La 29 de ani, vrea sa intre in Parlament si sa schimbe Constitutia: In Romania poate trai oricine, in UE nu - Interviu video

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 10:28
10586 citiri
La 29 de ani, vrea sa intre in Parlament si sa schimbe Constitutia: In Romania poate trai oricine, in UE nu - Interviu video

Votul pentru ridicarea imunitatii reprezinta o "smecherie a unor ticalosi", care se folosesc de Constitutie pentru a scapa de problemele penale, sustine avocatul Razvan Prisca, candidat PNL pe loc eligibil la Camera Deputatilor in judetul Prahova.

In varsta de 29 de ani, Prisca a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre planurile sale daca va ajunge in Parlament de unde vrea sa initieze o schimbare a Constitutiei care sa restranga actuala imunitate.

Tanarul avocat vede partea plina a paharului si spune ca in Romania poate trai oricine, mai greu, dar se poate, pe cand in UE exista tari unde nu se intampla asta.

Care este activitatea dvs dinainte de a fi candidat si cum ati ajuns pe locul 2 al listei PNL la Prahova, fiind de origine din Ardeal?

Sunt de profesie avocat, am terminat Facultatea de Drept, sunt doctorand al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, dar in afara de activitatea strict profesionala, ca pasiune m-am ocupat de consultanta politica.

Am lucrat cu organizatii ale fostului PDL si fostului PNL din tara si am facut tot timpul asta ca pe o pasiune. In aceasta vara, in contextul in care am lucrat ca consultant politic pentru organizatia din Prahova, colegii mi-au oferit aceasta sansa.

Care sunt planurile pe care le aveti odata ajuns in Camera Deputatilor?

O data este volumul urias de acte normative care exista astazi in Romania. Avem votate in fiecare saptamana peste 20 de proiecte de legi. Asta a dus la situatia de astazi, in care avem 49.000 de acte normative in vigoare. Niciun cetatean, oricat ar vrea sa fie de informat, nu are cum sa spuna ca poate cunoaste o lege cu adevarat. Asta tine de o reforma legislativa, de care vorbea si presedintele Iohannis.

Pe termen scurt, doresc sa ma concentrez pe zona de sanatate. Pentru ca, provenind dintr-o familie dupa doua generatii de medici, avand parinti care au fost si manageri de spital, cred ca inteleg destul de bine sistemul, problemele sistemului.

Ma refer la a face o evaluare pentru a vedea daca astazi, avand 7 miliarde de euro bugetul Sanatatii, si nevazandu-se absolut nimic practic in sistem, daca banii astia nu se duc in directii in care nu trebuie sa mearga, tocmai datorita modului in care este construit sistemul.

Pe de alta parte, imi doresc foate mult sa avem un alt fel de a face politica, in sensul de a nu mai avea acest tip de politica reactiva. Adica, astazi traim situatii absurde in care, daca un politician de la PSD initiaza un proiect de lege, ceilalti care constituie Opozitia vor fi impotriva, fara a citi macar acel proiect de lege. Eu nu pot sa cred ca toti cei de la PSD sau toti cei de la ALDE sau toti cei de la PMP sunt oameni nepriceputi sau ticalosi, cu agende ascunse. Asta este un principiu filosofic, al modului in care facem noi politica in Romania.

Acel lucru este valabil si in sens invers. Orice initiativa a PNL a fost votata impotriva de catre cei de la PSD doar pentru ca a venit de la cei de la PNL. E drept ca e vorba despre mentalitati, lucrurile nu se pot schimba peste noapte.

Apropo de acest vot, de a fi impreuna, ca partid, la fel s-a observat si in cazul voturilor de ridicare a unor imunitati, de incuviintare a unor urmariri penale. Va referiti si la votul de acest fel sau doar la proiecte legislative?

Ma refer la proiecte legislative, in primul rand, care trebuie sa fie emanatia mintilor luminate din Parlament, care au fost investite cu mandat.

