Presedintele Camerei Deputatilor: Alegerile nu pot fi organizate inainte de 4 decembrie

Vineri, 26 August 2016, ora 17:46
3862 citiri
Presedintele Camerei Deputatilor: Alegerile nu pot fi organizate inainte de 4 decembrie
Foto: Ziare.com

Presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, sustine ca alegerile parlamentare nu mai pot fi organizate pe 27 noiembrie, pentru ca legea prevede ca acestea sa fie anuntate cu trei luni inainte.

"Legea prevede ca Guvernul, prin hotarare de guvern, trebuie sa anunte data alegerilor cu trei luni inainte. Deci, daca nu s-a hotarat pana astazi (n.r. - vineri), cand trebuia sa apara in Monitorul Oficial, 27 noiembrie e exclus. Ar urma ca in perioada urmatoare premierul sa anunte, din punctul nostru de vedere, data de 4 decembrie, dar eu cred ca va amana astfel incat sa duca alegerile in 11 decembrie. Din punctul nostru de vedere cu cat le duce mai tarziu va fi mai greu de constituit viitorul Parlament", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

El a prezentat si un calendar al evenimentelor in cazul in care alegerile vor avea loc pe 11 decembrie, spunand ca in aceasta situatie Parlamentul poate fi convocat in jur de 22-23 decembrie.

"Ganditi-va ca daca alegerile vor fi in 11 decembrie trebuie cel putin opt-noua zile pana cand Autoritatea Electorala Permanenta valideaza alegerile respective, pana se centralizeaza de la toate sectiile, de la cele din diaspora, apoi Curtea Constitutionala sa declare validitatea acestora. Deci in aceste conditii presedintele poate convoca viitorul Parlament in jurul datei de 22-23 decembrie. Urmeaza Craciunul.

Pentru a fi validat viitorul Parlament trebuie cel putin trei, daca nu patru zile, de cand se prezinta documentele la Comisia de validare, aceasta sa verifice si apoi sa inceapa juramantul. Parlamentul este constituit cand jumatate plus unu din totalul lor (parlamentarilor - n.red.) au depus juramantul", a explicat Florin Iordache.

El a mentionat ca in aceasta situatie Parlamentul nu va putea fi constituit mai devreme de 27 decembrie, iar votul pentru viitorul Guvern ar fi in 7-8 ianuarie.

Declaratia deputatului PSD vine in contextul unor tensiuni privind stabilirea datei alegerilor.

Premierul Dacian Ciolos a declarat ca va anunta data saptamana viitoare, avand de ales intre cele de 27 noiembrie si 4 si 11 decembrie.

Duminica de 4 decembrie este la sfarsitul minivacantei de 1 Decembrie, cand multi romani pleaca la munte.

PNL si PMP s-au exprimat impotriva organizarii alegerilor pe 4 decembrie, data preferata in schimb de PSD.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca premierul Dacian Ciolos "face jocul" PNL in privinta stabilirii datei alegerilor parlamentare si cu cat se inainteaza in luna decembrie exista o posibilitate mai mare ca vremea sa fie rea, iar oamenii sa nu poata sa vina la vot.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#data alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016