De ce ma voi duce sa votez cat ma tin picioarele si creierul

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 13:27
9163 citiri

"Nu mergeti la vot!" Auzi asta in fiecare an electoral. Si de fiecare data mi se pare unul dintre cele mai proaste sfaturi care se pot da intr-o democratie.

Ultima data l-am citit, tot la Invitatii Ziare.com, de la fostul consilier prezidential Catalin Avramescu.

Nu am intentia sa polemizez cu domnul Avramescu, desi i-am mai raspuns si la articolul in care cerea desfiintarea SRI si SIE. Pur si simplu cred ca ideile nefericite (desi se pot gasi si alte cuvinte) ar trebui combatute.

Sunt cel mai mare sustinator al mersului la vot. E cel mai puternic instrument pe care o persoana obisnuita il are la indemana. Sigur, altii pot actiona altfel (revolte, lovituri de stat) dar, in naivitatea mea, cred ca astea nu sunt preferabile.

Pornesc de la ideea ca boicotarea votului nu numai ca nu are niciun efect (nu poate exista un boicot general care sa aiba vreun efect la alegeri parlamentare), dar ii mai si ajuta pe cei pe care vrei sa-i boicotezi.

Da, toate federatiile astea de interese din partide vor fi teribil de miscate ca nu se duce vreunul sau altul la vot. Se vor zvarcoli in somn ca nu au legitimitate pentru ca a fost prezenta la vot de 30-40%. De fapt, asta le si ghideaza, se stie. Vor legitimitate, nu putere, influenta sau, ptiu drace!, bani. Ca in Romania nu se fura, ce naiba! Boicotul votului o sa-i distruga sufleteste! E reteta anti-Mafie, ce mai!

Mai e si argumentul des auzit in societate ca "nici unul nu e demn de votul meu, niciunul nu ma reprezinta". Vai, printeselor! Inteleg, dar treceti un pic peste standardele voastre inalte si ganditi-va: Oare toti sunt la fel-la fel de corupti, mincinosi, incompetenti? Oare chiar nu ne ajuta substanta aia cenusie din draguta cutie de pe umeri sa facem o diferenta cat de mica?

Logica ar spune ca nu pot fi toti la fel. De fapt, daca urmaresti scena politica de la noi, vezi ca exista diferente semnificative intre partide la mai multe capitole. Raul mai mic este, surprinzator pentru unii, mai mic.

Cand nu te duci la vot faci EXACT CE ISI DORESTE SISTEMUL ASTA DE CORUPTIE SI COMPLICITATI! "Baietii destepti" au nevoie de cat mai putina prezenta la vot, mai ales a celor bine informati.

Oricum reusesc ei sa scoata niste oameni la urne pentru a se vedea alesi. Prin "mijloace specifice". Nu e problema, stati linistiti!

Spun asta la toate alegerile si voi continua sa o spun. Democratia inseamna in primul rand participare. Nu dat din gura, nu revolta imbufnata, nu utopii revolutionare, nu prostioare la moda.

A ajuns sa fie cool sa nu mergi la vot! Sigur, e dreptul fiecaruia, dar e si o slabire a sistemului democratic, lasat in seama unei minoritati a cetatenilor.

Multe prostii sunt cool, dar daunatoare. Unii insa nu incearca sa fie cool, incearca sa aiba un cuvant de spus, cat de mic, in ce priveste soarta tarii.

Da, da, da, optiunile sunt limitate si nu exista o piata cu adevarat deschisa pe plan politic. Dar, ghici ce, asa e viata! Rareori gasesti ceva care sa fie corect. Esti nevoit sa faci ce poti mai bine in conditii adesea grele.

La fel de adevarat e ca faci asta cand esti nevoit. Cum votul nu e obligatoriu si multi cetateni nu prea stiu cu adevarat ce s-ar putea schimba, din lipsa de informatii, nu se mai straduiesc si pentru asta. Desi ar trebui.

Sfatul meu: Mergi la vot! Informat despre partide si candidati. Citeste, vezi care e mai in ordine dintre ei. Care e mai putin corupt/necorupt. Care poate face mai multe lucruri bune pentru tara. Aia cu "toti sunt la fel" e stupida intelectual. Nu, nu toti sunt la fel.

Chiar si in interiorul partidelor exista oameni onesti si oameni mai putini onesti. In toate partidele. Si o spun ca unul care chiar cunoaste destui oameni din partide.

Poti face o alegere informata, de adult. Chiar daca votul nu e cool.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#vot alegeri parlamentare, #vot alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016