Detalii in premiera despre cum se asigura Guvernul ca votul tau nu va fi furat pe 11 decembrie - Interviu

Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 18:34
7594 citiri
Detalii in premiera despre cum se asigura Guvernul ca votul tau nu va fi furat pe 11 decembrie - Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Alegerile parlamentare din acest an sunt primele organizate de un guvern tehnocrat. Ziare.com a aflat in premiera detalii despre felul in care se va inregistra video numararea voturilor in sectii, astfel incat sa fim siguri ca votul nostru nu va fi furat.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Moraru, consilier al ministrului de Interne, explica de ce nu vor mai putea fi anulate fraudulos voturi prin dubla stampilare, metoda despre care au existat suspiciuni ca ar fi fost folosita in trecut.

Moraru ne-a prezentat "cheile de control" care vor duce la prinderea posibililor infractori si sustine ca, in sfarsit, dupa aproape 100 de ani, tehnologia va invalida celebrul principiu stalinist "nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile".

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a anuntat mai multe masuri de prevenire a fraudei electorale. Astfel, in premiera, numararea buletinelor de vot va fi filmata. De ce s-au luat aceste masuri? Au existat suspiciuni sau chiar cazuri concrete de fraudare a ultimelor alegeri?

Aceste masuri au fost luate pentru a intari increderea votantilor ca orice vot exprimat in timpul zilei alegerilor este numarat corespunzator si pentru a elimina curentul popular care afirma ca "eu votez, dar stiu eu cum numara ei voturile?".

Altfel spus, am ajuns in 2016, la 93 de ani distanta, sa facem imposibil prin tehnologie un principiu exprimat de Stalin: Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile. Ei bine, acum conteaza voturile, pentru ca, prin inregistrarile audio-video, acum vom sti cine si cum numara. Si orice frauda ar putea sa apara o sa avem dovada ei.

Care sunt principalele noutati introduse prin hotarare de guvern?

Noutatile sunt doua. In primul rand, am vrut sa ne asiguram ca o metoda de fraudare larg mentionata va fi stopata - ma refer la posibilitatea aplicarii pe buletinele de vot ce sunt numarate a unor stampile pentru a anula buletinele de vot in favoarea unor candidati.

Ne-am gandit cum putem sa ne asiguram ca aceste stampile sunt supravegheate printr-o metoda sigura, astfel incat dupa ora 21:00 in sectia de votare sa nu mai existe la indemana cuiva o stampila VOTAT.

In acest sens, stampilele cu mentiunea VOTAT urmeaza a fi sigilate intr-un plic special autoadeziv, de felul celor folosite in zona de duty free a aeroporturilor. Aceste plicuri asigura pe de o parte posibilitatea verificarii continutului plicului, ele fiind din plastic transparent, iar pe de alta parte plicul nu mai poate fi desigilat pentru a scoate stampile de acolo pentru a fi folosite la anularea buletinelor. Mai mult, aceasta procedura de sigilare are loc in fata camerei de filmat a tabletei sectiei de votare care filmeaza aceasta procedura.

A doua masura vizeaza exact filmarea tuturor procedurilor din sectia de votare dupa ora 21:00 si pana la parasirea sectiei de votare de catre membrii acesteia. In acest sens, operatorul sectiei de votare (persoana care pe durata votarii scaneaza CNP-urile persoanelor care voteaza pentru a preveni votul multiplu, folosind tableta din dotare ce este prevazuta cu o camera de luat vederi de o rezolutie excelenta si un microfon ce capteaza fidel discutiile) o sa porneasca filmarea imediat dupa inchiderea sectiei de votare (pentru alegatori), urmand sa surprinda toate procedurile derulate ulterior: sigilarea fantelor urnelor, sigilarea stampilelor, anularea buletinelor neintrebuintate, numararea persoanelor din listele electorale permanente si suplimentare care au votat, deschiderea urnelor, citirea buletinelor de vot si consemnarea rezultatelor, precum si completarea si semnarea proceselor verbale cu rezultatele alegerilor.

Asadar, fara personal suplimentar si utilizand aceeasi infrastructura existenta in sectiile de votare, introducem aceasta operatiune noua care aduce mai multa siguranta si corectitudine procesului electoral.

Precizez ca este vorba strict de ceea ce se intampla in sectia de votare dupa incheierea votarii. Prin cadre generale nu trebuie inteles ca se filmeaza doar partial sau doar de foarte departe toata activitatea din sectie.

Exprimarea respectiva vine sa precizeze ca inregistrarea este neintrerupta pe toata durata acestor proceduri, ca ea surprinde intr-un cadru general pe toti cei prezenti in sectie, precum si toate materialele electorale folosite de acestia (urne, buletine de vot, stampile samd).

