5 intrebari fundamentale despre alegerile parlamentare

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 09 August 2016, ora 19:55
5926 citiri

Nu mai e mult timp pana la alegerile parlamentare, asa ca este momentul potrivit sa ne punem niste intrebari despre ceea ce ne asteapta dupa ele si dupa formarea noului guvern.

Romania este intr-un moment important al ultimilor ani - trebuie sa decida cateva mari directii spre care va merge, intr-un context volatil.

Pe plan intern, suntem intr-o perioada de tranzitie spre alt model de actiune a statului, reprezentata cel mai vizibil de actiunile DNA impotriva politicienilor corupti.

Pe plan extern vedem o "era a turbulentelor", mai imprevizibila decat oricand in ultimii ani.

Cele mai importante intrebari pe care trebuie sa ni le punem sunt astea:

1. "Sistemul" merge sau nu mai departe?

Ceea ce eu numesc "sistemul" nu are nicio legatura cu elucubratii despre structuri organizate care conduc din umbra statul sau te-miri-ce. Sistemul poate fi explicat, pe scurt, asa: Partide in mare parte corupte domina structurile politice si, prin intermediul contractelor de stat pe care le semneaza reprezentantii lor (de la primari la directori) pentru firme ale apropiatilor, sifoneaza sume uriase din banii publici.

Administratia din Romania nu e doar politizata pana in maduva oaselor, dand posibilitatea partidelor sa domine aproape toate institutiile, dar e totodata monopolista si centralizata.

Sefii de CJ-uri si primarii din teritoriu depind atat de alocarile de bani de la bugetul central, cat si de semnaturile si colaborarea liderilor centrali.

Concurenta politica e sufocata, iar eventualele partide ne-corupte au un dezavantaj in fata vechilor partide care aduc voturi nu doar prin presa controlata sau primarii care depind de ei, ci si prin alte mijloace financiare mai putin legale, cum e cumpararea de voturi.

Lucrurile au stat asa sub toate guvernele politice. Partidele au avut nevoie sa-si hraneasca sustinatorii (si liderii) cu ajutorul functiilor de stat si contractelor cu dedicatie. Uitati-va doar la motivele pentru care au fost "luati" de DNA cei mai multi presedinti de Consilii Judetene sau primari: cota-parte de spaga din contractul pe care il semnau.

Guvernarea Ciolos a fost in mod evident mai cinstita decat toate cele precedente, insa nu a avansat mult pe calea ruperii mecanismului despre care vorbeam.

Da, ministrii si alti demnitari inalti au sesizat DNA pentru mai multe contracte dubioase, nu au semnat ei insisi altele (din ce stim), s-au creat mecanisme antifrauda, s-au facut pasi spre depolitizarea administratiei si asa mai departe.

Insa achizitiile se fac la fel, nu pot fi verificate toate institutiile, iar in scurt timp acest guvern nu va mai fi. Fara ca "sistemul" sa fi fost distrus. Nici pe departe. Partidele, care nu s-au schimbat fundamental, vor reveni la conducerea guvernului peste vreo 4 luni. Si vor avea aceleasi "metehne" si aceeasi foame.

Nu, demisia lui Ponta nu e de ajuns!

2. Cine va fi premierul?

Pentru unii asta e prima intrebare care ar trebui pusa. Nu neaparat, insa e clar ca numele noului premier va fi extrem de important. Pana acum, avem un favorit clar: Dacian Ciolos. Actualul sef al Guvernului ar putea continua in aceasta pozitie, fie in fruntea unui guvern condus de PNL, fie in fruntea unuia de uniune PSD-PNL, depinzand de rezultatele alegerilor, sansele pentru un nou guvern tehnocrat fiind foarte mici.

Ce ar insemna un guvern condus de Ciolos, de data asta cu sustinere politica? Cel mai probabil, ar insemna o guvernare echilibrata, previzibila si moderat-reformista.

Fireste, Ciolos nu are monopolul echilibrului si reformismului si nici siguranta unui nou mandat de premier, insa este singurul care are o perspectiva clara in acest moment. Sunt alte cateva nume care ar putea urma acelasi tipar, nume de stanga (cu Vasile Dancu destul de bine pozitionat in contextul asta) sau de dreapta.

Noul premier e important nu doar prin faptul ca devine figura centrala a politicii romanesti pentru urmatorii 4 ani, ci si prin faptul ca ar putea avea efecte pentru chiar mai multi ani.

Un guvern condus de Dacian Ciolos ar putea, spre exemplu, creste sansele ca Iohannis sa castige un nou mandat de presedinte, cu efecte pe mai multi ani. La fel ar putea-o face, paradoxal, si un premier pur politic al PSD pe tiparul lui Victor Ponta.

3. Se schimba ceva in privinta Justitiei?

E o intrebare care ii macina pe multi politicieni, nu e nevoie sa fii expert sa-ti dai seama de asta, mai ales dupa "macelul" produs de DNA in ultimii ani.

Cu alte cuvinte, vor putea lucra Parchetul General, DIICOT, DNA si cele mai importante tribunale ca pana acum (indiferent ca vezi asta cu ochi buni sau rai)?

Putem avea orice, de la o incetinire a luptei anticoruptie la o perfectionare a ei, pentru ca astia sunt politicienii pe care ii avem.

4. Se schimba ceva fundamental in orientarea noastra externa?

Desi asta este intrebarea cu cele mai mari sanse sa primeasca un "Nu", trebuie pusa.

Cele mai mari sanse pentru o schimbare in orientarea noastra externa le au tot efectele de la punctul 3, adica schimbari in privinta Justitiei care sa-i alarmeze pe partenerii nostri occidentali.

5. Cine iese din joc, cine sunt noii actori?

Alegerile astea vor fi cap de linie pentru o multime de politicieni. Nu vorbim doar despre cei care nu vor mai fi pusi pe liste, din motive penale sau nu.

Vorbim si de cei exclusi de formula politica ce va reiesi din alegeri, legata de toate punctele de mai sus. Atitudinea fata de Justitie si, de ce nu, mersul dosarelor penale sau decizia de a "decupla" unele grupari de la banul public ii vor elimina pe altii.

E posibil sa nu ii mai vedem mult timp pe scena publica pe "mogulul" Sebastian Ghita, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, toti cu dosare penale in diverse stadii.

Tariceanu ar putea avea aceeasi soarta si daca ALDE nu intra in Parlament, cum s-ar putea intampla si cu PMP-ul lui Traian Basescu.

Vor disparea sau vor fi marginalizati si altii, chiar dintre cei considerati reformisti, iar primul nume care imi vine in minte este Monica Macovei. Foarte apreciata pentru eforturile sale anticoruptie de catre o mare parte a societatii civile, Macovei nu a reusit sa creeze un partid performant, iar Partidul M10 pe care l-a creat are sanse foarte mici sa intre in Parlament.

Vor disparea de asemenea si cateva personaje de la varful PNL, victime ale lipsei de performanta, jocurilor dintre tabere si, inevitabil, ale dosarelor.

Vor aparea actori noi, atat in interiorul vechilor partide cat si dinspre singurul partid cu adevarat nou care are sanse de a intra in Parlament, vorbesc de Uniunea Salvati Romania.

Alegerile parlamentare pot fi un start nou pentru Romania. Depinde cu ce picior stim sa pornim.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#alegeri parlamentare 2016, #nou guvern alegeri parlamentare, #Dacian Ciolos premier , #alegeri parlamentare 2016