analfabeti?

haha, biet antenist-psdist:-)

Sa inteleg ca cersetotii din diaspora trimit anual in Romania ca 8-10 miliarde Dolari in tara? Vezi rapoartele BNR.
Degeaba, diaspora nu voteaza psd, poti se te arunci in Dambovita sau de pe sedioul psd, nu conteaza, sic!:-)

Pentru ori ce intrebari suplimentare intrebati "specialistul"

draKnea,care sa remarcat in voturile celor in viata sau celor trecuti prin viata!

Actiunea este perfect inutila.

Face parte integranta din inventivitatea debordanta a romanilor de a fura putinii bani din buget.Romania pune iar boii inaintea carului dandu-se desteptii lumii.Si asta din multe motive.
1-nici la ora actuala nu se stie cati votanti romanesti,adica cetateni romani peste 18 ani,sunt pe acest pamant.Cu sanse extreme de a nu se sti niciodata.De exemplu soacra-mea,D-zeu sa o odihneasca,a venit la mine in vizita,a zis ca stau cu fica lor,au primit dreptul de rezidenta permanenta,cetatenie si din pacate a decedat.Singurul act valabil romanesc era certificatul de fabricatie Made in Rumanien in baza caruia statul romanesc o raporteaza ca o are la numar.Fiind cetatean canadian certificatul de deces a fost eliberat de canadieni si noi nu avem nici o obligatie sa-l cautam pe Socaciu la consulat sa-l anuntam ca e un roman mai putin.Si in situatia asta sunt zeci de mii de cazuri.
2.Pentru 90 procente dintre romanii din exterior statul stie doar ca exista,sunt plecati prin Europa dar habar nu are pe unde.Nici ei nu au nici un interes sa anunte statul pe unde diasporesc iar statul prin organele abilitate ii usureaza de vot ei figurand pe listele din localitatile de domiciliu din Romania.
3.Numarul de sparlamentari diasporeni este total pe de laturi cu realitatea spun unii.Eu cred ca este corect ca reprezinta corect numarul celor care au cu adevarat domiciliul stabil in strainatate.Numai ca acesti catindati sunt produsul Cooperativei Ochiul si Timpanul ca nu-i cunosc decat acoperitii din bisericile romanesti care au impanzit mapamondul.
4.Si daca principiul toata lumea are dreptul la vot,votul prin corespondenta este posibil fraudat 120 la suta.Ca inca nu am auzit sa fie acceptat de Patru,aceasta eminenta a votului,macar o cerere de renumarare a voturilor.
Si exemplele pot continua.Adevarul este ca statul,repet prin organele abilitate,te scuteste de acest efort inutil,votand oamenii caprarului Kolditza SRI unde este nevoie sa iasa cine trebuie.

 

Hamurabi. Sunt intre 4 si 5 milioane de romani adulti si cu

drept de vot, diseminati pe toata planeta. In Europa este cea mai mare parte a Diasporei romanesti. La aceste milioane se adauga si numarul important de minori care traiesc in familiile emigrantilor romani.

Va las sa preciati in ce masura aceasta parte a Romaniei ar trebui sau nu sa se bucure de drepturile sale constitutionale. Daca aveti inca vreo urma de demnitate, veti sti ce sa va raspundeti.

Pe langa faptul ca am demnitate

mai sunt si responsabil.Nu stie absolut nimeni cati romani cu drept de vot exista pe planeta asta.Deci premiza ca votul sa fie alterat exista inca din start.Si dupa mine decat sa produci un rezultat fals mai bine nu participi.Eu va inteleg nemultumirile interioare ca nu puteti sa votati pe cine doritinumai ca trebuie sa intelegeti ca in tarile avansate numai cei ce locuiesc la locul faptei au dreprul sa dea cu votul.Si consider ca asa e corect,nu trimit eu pe un necunoscut prieten cu popa securist prin Ohio in parlamentul romanesc sa ma reprezinte si sa va faca reguli.Si va rog sa ma credeti sunteti doar o masa amorfa de manevra pentru a iesi cine trebuie.

Si pe cine votam ?

/

 

Nici nu conteaza.

Daca se doreste se da foc la o rockerie si se pune guvern tehnokiolannian fara nici o legatura cu votul.Care nu are,asa zice Ciokolos Bruxelezu,sa dea socoteala nimanui.Alegerile sunt inutile complet cat Romania trebuie sa aplice legile UE si dispozitiile ambasadorului americanesc.In tarile civilizate,nemultumirile actului de guvernare,politic suta la suta,duc la darea afara a ministrilor si la alegeri anticipate.Nu pune Pippidi guverne ca e ongista tanara si vrea.

