Cine sunt figurile noi de la alegeri: Interviu cu primul candidat pe lista PNL Bistrita. Are doar 27 de ani

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 07:00
18057 citiri
Cine sunt figurile noi de la alegeri: Interviu cu primul candidat pe lista PNL Bistrita. Are doar 27 de ani
Foto: Facebook / Robert Sighiartau

Partidele politice sustin ca si-au improspatat listele electorale cu figuri noi, in principal tineri cu scoala, integritate si viziune.

Ziare.com va face cunostinta cu ei, pentru a putea evalua plusul pe care acesti tineri il aduc pe scena politica.

Robert Sighiartau deschide lista PNL pentru Camera Deputatilor in Bistrita Nasaud. Are 27 de ani, este om de afaceri si cel mai tanar presedinte de filiala liberala. El considera ca guvernele nu au reusit sa informeze si sa castige increderea viitorilor antreprenori. Acum exista foarte multa birocratie, multe povesti, nimic concret. Sunt lucruri simple, e nevoie de intentii bune si de o resursa umana calificata.

Robert Sighiartau ne-a spus in cateva cuvinte care este proiectul cu care intra in Parlament: "nu ma duc in Parlament pentru a face bani, am o situatie financiara stabila, ma duc pentru ca am proiecte pe partea de antreprenoriat".

Tanarul lider liberal ne-a explicat si cum vede relatia lui Dacian Ciolos cu PNL: "Eu ma bucur ca, si datorita felului in care dl Ciolos s-a comportat cu noi, PNL a luat niste decizii bune in ceea ce priveste reforma cadrelor".

Aveti 27 de ani, sunteti cel mai tanar presedinte de filiala PNL. De ce candidati, care e proiectul dvs politic?

In spatele activitatii politice sta si o activitate profesionala complexa. M-am nascut intr-o familie numeroasa de sapte frati, tatal meu s-a privatizat printre primii in 1990, a crescut o afacere, treptat m-a mentorat in domeniul antreprenorial si de la varste fragede am participat la luarea deciziilor in cadrul companiei din domeniul auto. Dupa decesul tatalui meu, in 2010, am devenit director general.

In 2012 am facut pasul in politica, considerand ca e foarte important ca, daca Dumnezeu m-a binecuvantat cu situatia pe care o am, sa pot oferi si eu altora prin experienta si implicare. Intre 2012-2016 am fost consilier in Consilul Judetean Bistrita. Dupa alegerile locale de anul acesta, cand PNL Bistrita a obtinut un scor necorespunzator, colegii au decis sa ma sustina la functia de presedinte interimar al filialei.

Nu ma duc in Parlament pentru a face bani, am o situatie financiara stabila, ma duc pentru ca am proiecte foarte interesante pe partea de antreprenoriat.

Concret, care sunt aceste proiecte pe care vreti sa le promovati ca deputat?

In primul rand, realizarea unui plan national in domeniul antreprenoriatului, cu un capitol dedicat tinerilor, pentru ca tinerii nostri, daca vor sa isi deschida o firma, sa aiba un document la nivel national care sa-i indrume, sa stie ce au de facut, ce facilitati le creeaza statul, ce ajutoare, ce fonduri europene pot accesa. Acum exista foarte multa birocratie, multe povesti, nimic concret.

In Romania avem 21-22 IMM-uri/1.000 de locuitori, fata de 42/1.000 in Europa. Trebuie sa incurajam zonele defavorizate, inclusiv judetul Bistrita - Nasaud care e la coada clasamentului.

Deci problema este una mai mult de informare si mai putin de reglementare?

Ambele, dar in primul rand informare. Tinerii nu stiu ce programe pot fi accesate. Guvernele nu au reusit sa informeze si sa castige increderea viitorilor antreprenori.

Inclusiv actualul guvern?