Au toate partidele care candideaza dreptul la membri in birourile sectiilor de votare? Dar independentii? Nu exista riscul ca voturile date pentru ei sa fie fraudate de competitorii electorali (care au reprezentanti ce asista la numaratoare)?

Conform Legii 208/2015, din Biroul electoral al sectiei de votare fac parte, pe langa presedinte si loctiitor, alti 5 pana la 7 membri. Partidele parlamentare au prioritate in a desemna reprezentanti. Foarte probabil, partidele mici nu pot sa aiba reprezentanti in aceste sectii, dar acestia ii inregistreaza de cele mai multe ori ca observatori. Este de mentionat faptul ca deciziile la nivelul sectiei de votare se iau de presedinte, prin urmare, faptul ca un partid are un membru in biroul sectiei de votare, iar altul doar un observator nu are un impact semnificativ diferit.

Fraudarea acestor voturi despre care vorbiti, cele pentru partidele mici, nu are cum sa se produca decat daca, in iresponsabilitatea lor, a celor prezenti, acestia fac aceste proceduri cand sunt filmati "live" pe perioada numararii voturilor. Aceste fapte sunt penale, iar proba o constituie chiar inregistrarea video care vine sa surprinda aceste fapte, daca cineva are iresponsabilitatea sa faca asa ceva.

Noi insa avem convingerea ca efectul Hawthorne o sa functioneze din plin. Acest efect, descoperit in anii '20, arata ca oamenii tind sa lucreze mai bine, mai eficient si sa respecte mai mult regulile atunci cand stiu ca sunt supravegheati.

Poate fi impiedicata introducerea in urne a buletinelor gata stampilate in favoarea unui partid, metoda de fraudare despre care s-a vorbit mult la alegerile de pana acum?

In principiu, orice act ilegal al unui membru al sectiei de votare nu poate fi blocat cu totul, dar printr-o serie de masuri putem sa le impiedicam sau sa le descoperim.

Introducerea mai multor buletine in urna este blocata de faptul ca, daca cineva ar reusi totusi sa faca asta, numarul celor care apar ca au votat la sectie o sa fie altul decat cel care rezulta din numararea semnaturilor de pe liste si confruntarea cu numarul de buletine scoase din urna.

Chiar daca pentru acele 5-10-50 de buletine bagate in urna ii trece cuiva prin cap sa si semneze in dreptul unor persoane care nu au venit la vot, acest lucru presupune o complicitate la aceasta frauda a unui membru care este responsabil de o parte din listele de votare si care sa permita aceasta fapta, de semnare in fals.

Chiar si in aceste conditii, frauda este descoperita prin compararea cu numarul de CNP-uri scanate de operatorul sectiei de votare prin aplicatia controlata de STS pentru AEP.

Posibilitatea ca si operatorul sa fie la randul sau complice si sa participe alaturi de ceilalti este exponential redusa, avand in vedere numarul persoanelor care trebuie implicate intr-o asemenea schema de fraudare. Si chiar si intr-un asemenea caz exista alte masuri specifice, despre care nu vreau sa discut, care pot sa indice frauda.

La alegerile locale, reprezentantul USB in una dintre sectii spunea ca este "extrem de usor sa fraudezi" si explica si cum se poate face asta. Ce parere aveti?

Nu comentez declaratiile concrete ale unor participanti la alegeri. Tot ce pot sa spun e ca inregistrarea audio-video a procedurilor o sa ne arate la aceste alegeri daca aceste presupuse nereguli exista sau nu.

La alegerile locale din primavara, sute de mii de buletine de vot nu au iesit la socoteala si, desi USB a cerut verificarea sacilor cu voturi, acest lucru nu a fost permis.. De aceasta data vom avea acces la numararea voturilor din saci, in cazul in care apar sesizari de frauda?

Renumararea buletinelor de vot este la latitudinea Birourilor de circumscriptie sau a Biroului Electoral Central. Ea a fost permisa mereu de lege, dar trebuie decisa de o autoritate electorala in fata careia trebuie aduse dovezi semnificative pentru a face acest lucru, simpla cerere nu este suficienta pentru a convinge BEC ca deschiderea sacilor o sa produca un alt rezultat.

Va reamintesc ca de multe ori contestarea are loc dupa ce procesele verbale realizate au fost semnate de reprezentanti ai unor competitori politici care au certificat ca la nivelul sectiilor respective nu au fost nereguli.

In acest caz, e greu sa convingi BEC sa redeschida sacii din moment ce propriii tai reprezentanti au semnat procesele verbale si nu au semnalat nicio neregula.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#filmare buletine vot alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016