Ce sanse are un condamnat penal sa ajunga premier sau ministru in Guvernul Romaniei

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 14:39
16967 citiri
Ce sanse are un condamnat penal sa ajunga premier sau ministru in Guvernul Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Campania electorala a fost marcata in ultimele zile de stirea ca Liviu Dragnea nu va putea fi premier sau macar ministru dupa alegeri pentru ca a fost condamnat penal. Chiar daca exista o lege in acest sens, lucrurile nu sunt batute in cuie, existand mai multe situatii posibile.

Principala piedica in calea liderului PSD catre sefia Executivului este art. 2 din Legea 90 / 2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, care prevede ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) ".

Legea a fost adoptata in timpul guvernarii Adrian Nastase, cand Romania facea diverse concesii Bruxelles-ului ca se fie primita in Uniunea Europeana.

In contextul alegerilor parlamentare din 11 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a declarat de mai multe ori ca nu va numi premier o persoana condamnata sau urmarita penal, insa nu a spus niciodata ca decizia sa se bazeaza pe o lege aflata in vigoare.

Dupa ce Legea 90/2001 a fost readusa in atentie, zilele trecute, in spatiul public, cel vizat direct fiind Liviu Dragnea, au inceput dezbaterile pro si contra. Singurul care s-a ferit sa spuna raspicat daca intentioneaza sa forteze intrarea in viitorul Executiv a fost chiar Liviu Dragnea, care a recomandat asteptarea rezultatelor alegerilor.

Cotidianul Adevarul a publicat opiniile mai multor specialisti in drept si a dezvaluit ca juristii PSD incearca sa gaseasca solutii care sa ii permita liderului lor de partid sa ajunga totusi la Palatul Victoria.

Un imbold in acest sens a dat si deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a declarat pentru Evenimentul Zilei ca legea 90/2001 ar fi neconstitutionala pentru ca "articolul introduce o interdictie permanenta, neprecizand limitele acesteia".

Pedepsit pe viata?

La prima vedere, sa ii interzici unei persoane sa fie membru in guvern pana la sfarsitul vietii doar pentru ca, sa zicem, in urma cu foarte multi ani a fost condamnat penal pentru un accident, pare de neacceptat si in contradictie cu Constitutia. Dar lucrurile nu stau chiar asa, ne-a explicat Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale.

"Nu se poate spune ca daca in tinerete ai condus masina si ai facut accident, acum nu mai poti fi membru in Guvern, pentru ca in Romania exista institutia reabilitarii. Deci, daca ai fost condamnat acum 10 ani si te-ai reabilitat, nu mai ai nicio problema. Problema e sa nu fii condamnat in momentul numirii in Guvern", a explicat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

Intrebat ce trebuie sa faca o persoana oarecare, condamnata penal la un moment dat, in cazul in care isi doreste sa ajunga ministru sau chiar premier si vrea sa fie reabilitat, Augustin Zegrean a raspuns: "Codul de Procedura Penala prevede niste termene in functie de durata pedepsei si tot acolo este si termenul de reabilitare. E mai complicata povestea, exista reabilitare de drept si la cerere etc. Dar, se poate face si atunci esti considerat 'spalat'".

Consideratiile anterioare sunt insa de ordin general. Teoretic, ele nu i se aplica lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv in data de 22 aprilie 2016 la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, cu termen de incercare de 4 ani.

Cu alte cuvinte, in acest moment si cativa ani de acum inainte, Liviu Dragnea isi executa pedeapsa, chiar daca in afara gratiilor. In mod normal, o persoana care executa o pedeapsa decisa de Inalta Curte, in inchisoare sau in libertate, nu ar trebui sa faca parte din Guvernul Romaniei macar pana dupa ispasirea ei.

In plus, sa nu uitam ca in luna iulie Liviu Dragnea a fost trimis in judecata intr-un alt dosar, alaturi de fosta sa sotie, fiind acuzat de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

Este legea neconstitutionala? Cine o poate schimba?

Totusi, daca o persoana condamnata penal vrea sa isi incerce norocul si sa atace Legea 90/2001 la Curtea Constitutionala, in ce conditii o poate face?

Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean ne-a raspuns: "Numai Avocatul Poporului poate sa o atace, pentru ca legea este deja in vigoare".

"Dar ar putea sa o faca si un om oarecare, care ar fi intr-o asemenea situatie. Sa zicem ca el vrea sa fie membru al Guvernului, e respins, da in judecata si cere sa se constate ca legea e neconstitutionala. Dar imi e greu sa imi imaginez un proces in care cineva ar da pe altcineva in judecata pentru ca nu vrea sa il numeasca membru al Guvernului", a mai comentat fostul presedinte al CCR.

Pe de alta parte, nu este exclus ca Legea 90 sa fie modificata in regim de urgenta de Parlamentul ales pe 11 decembrie, daca PSD si aliatii sai castiga alegerile si fac majoritate.

Intrebat daca aceasta solutie ar fi posibila, in termeni de timp, Augustin Zegrean a raspuns afirmativ.

"Da, dar trebuie ca cineva sa faca un proiect de lege si el sa parcurga tot procesul legislativ prin cele doua camere, si asa mai departe. Sigur ca se poate. Dar si legea aceea poate fi atacata apoi la Curtea Constitutionala. Lege 90/2001 e organica si nu poate fi modificata asa de usor", ne-a mai explicat Augustin Zegrean.

Daca tragem linie, putem spune pe scurt ca, in mod normal, Liviu Dragnea are sanse extrem de mici, daca nu chiar nule, sa intre in viitorul Guvern, dar nu acelasi lucru se poate spune despre alte persoane care au fost condamnate penal pentru diverse motive, la un moment dat in viata lor.

Ramane de vazut ce strategie vor adopta pana la urma juristii PSD, in cazul in care partidul lui Liviu Dragnea va fi indreptatit de votul alegatorilor sa dea viitorul premier.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Dragnea lege condamnat penal premier , #alegeri parlamentare 2016