Nu. Din contra. In ultimele 6 luni, nivelul de comunicare, mai ales cu zona tanara, s-a modificat complet. Avem programul GovIT prin care Guvernul vrea sa comunice mai bine cu tinerii antreprenori, sa formeze un sistem IT functional in cadrul institutiilor, pe care nu il avem.

Sunt lucruri simple, e nevoie de intentii bune si de o resursa umana calificata. Stim cum s-au facut anumite numiri, ce fel de oameni mai gasim prin ministere, prin agentii, care au fost pusi politic si nu se ridica la nivelul asteptarilor noastre.

Si partidul dvs, cand a fost la putere, a facut acelasi tip de numiri. Ce va faceti sa credeti ca, ajuns la guvernare, PNL nu va mai face numiri politice?

Problema nu e a numirilor politice neaparat, ci a criteriilor pe care faci numirile politice: sunt oameni competenti, sunt la nivelul asteptarilor? Nu reusim sa absorbim fonduri europene din cauza incompetentei si a birocratiei.

In Guvernul Ciolos m-am bucurat sa vad oameni veniti in majoritate din exterior, cu CV profesional puternic.

Sunteti multumit de debirocratizarea facuta de Guvernul Ciolos? Se simte in practica asa cum ar trebui?

Totul se face in timp. Ca sa ii vezi roadele muncii, ca sa faca reforme structurale puternice, un guvern trebuie sa ramana in functie 4 ani, sa aiba ministri stabili, iar Guvernul Ciolos a demonstrat ca se pot lua masuri de debirocratizare si avem exemplul cu timbrul fiscal, cu cazierul judiciar.

Trebuie timp si, de aceea, ne dorim sa-l avem in continuare premier pe Dacian Ciolos si sa venim in ministere cu oameni competenti.

Dvs il vreti si il asumati pe dl Ciolos, dar dl Ciolos va asuma pe dvs? Pare a pastra o distanta de PNL si de campania dvs.

Stiti declaratiile pe care dl Ciolos le-a dat de-a lungul timpului ca nu se va implica politic in timpul acestui mandat si, de aceea, poate exista impresia la nivel de perceptie ca dl Ciolos nu ne-a asumat oficial.

Dar prin istoric, prin masurile luate, prin felul de management al Guvernului, e un om de centru-dreapta, un liberal si care isi doreste reformarea statului. Eu ma bucur ca, si datorita felului in care dl Ciolos s-a comportat cu noi, PNL a luat niste decizii bune in ceea ce priveste reforma cadrelor.

Veti vedea oameni noi pe liste, nu veti mai vedea oameni care au probleme cu Justitia. Avem tineri cu studii in strainatate, persoane cu CV bun, il avem pe dl Citu, avem notari. Acesta e un inceput.

Deci dl Ciolos, chiar daca nu a fost destul de concludent, a spus in ziua cand noi am dat votul in BPN ca este dispus sa faca parte din PNL si o sa-l vedeti mult mai aproape de PNL.

A spus asta? Oficial nu, iar dna Gorghiu a si aratat ca premierul va intra in partid.

Nu stim ce se va intampla dupa alegeri. Pana in 11 decembrie nu va intra in partid, dar accepta nominalizarea de premier.

Ati spus ca sunt nume noi pe liste. Unii ca dvs, crescuti in partid, deci veniti din rezerva proprie a PNL, si altii, precum dl Citu pe care l-ati mentionat, care vin direct pe liste din afara PNL. Suporta partidul asemenea grefe care, pot considera unii, iau locul unor liberali care muncesc demult pentru partid? Va trage partidul pentru asemenea liste?

Nu stiu toate exemplele din filiale. Dl Citu este un profesionist, a demonstrat performanta in domeniul economic si chiar l-am felicitat cand m-am intalnit cu el. Ma bucur ca avem o persoana care, chiar daca uneori e critica, poate sa-si aduca aportul in PNL si pentru Romania in mod eficient.

