Inscrierea romanilor din strainatate ca sa poata vota, dezastru total: Nu stiu cine a gandit-o, ca a gresit-o | Interviu

Sambata, 23 Iulie 2016, ora 19:00
24725 citiri
Inscrierea romanilor din strainatate ca sa poata vota, dezastru total: Nu stiu cine a gandit-o, ca a gresit-o | Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Doar 3.000 de romani din cei aproape 4 milioane care traiesc peste hotare s-au inscris pana acum in Registrul Electoral, in conditiile in care inscrierile se incheie intr-o luna. Premierul Ciolos se declara ingrijorat, iar asociatiile de romani ii cer sa ia masuri de urgenta.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca pana marti doar 3.090 de romani din strainatate s-au inscris in Registrul Electoral, dintre care 2.371 au mentionat optiunea pentru votul prin corespondenta.

"Am cateva ingrijorari, pentru ca sunt extrem de putini oameni inscrisi in acel Registru Electoral prevazut pentru diaspora, care este un element esential fara de care, asa cum e scrisa legislatia acum, din pacate nu putem organiza sectii de votare decat pe baza inscrierilor in acel registru", a declarat premierul Ciolos, miercuri, la inceputul sedintei de guvern.

Legea electorala a fost schimbata dupa haosul creat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, cand zeci de mii de romani au stat la cozi infernale pentru a-si putea vota presedintele.

In ultimele luni, Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul pentru Romanii de pretutindeni au organizat o serie de intalniri cu diaspora, dar rezultatele sunt mult sub asteptari.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE), vorbeste despre esecul intregii actiuni premergatoare alegerilor si propune solutii de urgenta.

Intr-un comunicat remis presei ati afirmat ca FADERE a facut mai multe propuneri pana acum pentru remedierea situatiei, insa au fost toate respinse de Guvern. Despre ce a fost vorba?

Prima propunere pe care am facut-o a fost aceea ca inscrierea in Registrul Electoral sa se poata face online. Aceasta propunere a fost facuta si comisiei care a venit cu legea in Parlament, dar si mai tarziu.

Eu cred ca traim intr-o perioada in care orice om are un telefon mobil, in special romanii din diaspora il folosesc, si le-ar fi fost mult mai usor sa se inscrie decat sa trebuiasca sa trimita o scrisoare sau sa faca pana la 500 de km ca sa duca o cerere la consulat.

A doua propunere pe care noi am avansat-o a fost legata de consulate. In Spania, de exemplu, din cei un milion de romani poate ca merg cateva sute intr-o zi lucratoare la consulat. E un contact destul de mic, insa chiar si asa, eu cred ca cei de la consulat ar fi trebuit sa aiba o cerere de inscriere ori in Registrul Electoral, ori pentru votul prin corespondenta si in momentul in care o persoana a venit la consulat ca sa ceara o imputernicire sau alt document, sa se inscrie imediat in Registru sau pentru votul prin corespondenta.

Apoi, noi am avut si avem in continuare un acord cu AEP si am remarcat faptul ca o informatie de la Bucuresti vine mai greu pe linia ambasadelor si vine mai usor pe linia asociatiilor de romani, care au contacte mai bune cu ei. Si, atunci, am vorbit cu mai multe asociatii din diaspora sa faca evenimente, proiecte cu 100, 200, 5.000 de romani in care ei sa fie informati.

Eu consider ca legea este proasta, dar nici informatiile nu au ajuns la romani.

AEP impreuna cu Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni au facut proiecte si au mers pe linia ambasadelor. Sa va dau un exemplu. A venit o echipa de la AEP, alta echipa de la minister si s-au intalnit cu 20 de persoane la Madrid, iar a doua oara cu 5.

Acum, scuzati-ma, daca iti permiti sa cheltuiesti atatia bani pe drum ca sa te intalnesti cu 20 de persoane, ceva nu merge. Si se vede rezultatul. Daca ar fi facut evenimente cu multi romani, cu 500, cu 1.000, cu 5.000... Se pot face, dar trebuie sa existe finantare, dar ea nu a existat. Nu a existat nici un interes din partea guvernului Romaniei.

