Coada la birourile electorale: Partidele au depus listele pentru alegeri - Iata cine iti cere votul pe 11 decembrie

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 23:42
17540 citiri
Coada la birourile electorale: Partidele au depus listele pentru alegeri - Iata cine iti cere votul pe 11 decembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii partidelor politice au facut astazi coada la birourile electorale din Bucuresti si din tara, unde au depus listele de candidati pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Tot azi s-au inscris in cursa electorala si candidatii independenti, precum Theodor Paleologu ori Elena Udrea.

Ziua n-a fost lipsita de scandal. Primarii si presedintii de organizatii teritoriale ale PSD Gorj au contesta lista candidatilor la alegerile parlamentare aprobata de catre Comitetul Executiv National, solicitandu-i lui Liviu Dragnea sa renunte la ea.

Este vorba de decizia din ultimul moment luata de Dragnea de a il scoate de pe lista pentru Senat pe Ion Calinoiu, fostul presedinte al Consiliului Judetean, care a fost chiar marti condamnat in prima instanta la patru luni de inchisoare cu suspendare. In cele din urma, a fost ca Dragnea: listele au fost depuse asa cum s-a stabilit in CEx. Calinoiu si-a depus, insa, candidatura ca independent.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele momente de la depunerea candidaturilor

23:41 Incheiem aici transmisiunea LIVE Text. Ramaneti pe Ziare.com, pana la alegerile de pe 11 decembrie va tinem la curent cu cele mai importante evolutii pe scena politica, va prezentam candidatii, precum si cele mai fierbiti declaratii.

23:40 - Fostul presedinte al CJ Gorj, Ion Calinoiu, condamnat la inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii, si-a depus, joi, candidatura la alegerile parlamentare ca independent pentru un mandat de deputat, a anuntat el, pentru News.ro, dupa ce conducerea PSD l-a eliminat de pe liste, el sustinand ca are sprijinul a mai multor primari, si nu doar a celor social-democrati.

23:10 - Uniunea Salvati Romania a depus joi seara listele pentru alegerile parlamentare la Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti, lista de la Senat fiind deschisa de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, si cea de la Camera Deputatilor de Nicusor Dan. Liderul USR a lipsit de la eveniment, el fiind prezent in studiourile unor televiziuni.

19:10 - Presedintele PSD Liviu Dragnea a tinut sa precizeze ca pe lista partidului de candidati pentru alegerile parlamentare se afla 40 la suta femei si 40 la suta tineri. In total, peste 75% sunt candidati noi, printre care se numara juristi si economisti, dar si persoane din societatea civila.

"Vrem sa avem un mandat parlamentar in care sa adoptam legi care sa nu mai fie modificate de foarte multe ori pentru ca au fost facute superficial", a sustinut seful social-democratilor.

El a mers insotit la Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti de edilul Capitalei, Gabriela Firea, care a transmis electoratului sa voteze PSD "cu inima si cu mintea", pentru ca social-democratii sunt "oameni adevarati care lucreaza pentru oameni adevarati".

18:16 - Fostul liberal Theodor Paleologu si-a depus candidatura ca independent la Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti, unde a venit cu teancul de semnaturi. El a tinut sa le multumeasca celor care i-au dat o sansa sa obtina un mandat in Parlament si a precizat ca sloganul sau de campanie este urmatorul: "Romania, fii desteapta!".

17:50 - Mai multi primari PSD din Gorj, judet in care candideaza si Victor Ponta, au venit in Bucuresti pentru a le cere liderilor partidului sa il repuna pe lista pentru Senat pe fostul presedinte al CJ, Ion Calinoiu, condamnat la inchisoare.

Ei au spus ca daca Victor Ponta, care si el are probleme cu legea, poate candida, nu inteleg de ce nu poate face acelasi lucru si Ion Calinoiu. Pentru ca Liviu Dragnea nu se afla in Bucuresti, primarii PSD din Gorj au fost primiti de Marian Neacsu, secretar general al PSD. El i-a informat ca Ion Calinoiu nu va fi reintrodus pe liste pentru ca ele au fost deja aprobate.

Primarii ameninta acum ca vor sustine candidatura lui Calinoiu ca independent.

