Presa straina: Deziluzionatii au readus PSD la putere

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 10:44
7295 citiri
Presa straina: Deziluzionatii au readus PSD la putere
Foto: Ziare.com

Presa externa continua sa relateze despre alegerile parlamentare din tara noastra, in urma carora PSD a obtinut un succes istoric.

Unele dintre cele mai cunoscute institutii de presa din lume subliniaza ca PSD revine la putere, desi in urma cu un an guvernul social-democrat si-a dat demisia in urma tragediei din clubul Colectiv.

New York Times a remarcat, inainte de toate, ca alegatorii romani au readus la putere PSD, la un an dupa protestele de dupa tragedia din clubul Colectiv, in urma carora precedentul guvern PSD si-a dat demisia.

"Prezenta la votul de duminica a fost de sub 40 la suta. Anii de scandaluri politice, inclusiv condamnari la inalt nivel pentru coruptie, au lasat electoratul deziluzionat", scrie sursa citata.

"Stanga romaneasca revine triumfant la putere", titreaza Deutsche Welle, care adauga ca, la un an dupa iesirea din scena politica in contextul scandalului de dupa incendiul din Colectiv, PSD a reusit o mare revenire duminica.

"Desi rezultatele alegerilor de duminica au parut clare, cine va prelua puterea in a doua cea mai saraca tara din UE este mult mai putin clar. (...) Un vid de putere nu este singura ingrijorare din Bucuresti, totusi", enumerand apoi activitatea DNA si economia tarii.

De asemenea, agentia Reuters noteaza ca electoratul traditional al PSD "isi are radacinile in romanii mai varstnici, mai saraci, dornici sa asculte mesajul partidului, centrat in jurul cresterilor salariale din sectorul public, taierilor de taxe si cresterilor de pensii".

Tot despre "renasterea PSD" la putin mai mult de un an de la protestele de dupa Colectiv scrie si BBC.

"Desi coruptia este in mod clar un motiv de ingrijorare pentru alegatori, urmatorul prim-ministru al Romaniei ar putea fi liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat la inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala, ceea ce il impiedica sa ocupe o functie in guvern", mai noteaza BBC.

Iata ce a mai scris presa straina azi-noapte despre alegeri

Citeste sio analiza mai ampla facuta de Financial Times

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#presa externa alegeri parlamentare, #presa straina alegeri, #PSD alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016