Le-am mai spus: "Putem face intalniri cu preotii si cu pastorii". Biserica are un rol foarte important in diaspora. Ar fi trebuit atrase aceste persoane in acest proiect, organizate intalniri cu ele si ajutate (de exemplu, sa le dam cererile si plicurile gratis) in asa fel incat preotul sau pastorul, la sfarsitul slujbei, sa spuna "Hai sa stam putin, e dreptul nostru, dar si datoria noastra de cetateni sa ne inscriem in Registrul Electoral sau pentru votul prin corespondenta. Faceti lucrul asta acum, inchideti plicurile si puneti-le la posta!".

Toate aceste idei, si au mai fost multe altele, se puteau face pana in acest moment. De acum nu se mai pot face, pentru ca mai avem doar o luna, august, in care majoritatea romanilor au plecat, fie in tara, fie in concedii. Nu mai avem cu cine sa lucram.

Si, totusi, ce ar mai putea face Guvernul in acest moment?

Singura solutie care ii ramane premierului, si ar trebui sa o ia serios in calcul, ar fi sa dea o ordonanta, chiar daca e cu atat de putin timp inainte de alegeri, si sa puna sectii de vot peste tot unde este nevoie. Noi putem sa ii pregatim o lista cu sectiile care consideram noi ca ar trebui neaparat infiintate, unde sunt comunitati mari de romani.

Puteti sa ne explicati si de ce nu au fost receptivi romanii la acest demers? Ar fi avut si alte surse de informare, de pe Facebook, dintr-un articol publicat pe Internet, de la rudele ramase in tara. Sunt procedurile foarte complicate, dureaza prea mult?

Nu sunt foarte, foarte complicate, dar ati auzit de teoria dublului click pe Internet? Omul a devenit atat de comod incat ii e greu sa dea si doua click-uri. Daca informatia nu i-a venit in fata, direct, si el trebuie sa dea doua click-uri, jumatate dintre ei nu mai dau. Oamenii au devenit foarte comozi.

Eu consider ca s-a facut o mare greseala, pentru ca nu s-a lasat deschisa prin lege si posibilitatea de a face sectii de vot. Sa fi fost facut ca pana acum si in plus inscrierea in Registrul Electoral si votul prin corespondenta, ceea ce mi se pare foarte bine, sunt proiecte bune, sanatoase, dar eu partea buna o vad prin faptul ca un roman din strainatate care s-a inscris in Registru este sters din Romania si nu mai poate sa ii fure cineva votul in tara.

Dar nu ma asteptam ca prin aceasta parte buna sa se creeze o alta problema. Nu stiu cine a gandit-o, ca a gresit-o. Eu vorbesc despre legiuitor.

Sa il pui pe roman sa duca si copie dupa documentul din Romania, valabil, sa duca si copie dupa documentul din tara de rezidenta... Eu intreb ceva: el va fi inscris in Registru, dar daca el are documentul valabil acum, cand se inscrie, si nu-l va mai avea in momentul in care voteaza? El va fi inscris in registru, dar nu va avea dreptul sa voteze. Sunt si alte intrebari la care nimeni nu stie sa raspunda, s-au creat probleme suplimentare.

Pe de alta parte, trebuie recunoscut faptul ca interesul romanilor din diaspora este destul de scazut fata de politica din Romania, insa trebuie tinut cont de un lucru. Eu am vazut comportamentul romanilor de afara. In noiembrie 2014, pentru mine a fost o lectie de invatat. Daca ii spui romanului ca nu poate vota, va spun ca vor iesi la vot mai multi decat in 2014.

Premierul trebuie sa ia aceasta problema foarte in serios. Fostul ministru a tratat-o cu superficialitate, ma refer la Dan Stoenescu.