15:57 - Traian Basescu, aflat pe prima pozitie pe lista pentru Senat in Bucuresti, spune ca este convins ca isi poate servi in continuare tara tinand cont de experienta acumulata pana acum ca ministru, primar, presedinte si comandant de nava.

"Mi-am depus candidatura pentru alegerile legislative din 11 decembrie. Conduc lista de la Bucuresti a Partidului Miscarea Populara pentru Senat. Sunt convins ca imi pot servi, in continuare, tara, punand la dispozitia legislativului experienta uriasa pe care am acumulat-o ca Ministru, Primar General si Presedinte, si, nu in ultimul rand, experienta de comandant de nava, care m-a calit si m-a facut capabil sa infrunt orice. Eu mi-am depus candidatura, dar cei care vor decide sunt bucurestenii si, pentru intregul PMP, romanii", a scris pe Facebook Traian Basescu.

15:30 - Elena Udrea si-a depus candidatura pentru un nou mandat de deputat, de aceasta data ca independent. Totodata, daca la precedentele alegeri a candidat la Roman, acum a ales sa candideze in Bucuresti.

"La alegerile precedente eram pe listele unui partid, acum candidez independent. Am ales sa candidez in Bucuresti pentru ca este cea mai mare circumsriptie si aici locuiesc", a declarat Udrea.

Ea a precizat ca le propune bucurestenilor sa ii permita sa continue "o lupta pe care cred ca e nevoie mai mult decat oricand sa o ducem, pentru dreptul la nevinovatie".

Elena Udrea a mai spus ca cei care trebuie sa decida daca ea isi poate continua cariera politica sunt cetatenii, nu "sistemul".

"Cred ca Bucurestii trebuie sa aleaga daca eu continui mandatul de parlamentar si nu trebuie ca selectia sau cariera mea politica sa se incheie pentru ca asa decide Sistemul. Voi veni cu un set de propuneri, un program care va fi mai atractiv, mai real, mai util decat colectia de platitudini prezentata de domnul Ciolos si care se refera la initiative legislative de care consider ca e nevoie", a conchis Udrea.

15:10 - Peste 30 de primari si presedinti de organizatii PSD din Gorj au contestat, joi, decizia luata de Liviu Dragnea, de excludere a presedintelui executiv, Ion Calinoiu, condamnat la inchisoare, de pe lista de candidati la Senat. Ei ameninta ca vor parasi partidul si ca nu vor depune lista actuala la BEJ Gorj, pana la miezul noptii.

15:02 - Copresedintii ALDE Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin au depus, joi, la Biroul Electoral Municipal, listele pentru alegerile parlamentare. Cei doi deschid lista candidatilor partidului in Capitala, la Senat si Camera Deputatilor, potrivit News.ro.

Tariceanu a precizat ca listele ALDE contin fosti ministri, precum Gratiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Teodor Melescanu si profesorul Sorin Cardeanu, rectorul Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara, profesorul Anton Anton de la Universitatea tehnica de Constructii.

Copresedintele ALDE l-a mentionat si pe Remus Borza, administratorul special al Hidroelectrica, "pusa pe picioare dupa un parcurs nefericit care o adusese in pragul falimentului".

14:45 - PMP si-a depus listele de candidati. Liderul partidului, Traian Basescu, este cel care deschide lista la Senat in Bucuresti. Este urmat de Radu Mihai Cristescu, Gheorghita Liviu Goncea, Stefan Vlaston si Ioan Gherghina.

Valeriu Setriu deschide lista la Camera Deputatilor, fiind urmat de Eugen Tomac, Vasile Stefanescu, Stefan Viorel Florescu, Costin Sebastian Moise si Razvan Rotaru.

14:18 - Liderul USR, Nicusor Dan, a anuntat ca formatiunea sa va depune azi, in jurul orelor 17:00 listele de candidati la alegerile parlamentare, chiar daca Tribunalul Bucuresti a decis miercuri seara ca Uniunea Salvati Romania (USR) nu poate folosi sigla la alegerile parlamentare pentru ca se aseamana prea mult cu cea a Uniunii Salvati Bucurestiul (USB).

Nicusor Dan a explicat ca decizia tribunalului nu impiedica partidul sa depuna listele.

"Noi depunem listele azi in toate judetele, in Bucuresti le depunem in jurul orelor 17:00. Decizia BEC in legatura cu sigla o vom contesta. Daca va fi din nou respinsa contestatia, vom folosi sigla permanenta a partidului. Avem dreptul pana la 1 noiembrie sa schimbam sigla", a explicat Nicusor Dan.

