Votul cu mana la nas

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 20:04
3624 citiri
Votul cu mana la nas
Foto: Arhiva Ziare.com

Nici rezultatul scrutinului austriac, desi a dat castig de cauza unui ecologist, nu poate linisti spiritele intr-o Europa aflata in degringolada si descompunere accelerata. Nici Romania nu-i la adapost de mari probleme.

In fond, peste 50% din austrieci au optat pentru a nu stiu cata oara in favoarea unui demnitar populist.

Cu atat mai putin calmant e rezultatul antireformist al referendumului italian. Caci si in Italia s-a extins masiv populismul de tipul Beppe Grillo, scrie Petre M. Iancu, jurnalist roman stabilit in Germania.

Ce inseamna toate acestea pentru Romania? Ca lucrurile stau rau. Si nu numai din pricina sondajelor care dau castig de cauza celui mai populist din partidele, mai toate populiste, concurand pentru mandate parlamentare romanesti.

Nu e asta insa unica veste rea. Recenta decorare de catre Klaus Iohannis a istoricului Dan Berindei m-a dezolat. Nu pentru ca, in mod normal, un academician nu ar trebui distins. Nu pentru ca nu se spun nemeritat tot felul de lucruri rele despre tot felul de ganditori. Ci pentru ca in acest caz demersul prezidential e deplasat.

Caci, date fiind delatiunile celui decorat la 1 Decembrie cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, desi omul isi turnase intre altele propriul fiu, pe eminentul Mihnea Berindei, la politia politica a comunistilor, consider ca masura e destructiva in raport cu reperele etice ale romanilor. Concomitent, ea il pune iar intr-o lumina foarte defavorabila pe seful statului.

Or, Iohannis ar trebui sa fie intaiul purtator de valori al romanilor pe care-i prezideaza. Totusi, a mai decorat ori distins, vai, ex-turnatori, informatori, colaboratori ai Securitatii si simpatizanti ai ambelor extremisme.

Sa nu uitam ca primul sau act ca sef al statului a fost decorarea unui ins considerat de multi simpatizant al legionarilor. Si ca de la o vreme alinta Securitatea prin turnatorii ei. Ceea ce nu e doar rusine. E si contraproductiv pentru democratie. Si e toxic pentru memoria si pentru viitorul libertatii natiunii.

Mai grav e ca derapajul prezidential s-a produs in proximitatea alegerilor si in conditiile ascensiunii populiste in Europa si in lume, care n-au ocolit Romania, dupa cum reiese din vituperatiile securisto-legionare mascate de antisorosism si de alte fandoseli TV. Ceea ce, repet, mi se pare o nebunie.

In context se pun si mi s-au pus cu repros varii intrebari. De pilda: "stiut fiind ca un vot pentru PSD ar valida carentele unei democratii foarte defecte si Parlamentul penal de care au avut parte romanii in ultimii ani, e oare bine sa fie criticat presedintele? Nu umbresc aceste critici un partid precum PNL? Eu nu cu liberalii sau cu USR as vota? Nu dau oare apa la moara cui nu trebuie?"

N-am la toate acestea decat o replica. Eu nu fac politica. Eu fac jurnalism. Si ca atare critic ce e de criticat, cand criticabilul apare la orizont. Tin, in context, sa nu ma cenzurez, incurcat in calcule politicianiste. Fiindca, in acest caz, mi-as rata misiunea de ziarist.

Pe scurt, nu sunt om de partid, nici tacticianul vreunor politicieni, ci doar un biet gazetar. Ma intereseaza adevarul, informatia, intelegerea lucrurilor, nu partidele in sine. Apropo de partide. Intr-adevar, avand in vedere actuala oferta politica, de tot precara, am convingerea ca ar fi moral sa votez, ca roman, raul cel mai mic, ori binele imprevizibil si sperat.

Caci doar asa mi-as rezerva dreptul de a afirma onest, in fata copiilor mei, ca am pus umarul, fie si doar un pic, la ameliorarea situatiei din Romania. As opta deci, fie si "tinandu-ma de nas", ca Andrei Plesu, pentru un partid nou ca USR, sau pentru PNL, pentru independenti ca Toader Paleologu sau, la rigoare, pentru PMP.

Mi-ar fi usor? Nu neaparat. Dar orice altceva ar fi iresponsabil, in conditiile in care un fapt e clar. Doar prin optiunea pentru raul cel mai mic se poate face oarece pentru democratie. Iar libertatea si prosperitatea romanilor depind de un sistem liberal amenintat grav de formatiuni penale, de populismul PSD-ist si de extremismele aferente, gen PRU.

Prin urmare, pe mana cui m-as da, in urmatorii ani? Pe mana unui Dacian Ciolos care a demonstrat ca se poate guverna si responsabil, in Romania. Si pe recomandarile politice ale acestui tehnician.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alegeri parlamentare, #politicieni vot Romania , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
mai bine faceti inca o revolutie!.....interioara.....mai orwellizati