Ce scrie presa externa despre alegerile noastre: Prezenta la vot va decide viitorul guvern

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 20:48
4971 citiri
Ce scrie presa externa despre alegerile noastre: Prezenta la vot va decide viitorul guvern
Foto: Ziare.com

Cu doar doua zile inainte de alegerile parlamentare, presa externa acordea spatii largi scrutinului din tara noastra, atentia concentrandu-se asupra PSD si USR.

Prezenta la vot la alegerile din 11 decembrie ar putea fi critica in determinarea guvernarii pentru urmatorii 4 ani - daca premierul Dacian Ciolos va primi un nou mandat sau daca PSD va reveni la guvernare, scrie Intelli News.

Social-democratii conduc in sondaje, insa o prezenta mare la vot a unor alegatori care sa prefere USR ar putea inclina balanta in favoarea formatiunilor de centru-dreapta.

Ce propune PSD si ce avantaj are in alegeri

PSD incearca sa-si ademeneasca alegatorii cu beneficiile pe care social-democratii vor sa le ofere odata ajunsi la guvernare - mai ales cresteriile salariale in sectorul bugetar si taierile de taxe.

In replica, USR si PNL spun ca, sustinandu-l pe Ciolos, ofera o alternativa reformatoare la partidele politice corupte ale Romaniei.

Insa, in ciuda avantajului sau in sondaje, chiar si cu ajutorul aliatilor de la ALDE, PSD ar putea sa nu obtina suficiente locuri in noul Parlament pentru a forma Guvernul, fara a cauta un partener de coalitie. Acest lucru lasa drum deschis pentru PNL si USR sa incerce sa adune suficienti parlamentari alaturi de ai lor pentru a avea o majoritate care sa il sustina pe Ciolos.

Sondajele arata o ordine clara, cu cateva zile inainte de parlamentare - PSD, PNL si USR, in timp ce ALDE, PMP si UDMR ar putea de asemenea sa treaca de pragul de 5 la suta.

"Rezultatul alegerilor parlamentare din aceasta luna este cel mai imprevizibil de dupa regimul comunist, ca rezultat al unei loialitati slabite a electoratului fata de partide si a fragmentarii scenei politice", a spus Maximilien Lambertson, analist la Economist Intelligence Unit.

Acesta crede ca PSD va castiga alegerile, ajutat si de revenirea la sistemul de vot pe liste si de o anticipata prezenta scazuta la vot, dar recunoaste ca Ciolos se bucura de o sustinere semnificativa.

Scoaterea oamenilor la vot, principalul scop al USR

Gunter Deuber, de la Raiffeisen Bank, este de parere ca un factor critic la alegeri ar putea fi cat de bine se va descurca USR.

"Social-democratii vor fi cel mai probabil primul partid in rezultate, insa exista putina incertitudine cu privire la rezultat, deoarece USR ar putea primi mai multe voturi decat indica unele sondaje. Chiar nu stim ce poate obtine USR", a spus Deuber.

"Marea necunoscuta pentru aceste alegeri este prezenta la vot, care a fost destul de scazuta in ultimii ani. Exista o sansa ca surprizele de la vot sa poata ajuta partidele de centru-dreapta, daca oamenii se tem ca Romania se va indeparta inca o data de progresele din ultimii ani", a mai precizat acesta.

Roxana Wring, consilier din partea USR la Primaria Sectorului 3, a declarat pentru sursa citata ca scopul principal al formatiunii este sa scoata oamenii la vot.

"Sper sa-i facem pe PSD sa ajunga in pozitia de a forma o coalitie si sa nu poata forma un guvern", a spus Wring.

Scandalurile de coruptie si efectul asupra rezultatului alegerilor

Unele dintre cele mai intense dezbateri inaintea alegerilor se invart in jurul masurilor de stimulare fiscala urmarite de PSD, multe dintre acestea fiind insa sustinute si de PNL.

In urma cu doua zile, presedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit despre bugetul pe care partidul sau vrea sa il adopte, daca va castiga alegerile parlamentare, precum si masurile pe care le urmareste.

"Avem crestere economica, insa banii - in loc sa ajunga in buzunarele oamenilor obisnuiti - raman necheltuiti in cuferele Guvernului", a spus Dragnea.

In timp ce PSD se concentreaza pe beneficii materiale pentru alegatorii sai, cele doua partide care il sustin pe Ciolos au subliniat beneficiile guvernului tehnocrat al acestuia, fata de precedentele guverne politice, precum si realizarile din anul in care a fost la putere.

De asemenea, USR face campanie si impotriva vechilor politicieni corupti ai Romaniei, subliniind ca reputatia PSD a fost patata de scandalurile repetate de coruptie, inclusiv in randul liderilor sai.

PSD nu este insa singurul partid care este implicat in scandaluri de coruptie. Campania electorala fada a PNL este atribuita in parte faptului ca fostul sau copresedinte si sef de campanie Vasile Blaga a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

Pe langa incertitudinea pe marginea rezultatului alegerilor, exista si cea referitoare la prim-ministrul pe care PSD il va propune, daca va castiga alegerile, iar si mai multa incertitudine este asteptata in saptamanile de dupa alegeri, pe masura ce potentialii lideri de coalitie incearca sa ajunga la acorduri cu partidele mai mici.

Citeste si AFP: Stanga din Romania se pregateste sa revina la putere. Adio anticoruptie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#presa externa alegeri parlamentare, #prezenta vot alegeri parlamentare, #alegeri parlamentare 2016 presa externa , #alegeri parlamentare 2016