Nu va voi spune eu cu cine sa votati. V-as sugera pe cine sa NU puneti stampila

Autor: George Mioc - CEO
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 15:16
20156 citiri

Nu m-am uitat niciodata la "Gossip Girls", dar am sentimentul ca aceasta campanie electorala este un episod ratat din acest serial stupid pentru adolescenti.

Nu vad decat intepaturi puerile, pe Facebook, sau barfe de la liceul de fete, dar in niciun caz vreo dezbatere de idei sau o confruntare dura, intre rivali care se lupta sa acceada la putere.

De fapt, PSD si PNL au cam aceeasi oferta. De exemplu, PNL propune opt spitale regionale. Si PSD propune tot opt spitale regionale, dar liciteaza cu unul in plus, mai mare, care va fi ridicat in Bucuresti si va avea 2.500 de paturi.

Dragnea vrea marirea salariilor bugetarilor cu 15%. Alina Gorghiu ofera 30%, pentru ca nu da de la ea - dar esalonat, pe mai multi ani. Ambele partide au anuntat, cu mult fast, adoptarea unor coduri etice.

Si ce am constatat cand au fost finalizate listele de candidati?

Si PSD, si PNL au pus pe pozitii eligibile candidati cercetati penal si chiar persoane condamnate definitiv. Despre cohorta de rubedenii, "secretare" sau interpusi ai unor mafioti de partid (care temporar au facut un pas in spate), nici nu mai are sens sa discutam. Este plin de astfel de personaje, si la "social-democrati", si la "liberali".

Putem continua cu exemplele. Este aceasta o confruntare electorala? Nu. Este pregatirea pentru guvernarea comuna de dupa alegeri, cand vor descoperi ca au agende care-i unesc - atat cea anuntata oficial, cat si cea subterana, de care stiu doar baronii partidului.

In campanie, doamna Gorghiu si domnul Dragnea isi arunca din varful buzelor acuzatii de coruptie. Amandoi au dreptate. Sunt la fel. Si ei, si partidele lor. Corupti, antidemocrati, farisei.

Uitati-va putin la baletul pe care l-au facut atunci cand Coalitia pentru Familie a cerut organizarea, concomitent cu alegerile, a referendumului pentru familia traditionala. La inceput, si liderii din PSD, si cei din PNL au refuzat sa se intalneasca cu reprezentantii acestei coalitii. Toti, inclusiv presedintele Iohannis, au respins perspectiva organizarii referendumului concomitent cu alegerile parlamentare din 11 decembrie, desi era posibil.

Dupa un timp, s-au speriat de forta catorva milioane de romani si au inceput sa faca pasi in lateral. Acum joaca la doua capete: pe de o parte, se tem ca pierd voturile hipsterilor de stanga, iar pe de alta parte se prefac ca sunt de acord cu solicitarile catorva milioane de crestini.

Mie imi este clar: USL traieste. PSD si PNL provin din una si aceeasi tulpina - Partidul Comunist Roman, plus Securitatea - dar, pentru a pacali cat mai multi alegatori, si-au luat nume diferite si, in teorie, au ideologii diferite. S-au separat in 2014 din varii motive, dar a fost o ruptura conjuncturala, nu una de substanta.

Impreuna, Iohannis, Gorghiu si Dragnea l-au dat jos pe Victor Ponta si au votat un guvern care isi zice "tehnocrat", dar actioneaza la fel de politicianist ca orice alt executiv post-decembrist. Romania risca, in 2016, sa cada in mana acelorasi forte anti-reformiste care o conduc din luna mai 2012.

Anticipez intrebarea: dar pe cine vreti sa votam?

Greu de raspuns. As spune: orice in afara de USL. Eu sunt, asa cum am mai scris, un om de dreapta, dreapta conservatoare, traditionalista, cu valori inradacinate in religia crestina. Din aceasta perspectiva, sunt foarte dezamagit de oferta politica din aceste alegeri. In orice directie te uiti, nu vezi decat un discurs specific stangii, anti-capitalist, ostil companiilor private si favorabil unei economii etatiste.

Vocea oamenilor de dreapta, a antreprenorilor nu se aude deloc. Nimeni nu vorbeste despre cum putem dezvolta mediul privat, nimeni nu cauta solutii de dreapta pentru flexibilizarea pietei muncii sau pentru sanatate. Nu vorbim decat despre nevoile sistemului bugetar, desi doar un sfert din angajatii romani lucreaza la stat.

Asa ca, din punctul meu de vedere, la aceste alegeri, exista un singur obiectiv dezirabil si realizabil: scoateti USL-ul de pe scena politica sau, cel putin, taiati-i aripile. Macar acest castig sa-l aiba Romania, la 11 decembrie. Puneti stampila pe oricine altcineva.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#alegeri parlamentare 2016, #candidati alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016