Tudor Giurgiu a vorbit la mitingul PNL - ce planuri politice are si de ce crede ca moartea procurorului Panait e momentul zero al Justitiei - Interviu

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 12:48
10751 citiri
Tudor Giurgiu a vorbit la mitingul PNL - ce planuri politice are si de ce crede ca moartea procurorului Panait e momentul zero al Justitiei - Interviu
Foto: Ziare.com

Regizorul Tudor Giurgiu a luat cuvantul duminica la mitingul PNL de sustinere a lui Dacian Ciolos. Dupa eveniment, a oferit un interviu pentru Ziare.com in care explica ce l-a facut sa cocheteze cu politica si cat de mult vrea sa se implice in viitor.

Clujeanul de 44 de ani a vorbit despre preferinta sa pentru PNL, sustinerea lui Dacian Ciolos si despre USR si Nicusor Dan. Totodata, acesta a spus care este candidatul liberalilor care l-a impresionat si ce i-a placut la guvernul de tehnocrati al lui Ciolos.

De asemenea, Tudor Giurgiu ne-a vorbit si despre ce poate fi considerat momentul zero al Justitiei romanesti - moartea procurorului Panait, despre care a si realizat un film in 2014, "De ce eu?".

De ce ati venit la acest miting al PNL?

Pentru ca m-au invitat, mi-au facut o invitatie saptamana trecuta si mi s-a parut firesc sa sustin un proiect politic care vine sa sustina Platforma Romania100, lansata de premierul Ciolos, pe care am si semnat-o, si mi s-a parut un act firesc si normal civil, pana la urma.

Ce alte oferte mai au liberalii, in afara de dl Ciolos, care v-au impresionat, v-au placut?

Am stat astazi de vorba, de dimineata, cu un candidat al lor de la Timisoara, care a si aparut pe scena, Pavel Popescu (care a mobilizat medici din strainatate pentru ajutor in cazul incendiului din clubul Colectiv - n.red.), un om despre care doar citisem anul trecut dupa Colectiv si care m-a impresionat prin tot ce a facut.

Stiam din ce mi-au spus alti prieteni, voiam la randul meu sa fac un subiect de film despre povestea care s-a intamplat anul trecut. Faptul ca omul asta a acceptat sa se inscrie la PNL si sa intre in lupta, cum si altii au intrat la USR, asta mi se pare un semn de normalitate. Oamenii astia ar trebui sa intre in lupta, sa schimbe si sa scapam de fosilele comuniste si de toti oamenii care cumva facand politica de fapt si-au servit propriul interes in primul rand. Cred ca toti oamenii astia trebuie sprijiniti.

Si la fel ca el mai sunt si altii. Am prieteni in Cluj care si-au propus sa intre la PNL, la USR, deci cumva sentimentul asta il sustin si imi place.

Am cochetat si eu la un moment dat cu gandul daca sa ma implic sau nu politic. Deocamdata nu, dar cred ca e momentul ca, usor, usor, clasa politica sa se schimbe.

Ati cochetat cu gandul asta - adica v-ati gandit la asta sau vi s-a propus?

A fost si, si. Am avut o bursa acum doi ani, in America - se cheama Eisenhower Fellowships - si mi-a schimbat foarte mult modul in care priveam relatia intre cetatean, intre taxpayer, si institutii, politicieni. Pentru ca am avut ocazia sa merg la Washington si in multe alte orase din America, unde m-am dus si pentru meseria mea, dar vedeam si cum functioneaza ONG-uri, relatia lor cu mediul politic, felul in care reuseau sa-si promoveze initiative legislative. Vedeai ca Senatul sau Camera Reprezentantilor reuseau sa schimbe ceva.

Am invatat despre tipul asta de proiecte civice care au un impact si ajung sa schimbe viata oamenilor din jur. Mi-am pus de atunci problema ca e foarte usor sa stai sa comentezi de pe margine - ca altfel tot timpul o sa injuram politicienii o data la nu stiu cati ani -, dar cred ca e important sa faci un pas in arena si sa ajungi - indiferent ca esti in Parlament sau in Guvern, sau intr-o institutie locala - sa poti, cu competentele tale, sa schimbi ceva.

Recunosc ca m-am gandit. E nu deocamdata, ca am alte proiecte in lucru. Dar, la un moment dat, poate.

De cand aceasta sustinere pentru PNL?

