Guvernul va da unda verde suplimentarii sectiilor de vot din diaspora

Luni, 29 August 2016, ora 12:35
2480 citiri
Guvernul va da unda verde suplimentarii sectiilor de vot din diaspora
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, luni, ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta care va permite, intr-un anumit cadru bine definit, suplimentarea sectiilor de vot pentru romanii din diaspora, acolo unde este cazul.

"Alegerile parlamentare din acest an vor marca pentru prima oara posibilitatea ca cetatenii romani sa voteze si altfel decat erau obsinuiti. Ma refer aici la cetatenii romani care traiesc in strainatate. S-a introdus votul prin corespondenta si speram ca un numar cat mai mare dintre ei sa aleaga aceasta modalitate de vot", a spus Ciolos, in deschiderea Reuniunii Anuale a Dipolomatiei Romane

"Pentru a ne asigura ca niciunui roman nu i se va nega dreptul de vot, vom adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta care va permite, intr-un anumit cadru bine definit, si suplimentarea sectiilor de vot pentru romanii din diaspora, acolo unde dimensiunea comunitatilor face ca misiunile diplomatice sa nu fie suficiente ca sectii de vot pentru a le asigura conditii decente tuturor celor care vor sa isi exprime dreptul de vot", a anuntat premierul.

Guvernul Ciolos, somat sa infiinteze 400 noi sectii de votare in diaspora

Guvernul a pus in dezbatere publica, pe 18 august, OUG privind alegerile parlamentare si votul prin corespondenta, care prevede ca Ministerul de Externe va putea propune deschiderea de noi sectii de votare, in functie de necesitati, va putea permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane si va putea permite inregistrarea in Registrul electoral si prin mail.

Sectiile normale se vor deschide, ca pana acum, pe langa misiunile diplomatice si institutele culturale, dar si in localitatile unde cel putin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul simplifica si procedurile de inscriere in Registrul electoral, care permite astfel si votul prin corespondenta, introducand posibilitatea transmiterii actelor necesare si prin posta electronica.

Votul in diaspora: Guvernul vrea inregistrare online si liste suplimentare la orice sectie

Romanii care vor dori sa se inscrie in acest Registru trebuie sa completeze o cerere care sa contina numele, prenumele, codul numeric personal, insotita de o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste resedinta, eliberat de autoritatile straine, sau a pasaportului, cu mentionarea statului de domiciliu. Cererea va fi trimisa prin posta, inclusiv prin posta electronica, ori depusa la misiunea diplomatica sau oficiul consular.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#OUG suplimentare sectii vot diaspora, #sectii vot diaspora , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii