Cifrele partidelor cu sase saptamani inainte de alegeri

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 09:23
18204 citiri
Cifrele partidelor cu sase saptamani inainte de alegeri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Mai sunt sase saptamani pana la alegerea unui nou Parlament.

18.275.000 de romani sunt trecuti in Registrul Electoral cu drept de vot. La alegerile locale din iunie 2016 au votat 8.873.139 de oameni, adica 48,5% din totalul numarului oficial de alegatori.

Dar avem 18 milioane de alegatori exact cum Romania are 22 de milioane de locuitori. Aceste cifre reprezinta intreaga multime a cetatenilor care au CNP (Cod Numeric Personal). Dar pentru o estimare corecta ar trebui sa scadem din numarul total al persoanelor cu drept de vot trei milioane de oameni care nu locuiesc in tara si nu mai voteaza.

In mod real, in Romania de azi locuiesc in jur de 18,5 milioane de oameni, iar votanti potentiali sunt in jur de 15 milioane de cetateni.

Sunt peste trei milioane de adulti care locuiesc si muncesc in strainatate si care nu participa la alegeri.

Daca ne raportam la numarul locuitorilor fara a-i lua in calcul pe cei plecati in strainatate, se poate observa ca la alegerile locale din iunie 2016 au participat 60% dintre cei care se afla in Romania.

Aceasta pondere e importanta si din perspectiva alegerilor parlamentare. Daca la locale au participat aproape 9 milioane de oameni, e greu de crezut ca la parlamentare vor participa mai multi.

La alegerile locale din iunie 2012, din 18.350.000 de alegatori, au participat 56%, conform BEC, adica in jur de 10 milioane de alegatori. Deci la alegerile locale din 2012 au participat cu un milion de oameni mai mult decat la cele locale din 2016.

La alegerile parlamentare din 2012 au participat 7,5 milioane de cetateni. In acel an, intre alegerile locale din iunie si cele generale din decembrie au renuntat la vot 2,5 milioane de oameni.

De la aceste cifre se poate estima ca, in data de 11 decembrie 2016, la urne vor fi intre 6,5 milioane si 8 milioane de alegatori.

Factorul vreme va influenta in mod direct prezenta la urne, dar cel mai mult va fi influentata de capacitatea partidelor de a mobiliza electoratul.

"PSD are sanse sa treaca de 40%, daca PNL are o capacitate slaba de a-si aduce sustinatorii la urne. Pe fondul unei mobilizari a liberalilor mai buna ca la locale, pentru PSD va fi dificil sa treaca peste acest prag", a declarat Darie Cristea, director general INSCOP, in exclusivitate pentru Ziare.com.

Daca ar avea loc alegeri generale in acest moment, PSD e cotat intre 36-40 de procente, PNL, 29-33, USR intre 5-10, UDMR, 5-7, ALDE, 4-7, PMP intre 4 si 6 procente.

Aceste cifre reprezinta o medie a datelor tuturor sondajelor de opinie publicate pana acum, inclusiv cel mai mare "sondaj", alegerile locale din iunie 2016.

Nu a fost luat in calcul ultimul studiul publicat de ISSPOL (Institutul de Studii Sociale si Politice) pentru ca reprezinta o anomalie: "41% dintre respondenti declara ca nu s-au hotarat cu cine voteaza", conform realizatorilor sondajului, iar marja de eroare publicata e extrem de mare, +/-4%, adica intre doua formatiuni politice poate aparea o diferenta de opt puncte procentuale.

"Sondajele de opinie nu sunt atat de mult influentate de beneficiarii lor. Un institut care are o anumita traditie nu-si permite sa prezinte cifre eronate. Dar e important sa invete si publicul sa citeasca aceste estimari. O marja de +/-3% poate insemna o diferenta de 6 puncte procentuale intre doua formatiuni politice", ne-a explicat sociologul Darie Cristea.