In anul 1990 aveam 18 ani, eram la Cluj si tin minte ca am fost foarte busculat de ce s-a intamplat in tara, n-am crezut o iota din toate minciunile FNS-ului si mi s-a parut ca toata energia pe care o aveam atunci trebuia sa mearga intr-o directie si imi placea sa sustin niste oameni in care credeam.

Si, la vremea respectiva, Radu Campeanu, Ion Ratiu si Corneliu Coposu erau lideri exponentiali, importanti, care au incercat la acea vreme sa deschida mintea romanilor. Din pacate, n-au prea reusit. La mine in familie au fost stramosi liberali si cumva rezonez cu filosofia si ideologia liberala si in special cu partea care ma preocupa si pe mine - cu incurajarea antreprenorilor si tipul asta de masuri liberale. De aici vine sustinerea. Eu sunt stabil, sustin liberalii si echipa Dinamo Bucuresti.

Pe Dacian Ciolos il sustineti, sunteti sustinator al PNL, dar in ce priveste USR si pe tehnocratii premierului Ciolos?

Conteaza doar posibila alianta (cu USR - n.red.). PSD, oricat ne place sau nu, are un electorat al lui, un partid puternic, are niste valori care sunt clare, oricat le putem comenta si nu ne convin, are o miscare sustinuta in toata tara. Singura sansa ca dreapta sa ajunga sa preia guvernarea este o alianta. Si PNL cu USR cred ca ar trebui sa aiba maturitatea necesara, impreuna cu Ciolos, care pare un om de bun simt, un om onest. Si cred ca ar fi singura formula - ca partidele sa colaboreze.

Ciolos a spus ca va merge si la un eveniment al USR.

Da, mi se pare firesc, mi se pare normal, pentru ca pana la urma astea sunt fortele politice care au declarat sa-si asume schimbarea si la nivel de fapte, apropo de a aduce oameni noi. Pentru mine sunt chestii care m-au uns pe suflet in guvernarea lor, chestia cu debirocratizarea, cu comisia de taiat hartii, sunt mult lucruri care mi se par firesti. Daca se intamplau in Romania acum 20 de ani, eram in alta parte.

Nicusor Dan, varianta de premier in viitor? E posibil?

In Romania, e posibil orice, nu e nimic imposibil. Dar cred ca USR e ca o echipa care trebuie sa joace mult, sa capete jocuri in picioare. E un proiect politic care cred ca s-a nascut din cauza furiei si a neputintei unor oameni care s-au saturat si care au vrut sa faca ceva, dar asta nu e suficient. USR trebuie sa-si creeze baze de sustinatori, organizatii serioase in tara. L-am vazut de cateva ori pe Nicusor Dan. Orice e posibil, dar nu cred ca acum. Pe viitor, orice se poate intampla.

Pe scena ati adus aminte despre personajul filmului "De ce eu?", procurorul Cristian Panait. Filmul a facut valuri in Romania la acel moment, chiar si dupa. In ce masura ati vazut ca ar fi facut valuri in zona justitiei si in cea politica?

In zona politica, am fost surprins sa vad ca de fapt cei care erau foarte vizati de subiectul asta au tacut. Si asta mi s-a parut o miscare de PR desteapta. Probabil ca Victor Ponta, Rodica Stanoiu, Adrian Nastase si altii au consilieri buni si li s-a spus sa taca, sa nu mai rascoleasca un subiect care nu le face cinste si nici placere. Si am primit si alt tip de mesaj, de la fostul presedinte (Traian Basescu, care a fost la premiera filmului, in februarie 2015 - n.red.) pana la altii - oameni din politica si justitie, care mi-au spus ca de fapt filmul vorbeste si e o radiografie foarte buna a felului in care arata Justitia in anii respectivi.

M-am intalnit si cu dna Kovesi si ea mi-a spus ca era mult mai rau decat am aratat noi in film si ca de fapt dupa sinuciderea procurorului a inceput sa se schimbe totul in sistem. Si cumva a fost momentul care a declansat o schimbare in atitudinea politicienilor fata de justitie, in sensul ca si-au mai luat din maini de pe justitie.

Cand era Nastase la guvernare, erau obisnuiti, prin interpusi, sa controleze toate dosarele grele de coruptie, care de fapt nici nu existau la vremea aia.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tudor Giurgiu PNL, #Tudor Giurgiu Dacian Ciolos, #miting PNL Ciolos, #Tudor Giurgiu de ce eu, #interviu Tudor Giurgiu PNL , #alegeri parlamentare 2016