De ce vine un tanar absolvent de MIT sa candideze in fieful lui Oprisan? "Am ajuns la o masa critica si putem avea un impact real in viata publica" Interviu

Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 11:40
16576 citiri
De ce vine un tanar absolvent de MIT sa candideze in fieful lui Oprisan? "Am ajuns la o masa critica si putem avea un impact real in viata publica" Interviu
Foto: captura YouTube / Vrancea Atlas TV

De ce ar candida un olimpic la matematica si absolvent de MIT la parlamentare? Si de ce tocmai in Vrancea, unde PSD-ul lui Marian Oprisan pare de neclintit?

Am vrut sa aflam asta de la Virgil Petrea, medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica, absolvent al universitatii americane MIT si al INSEAD (Franta), una dintre cele mai bune scoli de business din lume, tanar care a decis sa revina in tara si sa candideze pe lista USR pentru un loc de deputat.

Dupa facultate, Virgil Petrea a lucrat si in Romania, dar si peste hotare, cel mai recent job fiind in Olanda.

"Pornim ca oameni noi in politica. Pentru noi vorbesc acum intentiile si cariera noastra (...) Sunt multi vulpoi batrani care pretind ca stiu Constitutia si care este interesul cetateanului, dar se vede limpede ca nu il urmaresc", spune Virgil Petrea intr-un interviu acordat Ziare.com in care explica de ce vrea sa fie deputat si de ce candideaza tocmai in Vrancea.

Intr-un interviu acordat in urma cu doi ani declarati ca nu luati in calcul revenirea in Romania, iar acum candidati pentru Camera Deputatilor. Cum s-a petrecut aceasta rasturnare de situatie?

Asa credeam in momentul respectiv, insa intre timp situatia s-a schimbat. Dar sa stiti ca legatura mea cu Romania a fost continua. Chiar si atunci cand am fost in SUA sau cand am fost in Franta sau in Olanda, eu am fost cu gandul mereu la Romania. Mi-am dorit sa ma implic civic, la fel cum si-au dorit foarte multi tineri plecati in afara, dar am vazut ca nu se putea la momentul respectiv.

Acum cred ca am ajuns la o masa critica si putem avea un impact real in viata publica.

De ce ati ales sa candidati la Parlament si nu o alta forma de manifestare politica? Si de ce ati ales USR?

Am ales USR pentru ca este singurul partid credibil. Este cu totul altceva, are un nou mod de a face politica. Ma regasesc in valorile promovate de USR.

Si candidez la Parlament pentru ca trebuie sa facem o schimbare. Este forul legislativ, cu cel mai mare impact asupra viitorului tarii, iar in acest for lucrurile nu sunt in regula acum.

Ce va nemultumeste cel mai tare?

Lipsa de reprezentativitate a actualei clase politice. Tocmai cu asta vine USR, cu o schimbare a tipologiei politicianului. Suntem oameni care nu au mai facut politica pana acum si vrem sa ne implicam civic. Iar carierele noastre vorbesc pentru noi.

De ce ati decis sa candidati in judetul Vrancea, cunoscut ca fiind un judet "rosu"? Nu va era mai usor sa candidati in alte judete, unde PSD e mai slab cotat?

Sunt de acord, dar nu intotdeauna ce este usor este important. Sunt focsenean si cred ca exista doua viteze in Romania: unele zone se dezvolta cu o viteza, altele raman in urma. Iar Vrancea, la fel ca multe alte judete captive intereselor PSD, se afla in a doua categorie - a ramas in urma.

Tocmai de asta, cred ca este de datoria mea sa candidez in Vrancea si nu in alte judete.

Ati discutat cu oamenii pe strada? Ce va spun?

Da, am mers pe strada si am vorbit cu oamenii. In general, lumea este foarte dezamagita, nu se simte reprezentata de politicieni, considera ca acestia au acaparat puterea pentru propriile lor interese.

Eu cred ca exista doua tipuri de dezamagiti: cei care s-au resemnat (si asta e ceea ce isi doresc vechii politicieni, ca lumea sa se resemneze pentru ca ei sa poata fura in liniste) si cei care nu si-au pierdut speranta, care sunt foarte nemultumiti, dar totodata cred in continuare in schimbare.

Si cum incercati sa ii convingeti sa vina la vot si sa va voteze?

Incercam sa le reaprindem speranta. Le aratam ce am facut noi, ce vrem sa facem in viitor, care sunt obiectivele noastre. Bineinteles ca reputatia noastra si background-ul nostru vorbesc pentru noi. De asemenea, si programul USR vorbeste pentru noi in fata alegatorului.

Iar in program se arata in primul rand faptul ca vrem sa luptam impotriva intereselor de partid urmarite in cheltuirea banului public. Din acest punct pornesc toate, inclusiv in Vrancea. Este principala cauza a problemelor majore cu care se confrunta judetul nostru si vorbesc aici de crestere economica limitata, de scadere demografica accentuata - peste un sfert din populatia judetului a plecat in ultimii 15 ani.

Si cu investitiile stam foarte slab, pentru ca nu avem mari contributori. A existat o platforma industriala care a fost decimata de-a lungul anilor. Trebuie sa cream premisele reintoarcerii investitorilor.

Sa stiti insa ca pe 11 decembrie nu sunt alegeri locale, ci parlamentare si mesajul dvs pare oarecum confuz. Ce poti sa faci la nivel de deputat sau senator pentru problemele enumerate de dvs mai sus?