Ceea ce presupune zona ridicarilor de imunitate, acolo nu este un vot politic, acolo este o smecherie a unor ticalosi, pe romaneste vorbind, de a sfida poporul, de a sfida procurorii si de a fugi de raspundere penala. Nu e vorba de o ideologie politica, de o logica politica. E vorba despre cate un infractor - avem in dosarele DNA o rata de condamnare de peste 90 la suta, deci in 90 la suta de cazuri e vorba despre infractori -, oameni care sfideaza efectiv pe toata lumea si reusesc sa-si genereze in jurul lor un cordon de oameni care la randul lor sunt contestati si au probleme.

Cam toti cei care voteaza impotriva ridicarii imunitatii, si ei au probleme penale sau se asteapta sa aiba probleme penale. Ala nu este un vot.

Imunitatea parlamentara este un lucru pozitiv, un lucru bun, dar stim cu totii ca ea se refera doar la ceea ce inseamna declaratii politice si voturi. Din cauza faptului ca in Constitutie nu scrie negru pe alb si nu scrie destul de explicit ca in afara acestor situatii nu exista imunitate parlamentara, toata lumea uziteaza de aceasta portita.

Cred ca la o proxima reforma constitutionala, trebuie sa regandim acel articol si sa spunem foarte clar ca votul pentru ridicarea imunitatii se da doar in aceste situatii - declaratie politica si vot in Parlament. In rest, nu exista imunitate parlamentara, ca sa nu fie discutii.

Si va asteptati ca parlamentarii sa fie de acord cu asta la modificarea Constitutiei?

Cred ca in acest Parlament vor intra, o parte, o categorie de oameni care vor gandi altfel. Am vazut si la PSD cativa oameni care promit, care par a avea potential. E drept ca smecheria asta cu 85 la suta oameni noi la PSD este o smecherie manipulatoare ieftina, pentru ca ei au in calcul toate listele parlamentare, inclusiv cu rezervele, adica vreo 600 de candidati.

Problema e ca cei 15 la suta care sunt nereformati sunt aia vechi, de fapt vor fi cei care vor fi in Parlament. Dar daca apar si acolo 10-15 oameni seriosi, cinstiti, care muncesc - pentru ca am spus lucrul asta si o sa-l repet: nu toti PSD-istii sunt hoti, si acolo sunt oameni cinstiti -, cred ca daca exista aceasta masa critica si la PSD, va fi un altfel de gandire.

Dintre cei 588 de parlamentari care au intrat in 2012 in Parlament, cred ca sunt vreo 250-300 despre care nu am auzit deloc si nici nu stim cum ii cheama. Si daca noi, care suntem foarte atenti la viata politica, nu stim cum ii cheama, va dati seama ca oamenii aceia nu au avut niciun interes de a mentine legatura cu cetateanul sau cu comunitatea.

E posibil ca unii dintre cei noi - mai multi sau mai putini - sa fie "absorbiti" de catre ceilalti?

Depinde foarte mult de baza de selectie. Ma uit la ALDE, unde e o adunatura de oameni care - aproape toti - sunt oameni cel putin contestati, daca nu oameni cu probleme penale. Eu nu am vazut nicio achizitie la ALDE a unui om de valoare care sa nu aiba un dosar penal, care sa nu fie contestat cel putin moral, nu am vazut pe nimeni.

La PSD, la un moment dat au incercat sa aduca pe Catalina Ponor, si i-a refuzat. Nu am vazut niciun om cu o credibilitate foarte mare in societate care sa fi fost atras si sa fi fost pus pe aceste liste.

La PNL, il avem pe academicianul Danaila, un om care este incontestabil apreciat de catre intreaga societate, indiferent ca vine din stanga sau din dreapta. Din nou, contrastul fata de PSD: la PSD vorbim despre 85 la suta oameni noi, dar de fapt sunt intr-o zona neeligibila. La PNL avem 100 de oameni noi in zona eligibila.

