De ce intra in politica unul dintre cei mai mari neurochirurgi din lume? Ca sa va ajut pe voi - Interviu video cu Leon Danaila

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 06:14
42083 citiri
De ce intra in politica unul dintre cei mai mari neurochirurgi din lume? Ca sa va ajut pe voi - Interviu video cu Leon Danaila

Pacientii l-au criticat pentru ca a intrat in politica. Ce-i trebuie politica? Le-a spus: "Oameni buni, nu intru in politica sa fac politica sau sa ma imbogatesc, ci pentru a gasi o ramura sa va ajut pe voi", spune prof. univ. dr. academician Leon Danaila, capul listei PNL pentru Senat in Bucuresti.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Danaila nu a exclus sa fie ministrul Sanatatii dupa alegeri si a explicat care sunt principalele probleme ale sistemului sanitar asupra carora se va concentra: salariile medicilor, dotarea spitalelor si comportamentul medicilor consacrati fata de rezidenti: "Trebuie sa cream o armata de medici tineri".

In varsta de 83 de ani, prof. Leon Danaila opereaza in continuare si este considerat unul dintre cei mai mari neurochirurgi din lume, fiind cautat de pacienti din intreaga lume. Pe usa cabinetului sau sta scris "consultatii gratuite":

"Nu am niciun fel de avere. Apartamentul in care stau l-am vandut cu conditia sa pot locui intr-o camera. Nu am conturi, nu am nimic. Am dat totul pentru cercetare, pentru a scrie in strainatate, pentru a face Romania cunoscuta si peste hotare. Sa se vada ca aici exista nu doar hoti."

Sunteti o somitate internationala a lumii medicale, ajuns la o varsta respectabila, si iata-va candidat! Ce v-a atras in politica?

Eu toata viata am luptat pentru binele bolnavului. L-am ajutat cat am putut eu. Nu sunt materialist. Pe mine ma intereseaza cum tratez bolnavul, cum il operez, cand iese bine. Viata spirituala e mai importanta pentru mine decat cea materiala. La mine vin fel de fel de bolnavi, nu doar neurochirurgicali. Vin si neurologici, si de la psihiatrie: v-am vazut la TV si vrem sa vedeti si dvs ce pot face mai mult.

Avand acest deziderat, dragostea fata de om si dorinta de a-i face bine pe bolnavi, ma gandesc ca adoptand si latura politica o sa pot aduce un plus de bine pentru bolnavi. Eu tot la ei ma gandesc, sa ii fac bine, ca asta e meseria mea. Vreau sa ajut bolnavii.

Si ce anume, concret, credeti ca veti putea face ca senator pentru bolnavi?

Se pot face multe. In primul rand, trebuie sa avem in vedere ca medicii sunt cam prost platiti. De asta si problema cu plicurile. Nu sunt ca mine care sa afiseze pe usa "consultatii gratuite". Unii colegi l-au rupt (afisul-n.red.), apoi l-am pus pe usa dinauntru.

Colegii au rupt afisul pe care ati scris "consultatii gratuite"?

Da. Nu le convine tuturor. Acesta ar fi deci un punct de vedere important. Altul este subdotarea spitalelor cu aparatura si instrumentar moderne. Se poate lucra si cu ce avem, dar trebuie un efort foarte mare.

La inceputul activitatii mele, cand eram mare neurochirurg, raspundeam de toata Romania in comisia de la minister, de la Medicina Legala, de la Colegiul Medicilor, am dotat sectia mea cu instrumentar cat am putut, cu microscop operator care a scazut mortalitatea de la 50% la 4%. Am fost director la Spitalul "Gh. Marinescu", avea 2.500 de paturi, cel mai mare spital, unde intra neurochirurgie, psihiatrie si neurologie. Acum sunt trei spitale diferite.

E si problema comportamentului colegilor fata de tinerii medici, care are un rol foarte important. Daca vin mai multi rezidenti, unii medicii il ajuta pe unul ca e cunostinta, ruda, pe el il iau in operatii, il promoveaza. Si aceste disfunctionalitati ii fac pe medici sa plece din tara, nu doar salariul mic.

Noi trebuie sa luptam pentru medicii tineri, viitorul tarii, ei vor opera, ei vor trata. Fiecare om sanatos e un potential bolnav. Trebuie sa cream o armata de medici tineri. Eu am ajutat toti medicii tineri cu tot ce am putut in perioada de glorie. Nu intotdeauna rasplata e pe masura ajutorului, dar asta nu conteaza.