Si vreau sa mai spun ceva. Exista o ruptura intre ambasade si asociatiile de romani. Ambasadele si consulatele comunica in Romania ca ei sunt cei care mentin legaturile cu romanii. Fals! Ambasada are o misiune diplomatica in tara in care este si consulatul are misiunea de a se ocupa de documente.

Exista un atasat, o persoana, care se ocupa de comunitatile romanesti. Spuneti-mi dvs daca o persoana poate sa le faca fata celor 1 milion de romani din Spania! Mai ales ca persoana respectiva mai are si alte responsabilitati.

Eu cred ca ar trebui antrenata si ambasada, si consulatele, dar si asociatiile si bisericile. In foarte multe locuri bisericile au avut un rol mai important chiar si decat asociatiile sau consulatele. Trebuia facuta o echipa din toate, in asa fel incat sa se implice toti in acest proiect, fiecare in sectorul in care lucreaza.

Ati fost la Congresul romanilor de pretutindeni organizat recent la Bucuresti? S-a discutat despre aceasta problema majora?

Da, am fost delegat. La congres s-a discutat doar despre functii, despre alegeri, cum sa ne alegem, cum sa fim in functii, cum sa fim cei mai tari.

In prima zi a congresului am atras atentia ca este o rusine pentru noi, cei care ne numim reprezentanti ai romanilor de pretutindeni, sa nu discutam macar o fraza despre problemele lor. Oamenii au spus 'Uau! Tare!' si ca sunt de acord cu mine, dar pana la sfarsitul congresului nu s-a vorbit nici macar despre o problema a romanilor din diaspora, in niciun caz despre votul prin corespondenta.

Puteti sa ne spuneti cam cate asociatii de romani exista in UE?

La congres au fost 49 de delegati. Ar fi trebuit sa fie 300 ca sa fie conform legii, n-au venit nici macar 151, adica jumatate plus 1.

Din datele FADERE va pot spune ca sunt doua tipuri de asociatii: active si inactive. Majoritatea asociatiilor sunt ca niste meteoriti, se nasc din dragostea de a face ceva pentru comunitatea romaneasca si, din lipsa de bani sau de timp, ele mor la un moment dat.

In Spania sunt acum in jur de 200 de asociatii, dar active sunt doar 15-20. In Uniunea Europeana sunt in jur de 500 de asociatii, dar eu cred ca active sunt 50-60.

Restul... Se numesc in continuare presedinti de asociatii, vin la sfarsit de an, servesc o cupa de sampanie cu consulul, cu ambasadorul, dar in rest nimic, nu au nicio treaba cu romanii, nu isi reprezinta nici macar familiile, ca sa zic asa.

Dar eu nu am un repros nici macar pentru oamenii astia, pentru ca de multe ori ei au facut lucrul asta din dragoste, de multe ori cu bani din buzunar, insa, pentru ca nu a existat niciun sprijin din partea Romaniei, niciun interes in dezvoltarea acestei lumi asociative, ele au murit.

Eu as putea spune ca in toata diaspora sunt in jur de 1.000 de asociatii inscrise, dar active sunt maxim 100.

Noi in FADERE avem 64 de asociatii active. Si noi am avut 175, la inceputul anului am resetat totul, i-am lasat doar pe cei care au constituit FADERE, circa 6-7 asociatii, si apoi am reinvitat in federatie doar asociatiile care lucrau, care ne-au demonstrat ca au facut ceva si ca au proiecte in continuare.

Cand se incheie campania de inscriere in Registrul Electoral

Inscrierea in Registrul Electoral se va incheia cu 90 de zile inainte de data alegerilor, care va fi fixata de Guvern la finalul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie.

In aceste conditii, Ziare.com atrage atentia asupra faptului ca termenul de inscriere in Registrul electoral expira, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#romani diaspora Registrul Electoral, #romani strainatate vot corespondenta , #alegeri parlamentare 2016