Ma intreb cum scapa unii din tratament ?

👹💩😈
Ai pile, egipteanule?
Sau indianule, ca regele Cioaba nu este inca hotarat.

Analogie și demagogie...

Prin analogie cu recenta decizie CCR privind sfera puterii de acțiune a SRI intr-o anchetă penală, cred că este imperios necesar să se ia rapid o altă decizie guvernamentală, tot via CCR, in semn de respect pentru votul dat de către popor, adică decizia de reducere imediată a parlamentului la cel mult 300, iar toate deciziile parlamentului inscăunat contra vinței poporului să fie considerate NULE, la fel cum vor fi lovite de nulitate toate interceptările SRI in dosarele penale. Toți demagogii care fac politică parlamentară să fie puși pe răboj și cu jalba-n proțap direct la CCR, pentru a se lua măsurile urgente de retragere la matcă a debordantei politici dambovițene.

Abia după un asemenea act politic să-și permită politicienii să ne cheme la VOT și, mai ales, să ne ceară adresele pe care mai apoi "acoperiți", mai vechi sau mai noi, să le transforme in țintele lor de atac și hărțuială psihică, fizică sau morală. Ne cunoaștem noi acoperiții și oribille lor crime...

Mă intreb cine le-ar da unor asemenea demagogi adresa lor din diasporă? Prefer să mă duc să votez decat să dau adresa și datele personale prin poștă. Ar fi o mină de aur pentru politrucii ce te scoală și din morți să-i votezi... Personal, merg la vot și votez NUL pe fiecare deputat expus pe buletinul de vot dacă pană la votare parlamentul nu este redus la 300 de membri.

Numai atunci cand toată Diaspora ar vota așa, adică scris NUL pe fiecare buletin de vot, parlamentul se va dizolva și de pacostea "șparlamentară" vom scăpa. Oamenii serioși și cu respect față de neam și țară nu intră in categoria celor vizați aici. Pentru ca domniile lor să poată scăpa de sufocarea manjiților, ce-i inconjoară din toate părțile, și să poată acționa cinstit pentru noi și copiii noștri, trebuie să cerem urgent reducerea parlamentarilor la 300 inainte de alegeri, altminteri trebuie să votăm cu toții NUL.
S-auzim numai de bine
Ariana din Carpați

 

Aceasta lege este conceputa pentru a sabota mai bine votul Diasporei

Incalcita deliberat,pentru a demobiliza votantii!
O enormitate:daca esti trecut pe lista nu mai poti vota in tara!
Deci daca ,temporar esti in strainatate si te inscrii pe liste,in cazul ca te intorci in tara inaintea votului,iti pierzi acest drept!
Singura solutie reala care sa asigura votul cetateanului oriunde s-ar afla este votul electronic,cel care-ti permite sa votezi oriunde te-ai afla fara posibilitatea de a trisa!
Teo

 

dar chiar sa nuuuu gindesti o secunda in mod obiectiv....

...si numai asa din niste sentimente create??!!...adica votul electronic,informatia aia electronica chiar nu se intelege ca trece printr-un server strain pe teritoriu strain la care are acces un superIT-ist,superhacher angajat al unui serviciu secret strain???!!!....nu este mai bine si mai SIGUR ca sa nu fac rau tarii,sa nu impun un vot fals,fraudat de interese starine,antid4emocratic ca voturile din diaspora sa le consider ca anulate??!!!...

ajungi sa obosesti cind vezi atita prostie romaneasca......

...prostia si ignoranta prospera....nici un prostanac din asta nu se gindeste o secunda ca acel plic trece prin poste sau curirerate straine controlate de servcii secrete straine care pot patrunde,multiplica ORICE plic,sigiliu etc.....ce valoare mai are votul???!!!!....niciuna ....vor ajunge la guvernare tot felul de nenorociti care vor vinde aceasta tara in continuare....niste prostanaci...in tarile occidentale cu democratii avansate cel care este plecat din tara NUUUUU voteaza .punct....votul prin corespondenta,electronic exista NUMAI in interiorul tarii....

 

in Romania principala preocupare a politicienilor....

....a celor care controleaza puterea ,este sa creeze cit mai multa diversiune,sa cultive isterii in masa ,sa manipuleze in masa,se cauta masa de manevra,se cauta metode de fraudare cit mai rafinate etc...scopul este perpetuarea puterii si protectia pentru hotii,golanii....nu am vazut nici un politician de rang inalt sa explice ,sa informeze corect cetatenii despre ce se poate si ce nu se poate....???!!...important este sa fie mentinuta isteria ca sa se poata manipula usor..

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor