De ce voi boicota alegerile din 11 decembrie

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 07:50
17237 citiri

Asa am facut si la alegerile prezidentiale din anul 2000. In turul II au ajuns doi candidati: Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

Unii - printre care s-au numarat oameni respectabili - au chemat electoratul sa il aleaga pe Ion Iliescu, pentru a evita un scenariu in care Vadim Tudor ar fi ajuns presedinte.

Eu am stat acasa. Mi s-a parut ca aveam de ales intre cancer si tuberculoza. Am refuzat. Ce a urmat (perioada 2001-2004, al treilea mandat al lui Ion Iliescu) a dovedit ca aveam dreptate.

Asa voi face acum, la alegerile parlamentare pe care Guvernul actual le-a anuntat pentru 11 decembrie. Boicot total.

Sa ne intelegem. Cred ca exista o datorie civica de a vota. Eu mi-am facut aceasta datorie practic de fiecare data cand am avut ocazia. Am facut, uneori, zeci sau chiar sute de kilometri pentru a ajunge la sectia de votare. Insa aceasta datorie este una de a participa in alegeri libere, nu in alegeri trucate.

In Romania au existat mereu grave nereguli electorale. Amintiti-va scenele memorabile din "Scrisoarea pierduta" a lui Caragiale. Dupa 1990, neregulile s-au tinut lant. Alegatori adusi la urne cu autobuzele si plimbati din judet in judet. Voturi cumparate cu pungi de zahar si cu sticle de ulei. Reguli rescrise in timpul mersului, pentru a-i avantaja pe cei aflati la putere. Prezente la vot, in unele localitati, de 200 la suta.

Dar niciodata nu a fost atat de rau. Acum avem si cateva premiere...

In primul rand, avem raufacatori dovediti care candideaza. Liderul socialistilor, Liviu Dragnea, trage chiar speranta sa fie prim-ministru. Dar el este doar unul dintre indivizii care candideaza de pe bancile acuzatilor, intre doua vizite la Politie sau dupa ce au mai dat declaratii in diverse dosare penale. Toti, cu acceptul si incurajarea actualelor partide politice.

In al doilea rand, niciodata mass-media nu a ajuns atat de jos. Principalele canale de stiri sunt controlate de infractori. Televiziunea de stat este terminata. Ziarele s-au inchis ori au fost tabloidizate. Nu gasesti informatie politica obiectiva practic pe nicaieri.

In al treilea rand, integritatea procesului electoral este compromisa. Pana acum, noi, cei din mediul urban, stiam ca asemenea lucruri se petrec la tara, departe de ochii presei. Acolo unde un electorat captiv este impiedicat sa iasa din front, la nevoie, chiar prin masluirea voturilor in sectiile de vot.

Acum insa am vazut cu totii ce s-a intamplat la alegerile locale chiar in ceea ce era candva un bastion al Dreptei. Voturile unui candidat decent (Clotilde Armand) au fost anulate selectiv, in Sectorul 1 din Bucuresti. Iar cererea sa de re-numarare a voturilor a fost respinsa.

Alegerile din 11 decembrie se vor desfasura fara nicio garantie ca vor fi corecte. Dimpotriva, avem toate elementele sa le declaram viciate. Romanii din diaspora, desi sunt peste 3 milioane, vor avea doar 2 senatori si 4 deputati. Judetul Teleorman (0,36 milioane de locuitori) este reprezentat de 4 senatori si 8 deputati. O norma de reprezentare de 20 de ori mai buna pentru Teleorman, in raport cu toti romanii din strainatate.

Finantarea campaniei se face tot din fonduri dubioase. Regulile sunt stabilite tot de actualii politicieni, dintre care unii sunt condamnati sau cercetati pentru frauda electorala.

Alegerile din 11 decembrie vor fi organizate in sistemul listelor blocate. Acesta a mai fost folosit, cu rezultate dezastruoase, pe vremea regimului Iliescu. Pentru alegatori, listele blocate inseamna ca ei nu pot decide, de fapt, cine intra in Parlament. Ei pot doar sa accepte o singura lista, unde ordinea candidatilor (esentiala pentru atribuirea mandatului) este decisa de partidele politice.

Independentii sunt discriminati. Dintre actualii politicieni care si-au anuntat intentia de a candida stiu doar unul pe care l-as vota. Pe Toader Paleologu, cel exclus de catre national-liberali pentru ca a criticat conducerea partidului dupa rezultatele catastrofale din Capitala. Insa ca independent el nu va avea sanse egale. Votul meu ar fi redistribuit si s-ar regasi, cel mai probabil, in dreptul principalului partid din Bucuresti. Adica in dreptul PSD-ului.

Cei care au iluzia "votului de protest", care doresc sa sprijine partide "anti-sistem" precum M10, trebuie sa deschida ochii. Sa nu uitam ca avem un prag electoral foarte mare (5%).

Regulile sistemului electoral fac ca voturile pentru partidele si pentru candidatii independenti care nu intra in Parlament sa contribuie, de fapt, la alegerea unor candidati ai cartelului de partide care a adus Romania la sapa de lemn.

Si, in plus, la ce ar folosi? In mod normal, presedintele Romaniei (ales prin vot direct de catre mai multi alegatori decat au votat pentru toti parlamentarii, la un loc) ar trebui sa dea un semnal cu privire la alianta de guvernare si la prim-ministrul pe care il va propune. Face parte din fisa postului.

Or, Klaus Iohannis, in rarele ocazii in care s-a preocupat de acest subiect - desigur minor pentru domnia-sa -, a semnalat ca doreste o alianta intre socialisti si national-liberali. Insa asta noi am avut (de jure) si mai avem (de facto). Si atunci de ce mai mergem la vot, daca presedintele este decis sa impiedice o schimbare de substanta?

A participa la vot in aceste conditii inseamna a legitima o farsa. Este timpul sa iesim din logica "raului cel mai mic". Boicotul este alegerea corecta, in 11 decembrie. Actualul sistem nu are nici o legitimitate. De aceea, nu va avea votul meu.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri parlamentare 2016, #canditati penali alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016