Cea mai importanta este baza de selectie. Daca reusesc sa selectez oameni pe care ii pun pe listele astea eligibile, care sa fie independenti financiar, care sa aiba o profesie, sa aiba o meserie, sa fi fost antreprenor, sa fi demonstrat ca sunt capabili sa se descurce independent si ca au din ce trai, atunci cred ca e mai greu sa corupi astfel de oameni, pentru ca ei nu sunt nici vanatori de functii, nici vanatori de sinecuri.

Daca vor fi cat mai multi oameni de genul acesta, cred ca va fi mult mai greu sa fie absorbiti de gaura aceea neagra, decat daca ar fi oameni dependenti de o functie sau de o calitate publica.

Recent ati spus ca in luna ianuarie trebuie modificata legea CNATDCU, cu referire la cazul dnei Kovesi, unde nu s-a gasit niciun specialist care sa analizeze daca a plagiat sau nu.

Sincer, eu cred ca sunt niste informatii pe surse manipulatorii. Nu cred ca in Romania un profesor de Drept are o problema in a analiza o teza de doctorat, fie ea a dnei Codruta Kovesi. Nu cred asta. Dar daca e o astfel de dezbatere pe masa, am propus sa amendam aceasta lege a CNATDCU.

Am zis ca daca e adevarata aceasta informatie si se confirma, putem sa facem un amendament in viitorul Parlament prin care sa gandim un mecanism de distributie aleatorie a profesorilor din tara in aceste comisii, adica daca apare o suspiciune de plagiat, printr-un mecanism aleatoriu si transparent sa mearga un profesor sa analizeze acea teza. Tocmai pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni.

Mie imi este destul de greu sa cred si pana nu o sa vad o pozitie oficiala a rectorului de la Timisoara si a Comisiei de la Timisoara, am rezerve vizavi de aceasta informatie.

Intr-o perioada de campanie electorala, zvonurile circula de toate felurile. Pe de alta parte, vazand ca sunt emanate dintr-o zona a unor oameni care si ei au probleme penale sau unii dintre ei, cum este domnul Ghita, au o problema personala cu dna Kovesi, un razboi, n-ai cum sa nu fii rezervat la a le lua de bune asa cum sunt servite.

Apropo de verdict, unde se trage linie intre plagiat si neplagiat. Cat la suta ar trebui sa fie copiat sau ce inseamna asta? E de la caz la caz?

Eu, cand vorbesc despre plagiate, vad doua dimensiuni ale plagiatului.

Vad plagiatul in sensul stiintific, pentru ca dupa doua generatii de medici - bunici profesori, academician al Clujului -, cand vorbesc despre plagiat ma gandesc in primul rand la Nicolae Paulescu, la Henri Coanda.

In anii '50, Paulescu facea o cercetare pe insulina, in Romania, si in paralel cu el erau niste cercetatori din Franta care faceau si ei o cercetare tot in ideea de a descoperi insulina. Si la momentul respectiv, din cauza faptului ca Paulescu era roman si era in spatiul comunist si cu o libertate de miscare mult mai restransa, fata de ceea ce insemna Franta anilor '50, francezii au reusit sa comunice stiintific descoperirea prima oara si au primit chiar si Premiul Nobel. Si de acolo a aparut o controversa vizavi de un plagiat al celor din Franta fata de Paulescu.

La Henri Coanda, la fel, la motorul cu reactie. Erau niste americani la momentul respectiv, care tot asa ar fi luat patentul lui Henri Coanda si l-ar fi inregistrat prima oara. Din punctul meu de vedere, al unui om crescut intr-o familie de medici si intr-o familie de oameni de stiinta, asta inseamna plagiat. Cand vorbim despre copy-paste, inseamna furt, nu va suparati.

In momenutl in care dai select all, copy, cut, paste, ala nu este plagiat, ala este furt.

Indiferent daca este un rand sau daca sunt 10 pagini, ala este furt, sa fie foarte clar. Nu exista procentul de 1 la suta, de 2 la suta, de 3 la suta, de toleranta, de netoleranta. Incerc sa-mi dau seama care e logica, ma gandesc ca poate procentele astea inseamna ca noi doi gandim la fel si ca e o sansa sa gandim la fel si sa formulam la fel. Nu. In momentul in care apar astfel de situatii, este furt.

Pentru mine, plagiatul inseamna cu totul altceva.

Aveti modele in politica?

Mi-a placut foarte mult Nicolas Sarkozy si in perioada sa de mandat, si ca consultant politic, si in perioada de campanie electorala. Dar modul in care Sarkozy evolueaza in ultimii 2 ani de zile, mai ales din perspectiva penala, ma face sa ma gandesc ca de fapt nu suntem nici noi asa de rai cum zicem despre noi insine si de fapt e o problema a societatii publice in general - vedem problema asta si in America, si in Marea Britanie vizavi de politicienii penali.

Nu suntem noi atat de rai sau nu sunt ei atat de buni?

Ei buni, nebuni, au totusi o altfel de societate si reusesc sa-si gestioneze societatea intr-un mod la care noi ne uitam cu admiratie. Si pana la urma cred ca noi nu suntem asa de rai si cred ca ar trebui sa ne bucuram mai mult ca suntem romani si ca avem o tara normala.

Discutam despre situatia geopolitica din jurul Romaniei - cu Ucraina, cu noile alegeri din Bulgaria, cu Ungaria, cu R. Moldova si spuneam ca noi nu stim sa ne bucuram de aceasta tara. In Bulgaria, spre exemplu, la 10 ani de la aderarea la UE, inca exista atentate, asasinate, sar masini in aer, inca exista alfel de societate. In Ucraina, in Moldova, exista alt timp de infractionalitate, pe care noi am lasat-o in urma acum 15-20 de ani.

Romania e un stat stabil si un stat normal. E o tara normala, care are problemele ei sociale, economice, dar e o tara sigura, in care esti relaxat ca cetatean, in care, poate mai greu, poate trai oricine. Si noi nu stim sa ne bucuram de lucrul asta. Noi suferim de un nihilism care devine cronic de-a dreptul.

Oriunde te uiti in media, totul este negativ, toti oamenii sunt hoti, si atunci spiritul asta se transmite si in societate. Si de aici deriva toate, inclusiv neincrederea in clasa politica, inclusiv absenteismul care ma astept din pacate sa il vedem si pe 11 decembrie, si lucruri care nu duc Romania intr-o zona buna.

Mai greoi uneori, dar in Romania poate trai oricine. In Europa si in Uniunea Europeana, sunt tari in care nu poate trai oricine. Republica maghiara ridica probleme, de exemplu, pentru anumite categorii de oameni. In Bulgaria, la fel. In Romania poate trai oricine. In Romania avem 18 minoritati nationale reprezentate in Parlament, de 26 de ani.

Eu vin din Ardeal, problema cu maghiarimea din Ardeal este o teza total falsa, in Cluj-Napoca am locuit atatia ani, in Arad. Am trait cu unguri, am avut colegi de scoala, vecini. Nimeni n-a avut nicio problema cu ei, nici romanii cu ungurii, nici ungurii cu romanii.

Este o tema absolut falsa si, din pacate, este o tema care este generata din zona extracarpatica. De aici, de la Bucuresti, lucrurile se vad altfel, lumea are impresia ca noi in Cluj stam si ne batem cu ciomagul pe strada cand prindem cate un ungur, ne vanam intre noi ca in filmele alea americane.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Razvan Prisca PNL Prahova, #candidat Prisca PNL Prahova, #Razvan Prisca plagiat, #Razvan Prisca interviu Ziare, #Razvan Prisca DNA imunitate , #alegeri parlamentare 2016