Ne-am intors la votul pe liste: Ce e nou legat de cum se (re)distribuie mandatele si cum calculam pragul electoral

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:05
14036 citiri
Ne-am intors la votul pe liste: Ce e nou legat de cum se (re)distribuie mandatele si cum calculam pragul electoral
Foto: Ziare.com

Saptamana trecuta s-a incheiat depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Fata de anul 2012 s-au produs schimbari importante de legislatie. Ziare.com va prezinta modul in care se desfasoara scrutinul si cum se distribuie mandatele in functie de rezultat.

In primul rand, noutatea este ca se revine la votul pe liste. Adica nu vom mai vota uninominal, ca acum 4 ani. Astfel, fiecare partid a depus cate o lista de candidati pentru Camera Deputatilor si alta pentru Senat, pentru fiecare judet si pentru Bucuresti.

"Se voteaza pe liste de partid, partidele au avut optiunea sa depuna o lista de candidati. Lista poate sa contina un candidat sau numarul maxim prevazut de mandate, plus 25 la suta - supleanti -, prevazut de fiecare circumscriptie in parte, pentru ca difera.

Fiecare partid are o lista de deputati si o lista de senatori pe fiecare judet, cu exceptia minoritatilor nationale, care au depus la BEC doar pentru Camera Deputatilor", a explicat pentru Ziare.com vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet.

Care este pragul electoral

Pentru a intra in Parlament, un partid trebuie sa atinga un prag electoral, care este de "5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate in cel putin 4 circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali", se arata la Art. 94 al Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.

In ce priveste pragul electoral pentru un candidat independent, acesta este numarul de voturi "cel putin egal cu coeficientul electoral al circumscriptiei in care a candidat".

Ce este coeficientul electoral? Potrivit Legii 208, acesta reprezinta rezultatul impartirii numarului de voturi valabil exprimate intr-o circumscriptie la numarul de deputati sau senatori care urmeaza sa fie alesi acolo. Spre exemplu, daca intr-un judet vor fi alesi 5 deputati, iar numarul de voturi este 100.000, un candidat independent pentru Camera Deputatilor are nevoie de cel putin 20.000 de voturi pentru a obtine mandatul - coeficient electoral.

Cum se distribuie mandatele

Mai departe, repartizarea mandatelor se face tot folosindu-se coeficientul electoral, iar fiecarui partid "i se repartizeaza atatea mandate de cate ori coeficientul electoral al circumscriptiei electorale se include in voturile valabil exprimate pentru acea lista".

Mandatele de parlamentar se vor distribui in ordinea inscrierii candidatilor pe lista.

Apoi, voturile fiecarui partid care a atins pragul electoral, ramase nerepartizate in urma procesului ce are loc in fiecare circumscriptie electorala, sunt adunate la nivel national. Pe urma, fiecarui partid ii sunt redistribuite mandatele care nu au fost alocate initial, proportional cu numarul de voturi ramase nerepartizate, pe baza unui nou coeficient electoral national.

Cate mandate va avea viitorul Parlament

Viitorul Parlament va avea 448 de alesi, carora li se adauga 18 deputati reprezentand minoritatile nationale, in cazul in care acestia vor intruni conditiile legale.

Astfel, pentru ca Art. 62 din Constitutia Romaniei prevede ca "organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament, au dreptul la cate un loc de deputat".

Conditia ca acest loc sa le fie atribuit este sa obtina, la nivel national, "un numar de voturi egal cu cel putin 5% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat".

Fiecare judet va avea intre 2 si 5 senatori si intre 5 si 12 deputati, in functie de numarul persoanelor cu drept de vot inregistrate. In Bucuresti se vor vota 13 senatori si 29 de deputati.

Iata si cateva cifre interesante, inaintea alegerilor din 11 decembrie:

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#vot liste alegeri parlamentare, #distribuire mandate parlamentare, #prag electoral parlamentare, #prag electoral independenti, #redistribuire mandate parlamentare, #alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016