12:35 - Elena Udrea a anuntat ca a strans semnaturile necesare pentru a candida ca independent la alegerile parlamentare.

"La ora 15.00 imi depun la BEM candidatura independenta pentru Parlamentul Romaniei. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa strang cele aproape 19.000 de semnaturi de sustinere, necesare! Doamne, ajuta!", a scris pe Facebook Elena Udrea.

12:30 - INFO: 27 octombrie este termenul limita pentru ca partidele si independentii sa isi depuna candidaturile in circumscriptiile electorale din tara. Pana pe 29 octombrie, birourile electorale de circumscriptie trebuie sa decida asupra admiterii sau respingerii candidaturilor pentru Senat si Camera Deputatilor. Deciziile pot fi apoi contestate pana la 31 octombrie.

Toate contestatiile vor trebui solutionate de tribunal pana in 2 noiembrie, iar declararea eventualelor apeluri la decizia tribunalului trebuie facuta pana in 4 noiembrie. Termenul limita pentru decizia finala privind candidaturile este 6 noiembrie, astfel incat in 7 noiembrie sa fie constatata ramanerea definitiva a candidaturilor.

12:20 - Presedintele USR, Nicusor Dan, a anuntat ca va sustine, la ora 14.00, o conferinta de presa in legatura cu situatia juridica a siglei partidului si despre ce va face in perioada imediat urmatoare partidul in aceasta privinta.

10:47 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Ziare.com ca formatiunea sa politica a depus listele de candidati in aproape toate judetele. Au mai ramas cateva, in care le vor depune azi.

10:35 - Neurochirurgul Leon Danaila, care va deschide lista PNL pentru Senat in Bucuresti, a declarat ca sistemul sanitar din Romania este bolnav si ca va incerca sa rezolve aceasta problema.

"Sunt pentru prima data in mijlocul acestei campanii politice, stiu ca politica este o stiinta foarte grea, este poate chiar mai grea cateodata decat medicina, decat specialittaea pe care o am eu, neurochirurgia. Eu ii tratez la fel, ii operez la fel pe prieteni si pe dusmani, pe cei bogati si pe cei saraci, pe cei buni si pe cei rai. In politica nu este asa. Am constatat ca sunt lucruri diferite. Nu poti sa ii tratezi la fel pe prieteni si pe dusmani, pe cei buni si pe cei rai, pe cei bogati si pe cei saraci. In politica e cu totul altceva.

Eu trebuie sa transfer vederea din domeniul medical in politica. Dar asta o sa invat pe traseu, de abia am inceput. Sistemul sanitar este bolnav de atata timp. Toti ministrii Sanatatii au incercat sa schimbe ceva, dar nu au reusit. In domeniul Sanatatii cel mai des s-au schimbat ministrii. De ce? Pentru ca nu au o viziune clara", a declarat Danaila.

Intrebat daca ar accepta, in cazul in care PNL va ajunge la guvernare, sa fie ministru al Sanatatii, Leon Danaila a spus ca nu.

10:20 - La iesirea din sediul BEM, Alina Gorghiu a declarat ca lista PNL cuprinde oameni foarte bine pregatiti si integri.

"Am depus listele cu gandul de victorie, nici nu se pune problema sa nu ne gandim ca avem o revansa de luat. Sunt mandra de faptul ca PNL prezinta azi o lista care acopera tot ce inseamna partea de sanatate, de educatie, sunt oameni foarte bine pregatiti, oameni intergri", a declarat Alina Gorghiu.

Iata lista candidatilor PNL plasati pe locuri eligibile la Senat si Camera Deputatilor

10:00 - Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a ajuns la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM), pentru a depune listele candidatilor partidului pentru Senat si Camera Deputatilor.

********

Nu se stie cand vor depune listele cei de la USR, pentru ca ei au cateva probleme. Tribunalul Bucuresti a decis miercuri seara ca Uniunea Salvati Romania (USR) nu poate folosi sigla la alegerile parlamentare pentru ca se aseamana prea mult cu cea a Uniunii Salvati Bucurestiul (USB). Ramane, asadar, de vazut ce va face partidul lui Nicusor Dan.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#liste candidati alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016