Un medic trebuie sa fie un om complex. Trebuie cercetare, activitate didactica, activitate operatorie, trebuie sa publici si nu doar in tara. Am facut si cercetare, cu bani din buzunar, pentru ca la noi statul nu te finanteaza pentru asta. Am cumparat animale, custi pentru animale, mergeam la vizita cu soriceii in buzunar.

Ati lucrat si in perioada comunista, si dupa 1989. Nostalgicii spun ca sistemul sanitar era mai bun inainte, ca pacientul era mai bine ingrijit. Cum vedeti dvs lucrurile?

Pe vremea lui Ceausescu venea dispozitie: nu aveti voie sa cheltuiti mai mult de 2 lei/zi pentru un bolnav. Totdeauna depaseam, ma criticau in toate sedintele, dar ei au ramas cu critica, eu cu bolanvii pe care i-am facut bine. In ultimii 26 de ani, sistemul a ramas cam acelasi. Dar ce se da pentru bolnavi ar fi suficient, daca stii sa administrezi si esti competent.

Managerii de spital, cum se numesc acum, nu sunt toti oameni cinstiti, sunt pusi pe criterii politice. Cum s-a schimbat un partid s-au si dus in partidul care a venit la putere numai ca sa se mentina la conducere. Au avantaje de tip coruptiv care ii injosesc si pe ei, dar si pe bolnavi. Cumpara ce e mai ieftin, de proasta calitate, incat noi suferim in activitatea operatorie in special.

S-au schimbat dupa Revolutie aproape in fiecare an ministrii Sanatatii. Intr-un an un ministru nici nu poate veni in contact cu problematica ce este de rezolvat. Promit mult si nu fac nimic. Se leaga de compensate de cum vin, desfiinteaza ce a fost inainte, fac contracte cu alte firme pentru ca au avantaje de la ele.

Ce ar trebui modificat?

Totul. De adus in Ministerul Sanatatii un ministru competent care sa inteleaga problematica medicala. In minister exista doua categorii distincte: medicina preventiva si medicina curativa, ambele foarte importante. In fiecare sistem trebuie sa creezi departamente care sa se ocupe de chestiuni distincte. Eu am in minte clar ce trebuie facut in fiecare domeniu.

Medicii romani pleaca pe capete din motive despre care ati vorbit deja. V-ati gandit vreodata sa plecati din Romania, mai ales inainte de 1989?

La noi, mortalitatea era 50% si vedeam in reviste din strainatate, putine cate ajungeau la noi, ca acolo mortalitatea e de 4%. Cum e posibil asa ceva?, m-am intrebat. Am luptat pe toate caile, nu eram membru de partid, a trebuit sa ma fac, si am reusit sa obtin o bursa in SUA, unde e leaganul neurochirugiei.

Aveau la Universitatea din New York un laborator experimental. I-am spus profesorului ca nu asta ma intereseaza, ca am venit acolo sa invat neurochirugie pentru oameni care asteapta sa-i operez, noi nu avem bani pentru cercetare. Nu, contractul e pe cercetare, mi-a spus. Unii s-au multumit cu asta, am fost singurul care am facut scandal. Ma si gandesc ce curaj am avut...

O luna m-au lasat la neurochirugie cu o somitate in domeniu, am mai cerut o luna, apoi am cerut sa ma lase pana la sfarsit. I-am descumpanit pentru ca finantarea era pentru cercetare. Profesorul a pus picioarele pe masa, a sunat la Washington si a intrebat daca ma finanteaza pentru neurochirurgie: nu sunt bani. Dar i-au dat ideea sa sune la Primaria New York. Asta a facut si primarul a fost de acord sa finanteze. Asa am ramas pana la sfarsit la neurochirurgie.

Si cum de v-ati intors?

Am intalnit medici romani acolo si toti mi s-au plans. Mi-au spus ca ar trebui sa ma intorc, ei nu mai puteau pentru ca erau fugiti pe criterii politice. Dar de ce ati vrea sa va intoarceti?, i-am intrebat. Acolo erau medici de familie, radiologi, medici cu substante radioactive, specialitati deficitare cu care nu erau multumiti, dar pe care au fost nevoiti sa le accepte. Posturile de chirurgie erau luate de catre americani.

Ei mi-au spus: cand trebuie sa te duci acasa, noi simulam un accident si ramai aici. N-am vrut.

Au incercat americanii sa va pastreze?

Au vrut sa ma tina acolo: ramai aici, ca iti gasim noi un post. Mai venise un chirurg Papahagi parca, profesor de chirurgie generala, si l-au pus sa dea examenele de la inceput. Omul a facut un soc, din profesor in Romania sa ajunga acolo rezident si sa o ia de la inceput.

Un medic care pleaca intr-o tara straina nu o sa primeasca un post extraordinar. Eu nu stiu ca un medic plecat sa fi ajuns mare somitate in Apus. Ei isi promoveaza cadrele lor, nu pe cei veniti sa aiba un salariu.

Ce spun pacientii dvs despre faptul ca ati intrat in politica?

M-au criticat. Ce-mi trebuie mie politica? Ce interes am? Eu le-am spus: oameni buni, nu intru in politica sa fac politica, ci pentru a gasi o ramura sa va ajut pe voi, pentru dotarea spitalelor, pentru medicamente, asta m-a determinat, nu sa fac propriu-zis politica sau sa ma imbogatesc.

Nu am niciun fel de avere. Apartamentul in care stau l-am vandut cu conditia sa pot locui intr-o camera. Nu am conturi, nu am nimic. Am dat totul pentru cercetare, pentru a scrie in strainatate, pentru a face Romania cunoscuta si peste hotare. Sa se vada ca aici exista nu doar hoti.

Am avut multe burse, dupa America am avut si in Franta, Belgia, Germania, la Moscova si in Anglia. Ii cunosteam pe cei de la minister, ei stiau ca ma intorc si nu le aduc decat beneficii. Si aveau incredere. Am aplicat in tara tot ce am invatat. Poti sa inveti de la oricine, si de la un prost, ce trebuie si ce nu trebuie facut.

Sunt oameni care spun asa: acum sigur ca politicienii se poarta frumos, dar dupa ce ii vor fi folosit imaginea, vor mai tine cont de parerile lui? Dupa o sa mai poata sa isi impuna ideile cu care a intrat?

Intrebarea mi-o pun si eu. Nu stiu, nu am experienta, dar cred ca in PNL sunt oameni cu doctrina veche, e un partid in cartea de istorie. Stiti ce conducatori de vaza a avut acest partid. Asta m-a facut sa intru in acest partid.

Cum arata programul dvs zilnic?

Am spus ca ma scol la ora 3. Am mintit. Ma scol pe la 1 - 1.30 noaptea. Am spus asta ca sa nu imprumute si altii metoda mea, fiindca omul are nevoie de 7 ore de somn, altfel creierul se deterioreaza. Am si parti bune si parti rele, nu trebuie sa luati de la mine totul.

Eu dupa ce ma trezesc dimineata citesc, pentru ca atunci am capul foarte limpede. Dupa spital, dupa-amiaza, sunt obosit. La 6 ajung la spital si plec de acolo pe la 7 - 8 seara.

Dimineata pot rezolva problemele dificile ale bolnavilor. Nu e totul sa operezi, ci sa urmaresti calitatea vietii bolnavilor, dupa operatie sa poata munci, sa nu ramana cu deficite mari.

Operati?

Da. Intai fac vizita, consultatiile, pansamente, vad bolnavii operati cu o zi inainte si apoi intru in operatii. Am o echipa foarte buna, medici care au invatat de la mine. Pentru ca nu e totul sa stii tu, sa te dai mare ca esti un mare chirurg, daca nu lasi ceva in urma nu ai nicio valoare, sa ii inveti si pe altii. Las dupa mine o scoala.

Medicina romaneasca e privita cu multa suspiciune: cine vrea sa se vindece trebuie sa plece in strainatate, aici iesi din spital mai bolnav decat intri. Asa e?

Si in Apus, si aici sunt oameni care au doua maini si un cap. Am vazut si acolo oameni foarte buni, mediocri si prosti. La noi e la fel. Am operat chiar recent oameni veniti din Anglia, Italia, operati acolo mai putin bine ca sa nu zic altfel. A trebuit sa-i reoperez. Si m-am intrebat cum au putut sa faca asa ceva.

Pentru consultatii ma solicita din Mexic, din Canada, Germania, de la Paris, din Italia, de la Moscova, imi dau telefone sa ii primesc.

Si pe ei tot gratuit?

Nu le cer nimic. Doar documente medicale daca au, un tomograf, un RMN. Mi-e mila de oamenii bolnavi si vreau sa ii ajut. Chiar daca unii ma critica.

Ii condamnati pe cei care primesc bani de la pacienti?

Imi sunt colegi, imi vine greu sa ii condamn, dar nu e bine. Salariile sunt mici si daca intru pe filiera politica poate reusesc sa fac ceva. Poate ajung ministru la Sanatate.

Va doriti sa fiti ministrul al Sanatatii?

Poate. Nu stiu. Dar o sa urmaresc sa dau bani mai multi medicilor cu conditia sa desfiinteze plicurile, care sunt o rusine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Leon Danaila candidat PNL, #Leon Danaila neurochirurg , #alegeri parlamentare 2016