Se pot face multe la nivel legislativ. Asa cum spuneam mai devreme, problemele pornesc de la prea multa implicare a politicului in cheltuirea banului public. Pot fi luate masuri la nivel legislativ pentru a stopa acest fenomen si USR-ul le propune: este vorba despre transparentizarea cheltuielilor publice, despre introducerea interdictiei pentru persoanele cu dosar penal sa acceada la functii alese etc.

Daca noi cream in administratia publica un mediu corect si competent, acest lucru va influenta si mediul de afaceri, iar investitorii vor vedea acest lucru si vor veni si in judetul Vrancea. Asta pe partea de transparentizare.

Pe de alta parte, trebuie sa vedem ca Vrancea sta foarte prost la capitolul infrastructura si trebuie sa luptam pentru a conecta Vrancea la restul tarii si la vestul Europei, pentru a ne creste competitivitatea in fata altor judete.

Acest lucru e posibil, dar nu s-a facut pana acum, pentru ca a existat o lipsa totala de interes in ceea ce priveste regiunea Moldovei. Trebuie sa o conectam la sistemul de autostrazi, la coridoarele europene. Primii pasi au fost facuti de Guvernul Ciolos. Chiar joi s-au dat spre licitatie studiile de fezabilitate si proiectele tehnice pentru drumul de mare viteza Ploiesti-Focsani-Bacau-Pascani, care se afla pe Coridorul european IX. Aceste procese trebuie continuate.

De ce nu are Romania o retea bine pusa la punct de drumuri si autostrazi? S-a furat mult, e vorba doar despre incompetenta sau sunt si alte interese la mijloc?

Sunt mai multe cauze. Este vorba si despre incompetenta, dar si despre faptul ca autostrazile reprezinta o investitie foarte mare si cu efecte pe termen lung, care nu se vad mereu in aceeasi guvernare. Si, atunci, primand interesele pe termen scurt, politicienii fiind in cautare de capital politic tot pe termen scurt, au ales sa lase la o parte autostrazile, investitiile acolo fiind facute intr-un ritm foarte scazut.

Sa stiti ca pentru situatia din acest moment Guvernul Ponta este principalul responsabil. Erau foarte multe proiecte incepute, dar Victor Ponta le-a tras pe linie moarta, a trebuit sa vina Guvernul Ciolos sa le reinceapa.

Patru ani au fost amanate foarte multe proiecte! Sibiu-Pitesti a fost amanat pentru ca dl Dan Sova si-a dorit sa faca Comarnic-Brasov, care nu este finantat din bani europeni, deci era de 10 ori mai scump decat Sibiu-Pitesti, si asa mai departe.

Sunteti nou in politica. Cum va pregatiti pentru viitorul mandat de deputat? Studiati legislatia, Constitutia?

Cred ca intotdeauna trebuie sa lucram la asta, mai ales ca pornim ca oameni noi in politica. Pentru noi vorbesc acum intentiile si cariera noastra, asa cum am mai spus.

Sunt multi vulpoi batrani care pretind ca stiu Constitutia si care este interesul cetateanului, dar se vede limpede ca nu il urmaresc.

Daca veti ajunge deputat, in ce comisii v-ar placea sa activati, in ce domenii vreti sa va implicati mai mult?

Ramane de vazut, dar mi-ar placea sa fiu in comisiile care se ocupa de transport si infrastructura pentru ca, asa cum am spus, acest lucru este foarte important pentru judetul Vrancea.

USR a fost lansat ca partid "anti-sistem". Cum veti colabora cu celelalte partide care vor intra in Parlament, de exemplu cu PNL?

Noi avem aceeasi propunere pentru postul de prim-ministru - Dacian Ciolos. In rest, vom colabora doar punctual, pe proiectele pe care noi le consideram necesare pentru cetatenii Romaniei.

Cum credeti ca ar putea fi diminuat nivelul coruptiei, de care ne plangem cu totii? In ce zone ar trebui sa punem accentul mai tare: pe justitie, pe educatie etc?

In administratia publica, in alegerea oamenilor competenti. Sa nu mai promovam oameni pe relatii si interese de partid, asa cum s-a facut in trecut. Si, desigur, si in educatie. Pe termen lung, educatia civica trebuie sa aiba o pondere mai mare in invatamantul preuniversitar.

Sa ne invatam tinerii sa se implice civic. Eu cred ca si prin propriul exemplu putem produce un astfel de efect.

Pentru ca vorbiti despre educatie si dvs ati fost olimpic international la matematica, spuneti-ne daca in opinia dvs plagiatul este o infractiune grava sau doar o chestiune de moralitate. De ce ar trebui sa ii pese cetateanului de rand ca Victor Ponta, Gabriel Oprea sau alti politicieni au plagiat?

Da, plagiatul este o infractiune grava. Mai mult de atat, exista o cultura a copiatului pe care noi trebuie sa o eliminam. Trebuie sa intelegem ca smecheria si furtul nu te fac sa progresezi in viata.

Am cunoscut sistemul european, sistemul american. Nicaieri plagiatul sau copiatul nu este tolerat.

Care este efectul negativ? Nu mai pui pe primul loc competenta reala. Scurt-circuitezi mecanismele care asigura progresul si dezvoltarea societatii. Cine plagiaza ia o diploma pe nedrept si isi aroga niste merite care nu sunt ale lui. Iar efectele se vad in activitatea pe care o depune mai tarziu.

Daca tu nu esti competent si ajungi intr-un loc pentru care nu ai meritele necesare, vei lua decizii proaste, evident, care bineinteles ca vor afecta viata publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Virgil Petrea candidat USR Vrancea , #alegeri parlamentare 2016