Membrii vechi poate vor trece cu vederea nemultumirea cand vor vedea ca acesti oameni vor demonstra ca se poate face politica si altfel. Foarte putini au fost multumiti de Parlamentul de 588 de membri, dintre care foarte multi nu ar fi trebuit sa fie acolo. E o investitie si ea inseamna risc. Dar daca noi vom demonstra prin fapte ca suntem altceva va fi un castig pentru PNL si pentru tara.

Ati detaliat chestiunea de informare. Pe fond ce schimbari legislative aveti in vedere pentru sustinerea antreprenorilor?

Prima modificare trebuie sa fie a felului in care institutiile statului se comporta cu mediul privat. Statul e perceput ca un adversar, nu ca un partener. Legea functionarului public nu e in avantajul cetateanului. Functionarul public nu plateste pentru abuzuri.

O firma care se respecta are mereu feed-back de la client. Statul nu are un sistem prin care sa primeasca feed-back, nemultumiri cu privire la angajati. Trebuie lucrat la resursa umana din aparatul statului.

Imi vorbiti de chestiuni care tin de Guvern. Eu v-am intrebat de proiecte ca viitor membru al Legislativului, despre vreun proiect de lege pe care va ganditi sa-l promovati.

Toate masurile pe care vi le-am spus pot fi modificari ale actualei legislatii, la legea functionarului public, la institutiile statului. Eu ma voi axa pe mediul antreprenorial, vreau sa-l am alaturi de mine si nu numai la nivel de discurs. Ca sa aducem modificari concrete in relatia stat-mediu privat. Dar, in primul rand, cum va spuneam, e necesar un plan national in domeniul antreprenoriatului.

Ati devenit seful organizatiei de tineret Bistrita in timpul mndatului lui Ioan Oltean. Unii spun ca sunteti apropiatul, chiar reprezentantul domniei sale. Ce relatie aveti cu dl Oltean?

Eu am incercat de la inceput sa am o relatie cu toti oamenii, incerc sa fiu un bun crestin, sa fiu constiincios. Am avut o relatie buna indiferent cine a fost la conducere. Am o relatie normala cu dl Oltean, nu suntem foarte apropiati. Gurile rele incearca sa induca anumite mesaje, dar eu am principii clare dupa care functionez. Singurul meu stapan e bunul Dumnezeu.

Exista o disputa legata de propunerea de modificare a Constitutiei in privinta defintiei casatoriei. Presedintele se declara impotriva fanatismului religios, premierul se declara pentru familia traditionala. Cum vedeti dvs problema?

Din punctul meu de vedere, liderii trebuie sa inteleaga ca valorile crestinismului au stat la baza civilizatiei occidentale. Modernitatea s-a nascut in sanul crestinismului. Politicile noastre trebuie sa aiba la baza responsabilitatea fata de principiile iudeo-crestine si iubirea fata de aproape. Asta nu inseamna ca vom tolera comportamente anormale, ca vom incuraja discursul de ura, agresiv. Dar trebuie sa sustinem valorile crestine.

Deci sustinerea amendarii Constitutiei nu e fanatism religios, ci o pozitie corecta?

Din punctul meu de vedere, e o pozitie corecta, pentru ca ar stipula ce inseamna institutia familiei, ca sa nu existe loc de interpretari. Ca parinte, imi doresc sa traiesc intr-o lume normala. Trebuie sa pastram valorile.

Liberalii au votat in unanimitate Legea Dragnea de taiere a taxelor, premierul Ciolos nu e de acord, presedintele anunta ca probabil nu o va promulga. A fost inspirat votul liberalilor pentru aceasta lege?

Cu totii ne dorim debirocratizare, insa modul acesta populist in care PSD a incercat sa aduca in dezbatere aceasta tema nu mi se pare potrivit. Interesant e ca PSD a mentinut cat a guvernat aceste taxe. Anumite taxe pot fi taiate usor din pix, dar trebuie sa vedem ce impact bugetar are taierea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#PNL candidati alegeri 2016 , #alegeri parlamentare 2016