Rezultatele alegerilor locale din iunie 2016, sondajele publicate pana acum si media lor

Trei posibilitati si cinci surprize

Din datele prezentate rezulta cateva posibilitati pentru perioada de dupa alegeri:

1. Presedintele Klaus Iohannis va avea un cuvant greu in ce priveste formarea noii majoritati.

2. Pentru ca PSD sa nu depinda de Klaus Iohannis, trebuie sa obtina 3 milioane de voturi, in cazul unei prezente la vot intre 6,5 si 8 milioane de alegatori. USL, in 2012, a obtinut 4,3 milioane de voturi la o prezenta de 7,5 milioane de alegatori. La acest numar de voturi trebuie ca ALDE, formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu, sa intre in Parlament, iar PNL plus USR sa nu aiba impreuna peste 3 milioane de voturi.

3. Dacian Ciolos are cele mai multe sanse in acest moment sa fie noul prim-ministru al Romaniei, fie sustinut de o majoritate PNL - USR, fie sustinut de o alianta PSD-PNL, fie sustinut de o majoritate de compromis PNL-USR-UDMR, o parte din ALDE, plus minoritati.

Ce surprize pot aparea in urma alegerilor:

1. PMP sa nu intre in Parlament: sanse 50%.

2. ALDE sa nu intre in Parlament: sanse 30%.

3. USR sa nu intre in Parlament: sanse 25%.

4. PSD sa ia mai putin de 40 de procente din voturi: sanse 75%.

5. PNL sa ia mai putin de 30 de procente din voturi: sanse 75%.

Aceste proiectii au fost calculate, pornind de la datele publicate de sondajele de opinie de pana acum, coroborate cu rezultatele alegerilor locale din iunie 2016.

"In opinia mea, prezenta la alegerile generale nu va fi foarte mare pentru ca in tara nu exista o atmosfera conflictuala cum era in 2012, iar acest fapt avantajeaza partidele mari", a mai declarat sociologul Darie Cristea pentru Ziare.com.

Monitorizarea sectiilor de votare

In urma cu o saptamana, ministrul de Interne Dragos Tudorache a reusit aprobarea in Guvern a unei hotarari care prevede monitorizarea video a sectiilor de votare dupa inchiderea urnelor.

Cu ajutorul tabletelor STS folosite pentru blocarea votului multiplu, operatorul desemnat in sectia de vot va filma numaratoarea si centralizarea voturilor la nivel de sectie.

Aceasta masura asociata cu sigilarea stampilelor la ora 21:00 ar trebui sa inlature posibilitatea ca reprezentantii partidelor mari sa se inteleaga si sa anuleze masiv voturi care sunt orientate spre partide mici sau a independenti.

"Introducerea sistemului de monitorizare a numararii voturilor in sectii dupa inchiderea urnelor nu cred ca o sa aiba un impact semnificativ. Alegerile nu se mai fraudeaza ca in anii '90. Efortul major al partidelor este in mobilizare si securizarea votului, dar e adevarat ca o rata de anulare mica a buletinelor de vot ar ajuta partidele mici", a declarat pentru Ziare.com Alex Macoveiciuc, consultant politic.

Cu toate acestea, inca e vie in memoria alegatorilor din Bucuresti povestea PSD si castigarea Primariei Sectorului 1 in detrimentul USB, pe baza unui numar suspect de mare de buletine anulate dupa o anumita ora, cand formatiunea condusa de Nicusor Dan nu a mai avut observatori in sectiile de vot.

In acest context, o astfel de masura administrativa ar putea avea impact prin micsorarea numarului de buletine anulate la nivel national.

Daca maine ar avea loc alegeri, PSD ar castiga cel mai mare numar de voturi, dar nimeni nu poate spune sigur daca va reusi sa formeze o majoritate parlamentara.

"Sondajele de opinie sunt o radiografie de moment. Pana in ziua votului vor fi multe schimbari. Oamenii se pot razgandi. Cu cat ne apropiem de momentul zero, cu atat creste precizia unui sondaj de opinie. Dinamica unei campanii electorale poate modifica tendintele de vot", ne-a mai spus Alex Macoveiciuc.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri locale 2012, #alegeri 2016, #sondaj opinie , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Păi, nu-i statistica știința cu care poți demonstra orice?